Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 06.11.2018.
00:27
D. Dekić - Vesti A

Kartotekom na kritiku

Evo je dežurna budala opozicije, osvanulo je kratko objašnjenje uz objavljenu fotografiju na Tviteru, Beograđanina koji je na Tviteru kao Operativac iz Zemuna, ispravljao sve "krive Drine" u Srbiji, od rupa na ulicama i komunalnih problema, do državnih pitanja i rešenja za Kosovo.

Lična arhiva
Obratio se policiji: Marko Dragosavljević

Onaj ko je otkrio identitet 25-godišnjeg momka, koristio se, kako Operativac iz Zemuna tvrdi slikom iz njegove lične karte, odnosno iz sistema Ministarstva policije. Dok je taj otkrio Operativčev identitet, a sakrio svoj, drugi tviteraš koji je javno identifikujući jednu članicu te mreže, veliku kritičarku svega i svačega, učinio to sa svog profila na kojem je postavio i sopstvenu fotografiju.

- Pozdrav za Platonovu tetku, Anu Zdravković. Kakvo je vreme u Nišu? - zapitao je Mican koji je naveo da je član Glavnog odbora naprednjaka.

Potom postavio sliku iz Niša sa društvom, navodeći da je svratio da "tetki" donese lek, ali mu nešto govori da se neće radovati.

Ona je uzvratila objašnjavajući da ipak nije identifikovana.

- Ova slika je dobijena od nekog iz MUP-a, samo što degenima ne mogu da objasnim da nisam Ana - napisala je Platonova tetka.

Ti slučajevi desili su se ubrzo posle nekih "otkrića", poput medijske prozivke Igora Jurića, oca ubijene devojčice Tijane koji traži doživotnu robiju za ubice dece i žena, da je on bio "u zatvoru zbog pronevere". Ili, Violete Cvetković iz Kragujevca koja je kritikovala zdravstvo i lekare, pa joj isplivalo u javnost da je bila "u sekti".

Nova curenja informacija, kako tvrde akteri, iz zdravstvenih i drugih kartona, izrodila su sumnju u službenu zloupotrebu poverljivih podataka.

Marko Dragoslavić alijas Operativac iz Zemuna za N1 kaže da njegova fotografija koju je neko obelodanio, nije skenirana, a u koloru je i formata koji se radi za ličnu kartu.

- Znači, to je direktno iz sistema MUP-a - naveo je i objasnio da se očito nekome ne sviđaju njegove objave iz ruiniranih medicinskih ustanova, u kojim uslovima se leče oboleli ljudi, pa u kakvim uslovima rade zaposleni u javnim preduzećima i slično...

- Čak su rekli da je to fotografija iz zdravstvene knjižice, a kao što svi znamo iz zdravstvene knjižice ne može da bude fotografija, zato što ne postoji - priča. Podneta je ta službena beleška - kaže Dragoslavić.

Od MUP-a je N1 zatražio odgovore na pitanja da li se postupa po Dragoslavićevoj prijavi i da li će sprovesti internu istragu, budući da ima sumnje da je fotografija procurila iz njihove baze podataka.

Odgovor Ministarstva policije glasi:

- Povodom prijave postupaju pripadnici Odeljenja za kontrolu zakonitosti u radu PU za Grad Beograd i nakon utvrđenog činjeničnog stanja dostaviće izveštaj nadležnom tužilaštvu - preneli su navode MUP-a.

Ta TV podseća da se za ovo krivično delo preti i do tri godine zatvora.

Poruke "ispod žita"

- Šta nam se ovakvim stvarima poručuje - retvitovao je Operativac iz Zemuna pitanje glavne urednice "Nove ekonomije" Biljane Stepanović.

- Samo zucnite, budite hrabri, objavićemo vam sve što treba i pustiti vam "poternicu." Na vašoj strani je zakon, a na našoj sve službe. - navela je Stepanović koja je i potpredsednica Nezavisnog udruženja novinara Srbije.

Curi sa svih strana

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić povodom slučaja Dragoslavić kaže da je otvoren postupak nadzora, upravo zbog te prilično realne sumnje da je reč o fotografiji iz baze podataka MUP-a .

- Jasno je da se razne informacije i čak i naročito osetljive, one o zdravstvenom stanju, osuđivanosti i slično seju po medijima i društvenim mrežama - kaže Šabić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online