Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 22.10.2018.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

Nikad nećemo biti Montenegrini

Poseta Njegove svetosti patrijarha srpskog gospodina Irineja svedoči o masovnosti i jedinstvu vernika SPC, i tu među vernicima nema razlike između Srba i Crnogoraca. Ali, svaki pokušaj progona SPC ili otimanja njene imovine bio bi koban za budućnost Crne Gore. Ovako dr Momčilo Vuksanović, predsednik Srpskog nacionalnog saveta u Crnoj Gori u razgovoru za "Vesti" komentariše nedavnu posetu patrijarha, ali i sve ono što je trenutno goruća tema za srpsku zajednicu u ovoj državi.

youtube.com/SRPSKA RTV
Momčilo Vuksanović

Šta je donela poseta patrijarha Irineja?

- Srpska pravoslavna crkva je u svim istraživanjima već decenijama najpopularnija institucija u Crnoj Gori. Poseta patrijarha Irineja je to potvrdila, i kada je u pitanju SPC, tu nema dilema i podela.

 Da li je za vas bilo iznenađenje što se okupio ovoliki broj ljudi tokom vaše posete?

- Praznici Srpske pravoslavne crkve i posete velikodostojnika masovno su posećene i prisustvo građana nije nikakvo iznenađenje. Poznato je da su organizovane litije u Crnoj Gori najposećenije na prostoru pod jurisdikcijom SPC. Svetovasilijevska litija u Nikšiću, u maloj Crnoj Gori, okuplja i do 30.000 pravoslavnih vernika i poštovalaca Srpske pravoslavne crkve i Svetog Vasilija, slava mu i milost. Sličan je slučaj sa Svetosimeonskom litijom, litijom Svetog Marka u Podgorici i litijom Svetog Jovana Vladimira u Baru, ali i sa drugim okupljanjima povodom praznika SPC u Crnoj Gori.
 

Može li se poseta patrijarha oceniti i kao svojevrstan "referendum" o veri i naciji?

- U borbi za promenu identiteta Crne Gore i njenih građana, vlast je snagom državne moći uspela da promeni mnogo toga. Bilo je gotovo nezamislivo da srpski jezik i ćirilično pismo dobiju, odnosno izgube davno stečeni status, bilo je nezamislivo da Crna Gora prizna nezavisnost tzv. države Kosovo, bilo je nezamislivo da Crna Gora poremeti odnose i uvede sankcije našem vekovnom dobrotvoru - Rusiji, bilo je nezamislivo da Srbi u Crnoj Gori dobiju status građana drugog reda i da im se pretpostave predstavnici drugih nacionalnih zajednica, koji uglavnom u državnim institucijama i na lokalnom nivou dobijaju onaj prostor koji po ustavnim principima i garantovanim pravima pripada srpskom narodu. Vlastima je još neophodan progon Srpske pravoslavne crkve i otimanje njene imovine da bi, po njihovom mišljenju, zaokružili državnost Montenegra i tako obezbedili sve atribute državnosti. Takav pokušaj, čini se, bio bi koban za budućnost Crne Gore. Poseta patrijarha Irineja otuda svedoči i o masovnosti i jedinstvu vernika SPC u Crnoj Gori, i tu među vernicima nema razlike između Srba i Crnogoraca.
 

Prethodno, ceo stadion je na utakmici Crna Gora - Srbija, pevao "Bože pravde". Da li vas to čudi?

- Iako stadion na kome se igrala fudbalska utakmica između Crne Gore i Srbije nije bio ispunjen do poslednjeg mesta, ulaznica nije bilo u slobodnoj prodaji, pa čak ni Srpski nacionalni savet Crne Gore nije mogao doći do trebovanja određenog broja ulaznica za predstavnike srpskog naroda u Crnoj Gori. No, i pored toga, čini se da je gromoglasnije navijanje bilo za reprezentaciju Srbije. Bilo je očigledno, kao što ste i utvrdili u pitanju, da je himna Srbije ispoštovana na najkorektniji način.
 

Istovremeno, pevala se uglas i crnogorska himna. Šta to pokazuje?

- Crnogorska omiljena himna je "Onamo, onamo" i ona se nije pevala, a srpski narod nikada nije, niti može pevati stihove ratnog zločinca, koji je u najtežim vremenima, pod fašističkom zaštitom, radio na raskolu između jednoj naroda.
 

Kakav je trenutan položaj Srba u Crnoj Gori?

- Položaj srpskog naroda u Crnoj Gori je veoma složen i znatno teži nego što je to bio slučaj uoči i nakon referenduma o izdvajanju Crne Gore iz zajedničke države. Sve ono što je srpski narod mogao ostvariti u tom vremenu, sada već nije moguće. Srbi u Crnoj Gori su sada u mnogo nezavidnijem položaju i za njih gotovo da ne postoji perspektiva planiranja budućnosti, ukoliko nisu spremni na promenu identiteta i prihvatanje nove državne koncepcije, odnosno pretvaranje srpskog identiteta u montenegrinstvo.
 

Na koji način se to vidi?

- Srba u Crnoj Gori nema u državnim institucijama, od mesne zajednice do diplomatije. Zastupljenost u državnim institucijama je daleko manja nego što je to bio slučaj uoči i nakon referenduma, što znači da gotovo nijedan građanin Crne Gore, koji se nacionalno izjašnjava kao Srbin, u proteklih deset godina nije zasnovao radni odnos u državnim institucijama ili institucijama lokalne samouprave, ukoliko nije promenio odnos prema nacionalnom identitetu.
 

Imaju li Srbi uopšte mogućnost da nešto promene?

- U okviru svojih mogućnosti srpski narod i srpske organizacije u veoma složenim uslovima rade sve što je moguće da bi očuvali svoj nacionalni identitet i srpsku prepoznatljivost u Crnoj Gori. No, i pored toga nema uočljivih rezultata, pa se pozicija i status srpskog naroda iz godine u godinu pogoršavaju, a Srbi ostaju na marginama društvenih i političkih zbivanja u Crnoj Gori. Tako će biti i ubuduće, sve do onog momenta kada se Republika Srbija ozbiljno uključi u zaštitu svojih sunarodnika gotovo potpuno obespravljenih u Crnoj Gori.

Sramni plakati

Nedavno su osvanuli plakati "Nikada više 1918". Međutim, cepali su ih samo u Kotoru. Strah ili nešto drugo?
 

- Kreatorima navedenih plakata bilo bi mnogo poštenije da su na njima istakli natpise "Nikad više 1916, nikad više sramna kapitulacija Crne Gore". Ta 1918. je godina oslobođenja i ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom i novooslobođenim srpskim i slovenskim prostorima, što je pozdravljeno od najuticajnih država Evrope i sveta u tom vremenu, koje je Crnoj Gori povratio subjektivitet i obezbedilo joj znatno veću teritoriju nego što ju je imala pre toga ili je ima danas.

Spiskovi pusta želja

Postoje li tajni spiskovi nepoželjnih Srba u Crnoj Gori?
 

- Mislim da ne postoje i da je to samo pusta želja i mašta ostrašćenih Montenegrina koji po svaku cenu žele da se dopadnu srpskim neprijateljima.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online