Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 29.09.2018.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

Vojsko moja, ne zovi me više!

Dragan Gligić, major Vojske Srbije koji je prošao sva ratišta od 1991. godine, i tri puta vanredno unapređivan, pre tri meseca je napustio vojsku nezadovoljan činjenicom da, i pored odličnih ocena, već deset godina ne može da napreduje, mada su, kako tvrdi, "neki koje je svojevremeno hapsio zbog zloupotreba u Vojsci danas u činu pukovnika".

Lična arhiva
Konačno našao porodični mir: Gligić sa suprugom

U pismu u kome je, pre tri meseca, zatražio momentalni raskid profesionalnog ugovora, Gligić je između ostalog naveo i sledeće:

"Vojnik više nije vojnik, već jedno obično piskaralo i radnik na obezbeđenju kruga. Danas, kada dolazi visoki vojni zvaničnik u posetu, umesto da ponosno stoje, vojnici moraju da se sklanjaju. Mnogi od mojih kolega su se ogrešili o zakon i poštenje, a za to samo napreduju u karijeri. Naša primanja su svedena na minimum, a sve pod izgovorom da je država u teškoj finansijskoj situaciji i da moramo da se solidarišemo sa narodom. Ako je zaista tako, zašto se i sam državni vrh ne solidariše? Ne osećam se više kao pripadnik one silne vojske koja se snažno i junački ponela prema NATO okupatoru i koju niko nije mogao da pokori dok je branila svoju otadžbinu jer mi rezervnu nemamo."

Ispovest ovog majora u sredu uveče je objavila TV Prva, ali ovo, nažalost, nije i jedini slučaj "otkaza uniformi" ljudi koji su ceo svoj profesionalni radni vek posvetile Vojsci, a na kraju su bili prinuđeni da traže drugi posao.

"Vesti" su se ovom temom bavile od samog početka, pa su nedavno objavile i priču o nekadašnjem pripadniku VS Srđanu Ristiću, Ginisovom rekorderu i Vojniku godine za 2018. On je pre nekoliko meseci dao otkaz razoračan lažnim obećanjima i svestan da ne može da prehrani svoju porodicu. Završio je kurs za varioca i sada radi u jednoj privatnoj firmi u Kragujevcu. Slična sudbina je i mnogih drugih.

General Momir Stojanović: O majoru sve najlepše

Nekadašnji načelnik Vojno-bezbednosne agencije, general Momir Stojanović kaže da je major Gligić bio jedan od njegovih podređenih o kome ima samo reči hvale.

- Činjenica da je neko tri puta vanredno unapređen najbolje govori o njegovim profesionalnim sposobnostima. Nažalost, u Vojsci Srbije je ključan problem loše kadrovanje i potpuna politizacija Vojske. Dok je na vlasti bio Milošević, njega je interesovalo samo ko će biti na čelu Generalštaba. Sve političke strukture kasnije interesuje bukvalno i ko će biti komandir čete. Tu je problem. Šta će vam bolji primer od nedavnog imenovanja za zamenika načelnika Generalštaba, prethodnog šefa VBA, Petra Cvetkovića. Pa on je na čelo VBA došao, a da mu je prethodno jedina komandna dužnost bila komandir čete. Pritom, sada će učestovati u strateškim projektima i naređivaće generalima koji su i po činovima iznad u vojnoj hijerarhiji - naglašava general Stojanović.
 

I Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije, kaže da slučaj majora Gligića nije nikakav izdvojen slučaj, već problem na koji ovaj sindikat ukazuje još od 2016.

- Oficiri Vojske Srbije danas rade kao kamiondžije, konobari na Malti, moleri po Austriji, varioci... Svi su prethodno imali karijere kojima bi se druge vojske sveta hvalile, zato što je reč školovanom i obučenom kadru, od koga je veliki broj s ratnim iskustvom koje je za svaku vojsku sveta neprocenjivo. Nažalost, država nije učinila ništa da ih zadrži, već se čini kao da je bila namera da ih se oslobodi - ističe Antić i navodi da je 2016. i 2017. vojsku napustilo ukupno 3.000 ljudi, a da je ove godine prosek šest otkaza dnevno.

- U proseku, dnevno Vojsku Srbije napuste dvojica oficira, dvojica podoficira i po jedan vojnik po ugovoru i civilno lice. Osnovni razlozi zbog čega daju otkaz nije samo materijalni status već i loše karijerno vođenje, nepotizam, mobing, nepoštovanje pravila i propisa na kojima počiva svaka vojska - navodi Antić.

Ministarstvo odbrane: Gligić kažnjavani alkoholičar

Reagujući na emisiju na TV Prva, Ministarstvo odbrane Srbije tvrdi da je predočena "veoma tendenciozna i senzacionalistička ocena o stanju u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije".
 

Za Gligića se tvrdi da je alkoholičar i oficir koji je "u više navrata je kršio ne samo vojne, već i civilne propise i zakone zbog čega je disciplinski kažnjavan".
U ovom saopštenju navode se i neki delovi iz njegovog privatnog života, ali i informacije dobijene od policije.

"Da je i van službe imao problema sa alkoholom postoje podaci u Ministarstvu unutrašnjih poslova. O tome svedoči i činjenica da je, nakon učinjene saobraćajne nezgode 2014. godine, majoru Gligiću određena mera 'zadržavanje' u trajanju od 48 časova, zbog vožnje u alkoholisanom stanju jer mu je tom prilikom izmereno 1,80 promila alkohola u organizmu", saopštava Ministarstvo odbrane.

Nema kajanja

Gligić je ispričao da kao vozač po pet dana nedeljno provede u kamionu. Najčešće vozi ture do Turske, a ponekad mu na tim putovanjima društvo pravi supruga.
Ističe da mu je i dalje teško što je napustio Vojsku, ali da "nema kajanja" i da je sada srećan jer mu je porodica na prvom mestu.

Bez naknade za topli obrok

Novica Antić, predsednik Vojnog sindikata Srbije navodi još neke od razloga koje pripadnike VS teraju da "razduže uniformu".

- Dnevno angažovanje pripadnika vojske je veće od 65 posto kapaciteta, a pritom je popunjenost jedinica 70 procenata. Više od 50 odsto sastava nije koristilo godišnji odmor, svaki ima po 250 dana odsutnosti od kuće, a pritom čak i do 500 sati prekovremenog rada koji nije uopšte plaćen. Naravno, ne prima se ni naknada za regres i topli obrok.

Prosečne plate u vojsci (u dinarima)

 

General - 141,583
Pukovnik - 108,385
Major - 74,371
Kapetan - 63,926
Potporučnik - 55,963
Zastavnik - 55,770
Stariji vodnik - 49,249
Mlađi vodnik - 41,973
Desetar - 40,233
Profesionalni vojnik - 39,692
*podaci Ministarstva odbrane Srbije

 

POVEZANE VESTI

Subota 29.09.2018. 12:52
Лоше понашање према војсци је увек предходило превратима у Србији. У време кад "српски" политичари нису имали могућности да шаљу српске хероје у Хаг.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online