Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.07.2018.
13:33
Vestionline, Tanjug A

Đurić: Napadaju Srbiju jer štiti međunarodno pravo

Najnoviji napadi Fatmira Šeholija, Rahmana Rame i Ramuša Haradinaja na Srbiju i njeno rukovodstvo pokazuju koliko su oni nervozni zbog insistiranja na tome da se spreče novi sukobi i formiranje takozvane vojske Kosova, izjavio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić.

Tanjug
Đurić: Rezulucija 1244 izričito zabranjuje prisustvo tuđih vojski na KiM, izuzev misije KFOR-a

Direktor Instituta za afirmaciju međuetnickih odnosa Fatmir Šeholi je za kosovske medije rekao da je istraživanje instituta na čijem je čelu došlo do podataka koji ukazuju da srpski predsednik preko ministra za odbranu Aleksandra Vulina i direktora vladine kancelarije za KiM Marka Ðurića vrši pritisak i ucenjuje pripadnike kosovskih bezbednosnih snaga srpske nacionalnosti da napuste tu instituciju.

- Srbija i njen predsednik se na zakonom zasnovan način suprostavljaju formiranju tuđe vojske

na delu svoje teritorije, i to rade u skladu sa domaćim i međunarodnim pravom - rekao je Ðurić i podsetio da Rezulucija 1244 izričito zabranjuje prisustvo tuđih vojski na KiM, izuzev misije KFOR-a. 

On je kazao da bi takozvana vojska Kosova služila isključivo za nove sukobe, i da izazove sukobe među Srbima. 

Ðurić je dodao da su se Srbija i njen predsednik našli na meti najgorih napada našli zbog politike koja štiti međunarodno pravo i ne želi da dopusti formianje vojske u kojoj bi kao nekada udarao Srbin na Srbina.

Prema njegovim rečima zbog toga je za albanske medije Vučić satanizovan i iz njihovog ugla napadnut i označen kao novi srpski Obilić i Miloš, a na našu nesreću sramotu, dok se bori i suočava sa ogromnim izazovom rešavanja problema koji nam je ostavljen, napadnut je i blaćen usred Beograda od onih koji su se dogovorili da će da ga napadnu šta god da uradi po pitanju KiM, samo da bi došli na vlast i mogli da pljačkaju ono što je ostalo od zemlje nakon njihovog decenijskog iživljavanja.

- Zato su se na tako brutalan i agresivan način okomili po ovom pitanju na predsednika Vučića i na srpske institucije, a naša sramota je da osim tog napada pojedinci u Beogradu, u trenutku kada se predsednik trudi da spase ono što se može spasti po pitanju KiM, napadaju ga zbog toga što pokušava da zaštiti srpske nacionalne interese u južnoj pokrajini - naveo je Ðurić. 

Prema njegovim rečima, potpuno je jasno da postoji dogovor da se napadaju srpski predsedniki i državno rukovodstvo. 

- Samim tim, reč je očigledno o istom napadu koji dolazi iz dva pravca, sa jedne strane od ekstremnih Albanaca koji napadaju politiku Srbije i Vučića, i sa druge strane neodgovornih pojedinaca poput Ðilasa, Jankovića i Jeremića koji žele da profitiraju na pitanju KiM - podvukao je Ðurić. 

On je dodao da su oni pokazali koliko su štete naneli za vreme svoje vladavine, te da sada nastoje da dođu ponovo u poziciju vlasti jer im je "kasa očiglegledno presušila". 

- Na taj način bi mogli da nastave decenijsko iživljavanje i razaranje srpskih institucija - upozorio je Ðurić. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online