Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 16.07.2018.
00:11
J. Arsenović - Vesti A

Beograd prazni Srbiju

Iz antičkih vremena ostala je izreka da svi putevi vode u Rim. U srpskoj verziji, svi putevi vode u Beograd. Najnoviji statistički podaci o unutrašnjoj migraciji govore da se u srpsku prestonicu prošle godine doselilo više od 15.000 stanovnika. Najviše njih je došlo iz Kraljeva, Leskovca, Smedereva i Užica.

pixabay.com
Beogradizacija Srbije: Centralizovani su vlast, privreda, usluge kultura

- Život u manjim mestima je nešto što nije na ceni u srpskom društvu. Faktički se uvek suočavate s jednom vrstom socijalne izolacije, nemogućnost zapošljavanja, odvojenosti od važnih događaja, institucija, ljudi. I u mnogim drugim zemljama život u manjim mestima ima svojih posebnosti, ali kod nas je s centralizacijom vlasti došlo i do centralizacije privrede, usluga, javnih službi - komentariše za "Vesti" sociolog Srećko Mihajlović.

Koliko je alarmantno pražnjenje mesta po unutrašnjosti pokazuju podaci iz Trstenika, gde je između dva popisa (2002. i 2011. godine), ova opština izgubila oko 7.000 stanovnika, što je skoro 15 odsto ukupne populacije. Trstenik je zbog toga vlada svrstala u petnaest opština u Srbiji s najlošijom demografskom kartom.

Stručnjaci su saglasni da je drastično smanjenje stanovništva po unutrašnjosti ne samo posledica negativnog prirodnog priraštaja već i migracije na relaciji selo-grad. Zbog nezaposlenosti i smanjenja životnog standarda, prvenstveno mladi, upravo oni koji treba da stvaraju porodicu, odlaze u veće gradske sredine i inostranstvo.

Penzioneri se jedino vraćaju

Spas u problemu depopulacije trebalo bi potražiti i u razvoju seoskog turizma, podizanju njegovog ekonomskog značaja i samostalnosti i zadržavanju mladih na selu.
Umesto jačanje ovih segmenata, selu se vraćaju uglavnom penzioneri, bilo zato što je život jeftiniji i mirniji, ili zbog potrebe da svojoj deci, napuštanjem stana u gradu, obezebede krov nad glavom. Srećko Mihajlović je i sam primer takve odluke, jer se posle penzionisanja kao ugledni sociolog iz Beograda vratio u rodni kraj, u selo Granice kraj Mladenovca.

Mihajlović napominje da su unutrašnje migracije uobičajen i gotovo standardan proces koji ima svetski karakter i koji se dešava već tri veka u Evropi i razvijenom svetu.

- Ono što nije deo tog normalnog trenda kad je reč o Srbiji jeste odsustvo decentralizovane društvene politike koja bi prevazišla apsolutnu orijentaciju ka Beogradu. Kod nas se, nažalost, decenijama vodi politika da se Srbije identifikuje sa Beogradom, odnosno Beograd je Srbije i - tačka - dodaje Mihajlović.

Otud je beogradizacija Srbije sociološki već nekoliko decenija odomaćen pojam. Statistika kaže da su, kad je reč o unutrašnjem pomeranju stanovništva, samo beogradski i region Vojvodine u 2017. godini imali pozitivan migracioni saldo, odnosno bio je veći broj doseljenih u odnosu na iseljene.

Kako debeogradizovati Srbiju i učiniti mesta u unutrašnjosti privlačnim za život, pre svega mladima? Podrazumeva se da se počinje od oživljavanja privrede u unutrašnjosti koja će omogućiti zapošljavanje, ali i da se državna uprava i kultura decentralizuje.

- Bilo je pokušaja da se decentralizuju neki Vladine institucije, da delovi ministarstva budu u Kragujevcu ili Nišu, ali je ostalo mrtvo slovo na papiru. Kada gledate jutarnji program vidite koliko je ta beogradizacija uzela maha. I kada se nešto izveštava sa lokala, to je kratko, povremeno i nepotpuno, jer izgleda u Srbiji postoji samo Beograd - konstatuje Srećko Mihajlović.

Izmeštanje, ali uz pad kvaliteta

- U zdravstveni sistem u unutrašnjosti sada se nešto i ulaže, ali nauka je postala isključivo stvar Beograda. Ako ste iz provincije, imate jedan veliki minus u svom CV i na vas se gleda drugačijim očima. Pogledajte primer genetičara Miodraga Stojkovića, njegov povratak u Leskovac i kako mu je odbijena kandidatura za članstvo u SANU - konstatuje Mihajlović svojevrsnu diskriminaciju čak i prema ljudima iz nauke.
On primećuje da je na jedvite jade decentralizovano visoko obrazovanje, ali da je otvaranjem fakulteta po manjim mestima došlo do smanjenja kvaliteta obrazovanja.
- Nažalost, imamo pojavu da kada se nešto izmešta iz Beograda, onda to obično bude na nižem nivou kvaliteta - dodaje naš sagovornik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online