Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.10.2018.
00:55
b92.net, Vestionline A

SPC i raskol između Carigrada i Moskve: Kome se privoleti carstvu

SPC je srcem uz Moskvu, ali neće prekidati odnose sa Vaseljenskom patrijaršijom.

A. Čukić
 

Raskid Ruske pravoslavne crkve sa Carigradskom (Vaseljenskom) patrijaršijom odjeknuo je širom pravoslavnog sveta i doveo u nezgodan položaj mnoge sestrinske crkve, uključujući i SPC. 

U sporu koji se razbuktao nakon što je Carigrad priznao autokefalnost Kijevske patrijaršije u inat Mosvi, SPC je, prema izjavama crkvenih velodostojnika, odlučno stala na rusku stranu. 

Patrijarh srpski Irinej izjavio je ranije ove nedelje da je čin davanja autokefalnosti Krimu "slovom, stavom i duhom suprotan učenju i ustrojstvu" pravoslavlja. 

On je u intervjuu za Večernje novosti izrazio bojazan da će odluka Carigrada imati teške posledice i optužio tamnošnji Sinod za "pilatovsko pranje ruku". 

Istovremeno, vladika Amfilohije, član Svetog sinoda SPC, ocenio je da je ta odluka "nekanonska". 

SPC se pribojava i da bi Vaseljenska patrijaršija nakon Kijeva mogla da dodeli autokefalnost drugim crkvama koje je zatraže.

Ko sve traži autokefalnost?

SPC je u bivšoj Jugoslaviji praktično držala monopol nad svim pravoslavnim vernicima u zemlji. Međutim, otkad se Jugoslavija raspala, sve joj teže teže polazi za rukom da održi taj status, jer novonastale države teže da osnuju "svoje" pravoslavne crkve.

U Crnoj Gori od 1993. postoji Crnogorska pravoslavna crkva, zvanično registrovana kao nevladina organizacija. Ne priznaje je ni jedna kanonska crkva, ali ima podršku Kijevske patrijaršije.

CPC za sada vrši službu u nekoliko kapela na Cetinju i jednoj crkvi u Kotoru, ali ima pretenzije da preuzme sve crkve i manastire na teritoriji Crne Gore koje su u vlasništvu SPC.

Makedonska pravoslavna crkva - Ohridska patrijaršija osnovana je još 1959, kao autonomni ogranak SPC, ali je 1967. jednostrano proglasila autokefalnost.

Beograd ni druge kanonske crkve tu odluku nikada nisu priznale, ali makedonska država tretira MPC kao legitimnu. I ona, kao i CPC, ima pretenzije na neke objekte SPC, a spor opterećuje i diplomatske odnose između Srbije i Makedonije.

Hrvatska pravoslavna crkva vuče korene iz Nezavisne Države Hrvatske, kada je bila deo ustaških napora da izbrišu srpski nacionalni identitet. Pokušaj nekolicine aktivista da se HPC obnovi naišao je na protivljenje hrvatskih vlasti, koje već pet godina odbijaju da je registruju kao versku zajednicu. Broj vernika je zanemarljiv, ali HPCa i dalje uživa podršku dela hrvatske ekstremne desnice.

Moskva ili Hilandar?

Međutim, ukoliko bi SPC sledila Mosvu do kraja i raskinula sa Carigradom, platila bi visoku cenu. 

Njeni sveštenici ne bi više da borave u Hilandaru, jednom od najsvetijih mesta srpskog pravoslavlja, jer je taj manastir, kao uostalom i cela Sveta Gora, u nadležnosti Vaseljenske patrijaršije. 

- Postavilo bi se i pitanje razmene monaha između grčkih i srpskih manastira koje je trenutno vrlo intenzivno - kaže za BBC na srpskom Dalibor Đukić, koji predaje Crkveno pravo na pravnom fakultetu u Beogradu. 

Šta kažu vernici? 

Stoga, Đukić smatra da će kritike SPC na račun Carigrada ostati na verbalnom nivou, ali da konkretnih odluka neće biti. 

"Ruska crkva zasad ni ne traži od sestrinskih crkvi da raskinu sa Carigradom, već samo da iznesu stav". 

Pet razloga što je raskol u pravoslavlju važan 

Ruska crkva prekida odnose sa Carigradom 

On, sem toga, veruje da nova situacija neće dati krila pokušajima da se i u Crnoj Gori uspostavi autokefalnost. 

- Vaseljenska patrijaršija je izrazito neraspoložena prema takozvanoj Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi, jer je čoveka na njenom čelu, Miraša Dedejića, ta ista patrijaršija svojevremeno raščinila - ukazuje Đukić. 

Sa druge strane, on veruje da bi raskid Mosve i Carigrada mogao da ima i pozitivne posledice: na primer, da podstakne postizanje kompromisa između srpske i makedonske crkve. 

- Carigradski patrijarh može da pomogne da se pokrenu stvari - kaže on. 

U sporu između Moskve i Carigrada SPC je srcem uz Moskvi, ali noge su joj čvrsto na zemlji.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online