Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.08.2018.
00:10
Ekipa "Vesti" A

"Oluja" oduvala i Bajagu

Roker Momčilo Bajagić Bajaga i njegovi Instruktori aplauzima i ovacijama dočekani su i ispraćeni u Puli. Ali, na Danima piva u Karlovcu on neće održati koncert u septembru, "na inicijativu branitelja", a hrvatski bend Hladno pivo odbio je da ga zameni.

A. Čukić
Momčilo Bajagić Bajaga

"Doći ćemo, možda popiti pivo, ali nećemo svirati. Dragi Karlovčani, vidimo se nekom drugom prilikom. Živeli!", napisali su hrvatski rokeri na Fejsbuku uz Bajaginu pesmu "Ovo je Balkan".
Bajaga nije propusti priliku da im se zahvali preko "Glasa Istre".

- Oni su super momci, svaka čast! Da je bila obrnuta situacija, ja bih isto tako postupio. Mislim da je to od njih bilo šmekerski, vrlo kolegijalno, a i hrabro - rekao je Bajaga. 

Između dobra i zla

Večiti mladić jugoslovenskog i srpskog rokenrola bio je jedan od najspokojnijih i najupornijih protivnika rata i 1993. napisao stihove "Ovo je ovde Balkan zemlja iz sna, između moćnih sila dobra i zla. Tu svako može biti dušman i brat, svakih pedeset leta izbija rat"... Ipak, branitelji mu zameraju da je baš te godine nastupao u Kninu i pevao četničke pesme.

Koncert Bajage i Instruktora bio je najavljen na sajtu karlovačkih Dana piva, ali su hrvatski mediji saznali i objavili da je otkazan pod pritiskom branitelja kada je njegovo ime izostalo iz programa. Menadžer Gane Pecikoza rekao je da su vođeni pregovori, ali da je organizator odustao.

Pecikoza je saopštio da Bajaga sa bendom svira u Malom Lošinju (24. avgust), Slavonskom Brodu (25. avgust), Novigradu (26. avgust) i Špancir festu u Varaždinu (27. avgust).
- Lupetaju da je Bajaga pevao četničke pesme u Kninu. Mislim da je ovo bio pokušaj da se minira koncert u Puli - rekao je Pecikoza.

Rođen u Bjelovaru

Bajaga je krajem jula dao intervju "Večernjem listu" u Zagrebu, čijim je ulicama šetao sam.
- Osećam se super. Rođen sam u Bjelovaru, jer se moja majka zatekla u poseti baki u Grubišnom Polju (oko 4.000 Srba proterano 31. oktobra 1991). Prvi put sam u tom kraju svirao s Ribljom čorbom kada mi je bilo 18 godina. Imam puno prijatelja u raznim delovima Hrvatske i nije bilo ekscesa ni na jednom nastupu. Srećem samo ljude koji priđu da se sa mnom slikaju - pričao je tada Bajaga.

Promena nagore

Zamenica gradonačelnika Karlovca Andreja Navijalić kaže da grad nije tražio da se menja program Dana piva, niti je dobio pisani zahtev braniteljskih udruženja da se to učini.

- Međutim, znamo da je postojala inicijativa branitelja i na nama je da poslušamo ne samo njih nego i ostale građane Karlovca. Posebno branitelje koji su zaslužni za odbranu Karlovca i naše države i u tom smislu su date smernice organizatoru da vidi šta bi bilo najbolje za programski koncept Dana piva - rekla je Andreja Navijalić.

Bajaga je nastupao u Hrvatskoj posle rata, a 2011. samo u Karlovcu dva puta. Andreja Navijalić na to je odgovorila da su "različite su godine, različiti koncepti, različiti politički okviri..."

Praćen aurom žrtve šovinističke gluposti, Bajaga je nastupio u Puli, među uvek drugačijim Istranima. Na njegovom prvom koncertu u Areni koju je proslavila jugoslovenska kinematografija, Bajagu i njegove Instruktore dočekalo je oko 5.000 obožavalaca.

U Beogradu svi dobrodošli

Organizatori daleko poznatijeg beogradskog Bir festa pozvali su Bajagu i Instruktore i Hladno Pivo da naredne godine zajedno nastupe na festivalu.

- Za ovih 15 godina mnogi bendovi iz Hrvatske i regiona su često svirali na našem festivalu, i imamo puno gostiju iz te i drugih susednih zemalja. Organizovali smo i veliki koncert Prljavog kazališta u Beogradskoj areni. Svi naši gosti su bili oduševljeni prijemom publike u Beogradu. Svi oni su bili i biće dobrodošli - poručuju organizatori festivala.

Ujdurma Hitlerovog dvojnika?

Predstavnik udruženja hrvatskih veterana Petar Banić izjavio je da nema komentar. Međutim, hrvatska javnost, naročito preko društvenih mreža, za ujdurmu optužuje Marka Skeju, ratnog zapovednika 9. bojne HOS-a, "Pavelićevog fana, preduzetnika i poreskog dužnika".

Mlađim generacijama u Hrvatskoj ovaj vlasnika firme s nazivom "Za dom" ipak je više poznat po brčićima a la Adolf Hitler, mada ga neki porede i sa Srećkom Šojićem, likom Milana - Laneta Gutovića.

Uprkos komičnoj pojavi, Skejo je i poratnu reputaciju stekao mračnim potezima. Poslednji put ga je policija privela jer je u Kninu vikao "Za dom spremni".

U centru pažnje se našao i zbog spomen-ploče poginulim hosovcima u Jasenovcu, na kojoj je bio uklesan ustaški poklič.
Slično je bilo i u vreme pretnji, dojave o bombi i razbijenog stakla Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu zbog predstave reditelja Olivera Frljića "Naše nasilje i vaše nasilje".

Prave nam džamahiriju!

Hrvatski portal Indeks pitao je Zagrepčane šta misle o otkazivanju Bajaginog koncerta i da li branitelji treba da utiču na kulturna dešavanja. Dobili su samo negativne komentare.

- "Ljuta sam. Radim u inostranstvu. Ovo mi je prvi dan u Zagrebu nakon dve godine i imam šta da čujem. Prave nam od države džamahiriju, zato se i selimo."

- "Branitelji u našem društvu imaju previše uticaja na sve."

- "Hoće li branitelji odlučivati i šta će deca učiti u školi?"

- "Jesu oni nama nešto dali, ali sad mi imamo male plate jer oni imaju velike penzije."

- "Bitno je da imamo šta jesti. Nemamo mi šta više da branimo."

Sprem'te se, sprem'te - Zagrepčani!

Hrvatski pevači su velike zvezde u Srbiji i neretko pune hale i dvorane, ali situacija nije ista kada gostuju srpski izvođači.

Ipak, velike zvezde u Hrvatskoj su Željko Joksimović, Miroslav Ilić, Đorđe Balašević, Saša Matić, Željko Samardžić, Aca Lukas, Neda Ukraden, Seka Aleksić, Mile Kitić, Seka Aleksić, Partibrejkersi, Električni orgazam, Frajle, Zdravko Čolić, Lepa Brena, Rada Manojlović...
Najviše smeha u Hrvatskoj izazvao je Zoran Kostić Cane, frontmen Partibrejkersa, pre nekoliko godina u Zagrebu. Nekoliko puta je pitao publiku da li su spremni, a oni su uglas vikali "jesmo".
"Pa onda, sprem'te se sprem'te četnici", oborio je Cane Zagrepčane s nogu. Ali ima i drugačijih primera. Goca Lazarević za više od četiri decenije karijere nikada nije pevala u Hrvatskoj.

- Kada me zovu menadžeri njihovih klubova insistiraju da nikako ne pevam "Vidovdan" i "Svilen konac". Nikada nisam i neću pristati na takve uslove - rekla je Lazarevićeva.

"Ravna gora puna instruktora"

Patološka ujdurma u Karlovcu izazvala je salvu duhovitih komentara na društvenim mrežama. Momčilo je dobio i novi nadimak "Bajaga mali knindža", ali su uglavnom su izvrtani naslovi Bajaginih pesama u ironičnoj potrazi za razlogom zbog kog bi smetao braniteljima.

"Moji su drugovi četnici (žestoki momci) rasuti po celom svetu", "Dobro jutro, četnici (džezeri)", "220 u redenicima (voltima)", "Neka Berlin (svemir) čuje nemir", "Lepa Janja, čiča Dražina (ribareva) kći", "Četnička (francuska) ljubavna revolucija".

Bilo je i novokomponovanih stihova poput "Prepuna je Ravna gora Bajaginih instruktora"... Ali i "Voz, pospani voz za Karlovac, Ogulin, Karlobag (Harkov, Gomelj, Lenjingrad)", Znam kako je dalek Blajburg (Beograd) sad..."



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online