Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.07.2010.
12:52 >> 20:02h
Vestionline A

Grci i dalje ne priznaju KiM

Zamenik šefa grčke diplomatije Dimitris Drucas izjavio je danas da ta zemlja neće priznati nezavisnost Kosmeta. On je dodao da Evropska unija nije poslala Ujedinjenim nacijama nikakvu rezoluciju o Kosovu, jer države EU još razgovaraju i koordinišu zajedničku poziciju po tom pitanju.

"Države Unije razgovaraju između sebe, što je prirodno, i pokušavaju da koordinišu svoju zajedničku poziciju. Grčka će po tom pitanju imati konstruktivnu ulogu", rekao je Drucas u Beogradu na zajedničkoj konferenciji za novinare sa šefom srpske diplomatije Vukom Jeremićem.


Grčki zvaničnik je istakao i da je stav Atine po pitanju Kosova i Metohije dobro poznat i da se neće menjati, a da bi to pitanje trebalo vratiti u Ujedinjene nacije.


"Naš cilj je da se uspostavi dijalog između Beograda i Prištine i da se unapredi život ljudi", naveo je zamenik šefa grčke diplomatije.


Grčka je jedna od pet zemalja EU - zajedno sa Španijom, Kiprom, Rumunijom i Slovačkom - koje su i posle mišljenja Međunarodnog suda pravde ostale na poziciji da neće priznati nezavisnost Kosova.


Jedan od ciljeva posete Drucasa Beogradu je predstavljanje inicijative vlade premijera Jorgosa Papandreua za ponovno pokretanje dijaloga između Beograda i Prištine posle savetodavnog mišljenja MSP.

Posle razgovora s Jeremićem, Drucas se sastao i sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejom.

Drucas se sinoć sastao sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem, koji mu je preneo da se Srbija o tekstu svoje Rezolucije o Kosovu koju je podnela UN konsultovala sa evropskim partnerima i istakao da je interes Srbije da ima najbolje odnose sa svim relevantnim faktorima na međunarodnoj političkoj sceni.


Drucas i Jeremić su ocenili da je "jedino održivo rešenje za budućnost zapadnog Balkana ono koje ga vodi u EU".


"Srbija i Grčka nastavljaju zajedno da rade po tom pitanju i odnosi Beograda i Atine nikada nisu bili bolji. Nastavićemo da radimo zajedno i sa našim evropskim partnerima da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu ne bi bili dovedeni u pitanje", istakao je Jeremić.


Drucas je takođe rekao da se odnosi Grčke i Srbije baziraju na dugotrajnom prijateljstvu.

"Srbija će u Grčkoj uvek imati pouzdanog partnera i prijatelja na putu ka EU a u Briselu je primećena 'zrelost i odgovornost Beograda po pitanju Kosova' i to znači volju Unije da se unapredi evropski put Srbije", rekao je grčki zvaničnik.

Ban Ki-Mun obavestio članice SB UN o dijalogu Prištine i Beograda

 

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-Mun je informisao članove Saveta bezbednosti o saradnji sa Evropskom unijom (EU) o dijalogu Prištine i Beograda, javlja danas radio Dojče vele, pozivajući se na kosovske medije.


Četiri dana pre sastanka Saveta bezbednosti o Kosovu i Metohiji, Ban Ki Mun je članovima Saveta podelio svoj redovni izveštaj o događajima na Kosmetu u periodu od 16. marta do 15. jula.


Generalni sekretar u izveštaju potvrđuje da je predložio visokoj predstavnici EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton da se izaslanici uključe u razgovore između Prištine i Beograda.

  

Sejdiu: Vreme da Grčka prizna Kosovo

 

Zamenik ministra spoljnih poslova Grčke Dimitris Drucas istakao je danas, u razgovoru sa predstavnicima privremenih kosovskih vlasti u Prištini, da Atina želi da unapredi duh saradnje u regionu.


"Grčka čvrsto veruje u zajedničku evropsku perspektivu, koja će uspostaviti trajan mir i stabilnost za sve zemlje regiona", rekao je on.

Fatmir Sejdiu i Hašim Tači


Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu rekao je Drucasu da je "vreme da Grčka prizna nezavisnost Kosova", saopšteno je iz kabineta Sejdiua.


"Vreme je za Grčku da formalno prizna Kosovo, jer će to biti veoma važan kamen za održiv mir i stabilnost u regionu", rekao je Sejdiu tokom razgovora sa Drucasom.


On je kazao da je vizija Kosova da se brzo integriše u Evropsku uniju, NATO i druge međunarodne instituije, uključujući i UN.


Kosovski predsednik je ponovio da je Priština zainteresovana da ima dobre odnose sa Srbijom, sa kojom želi da razgovara o praktičnim pitanjima, kao što su ekonomska i trgovinska saradnja, saradnja u oblasti energetike, borbe protiv organizovanog kriminala itd.


Međuđim, dodao je Sejdiu, Kosovo nikada neće pregovarati sa Srbijom o statusu Kosova.


Drucas je, kako je preneto iz kabineta kosovskog predsednika, rekao da Grčka pridaje veliki značaj savetodavnom mišljenju Međunarodnog suda pravde i pažljivo ga analizira.


Drucas je u Prištinu doputovao iz Beograda i po dolasku se najpre sastao sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem.


Tači je u razgovoru sa Drucasom rekao da je Kosovo za saradnju sa svima u regionu, pomenuvši odnose sa Crnom Gorom, Albanijom i Makedonijom.


Grčki ministar je nakon razgovora sa Tačijem rekao da svaka zemlja EU ima svoj pogled na zbivanja u regionu, ali da je ipak najvažnije da se svih 27 zemalja članica EU sporazumelo o veoma važnom pitanju da region ima jasnu evropsku budućnost.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online