Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.12.2018.
00:07
J. Arsenović - Vesti A

Zabrana dinara na Kosovu?

U Srbiji se nagađa šta su to "druge i teže mere" koje je najavio premijer u Prištini Ramuš Haradinaj posle uvođenja takse od 100 odsto na srpske proizvode.

Tanjug
 

Prištinski analitičar Fatmir Šeholi smatra da je reč o tri nove odluke.

- Prvo, da se ne dozvoli da se dinar koristi na Kosmetu, drugo da se obeležja Kosova postave u svakoj opštini i treće su mere protiv vlasnika vozila koja nisu registrovana na KiM u skladu s pravilima prištinskih vlasti - rekao je Šeholi.

Pozivajući se na neimenovane izvore iz kosovskih institucija, i prištinski portal Gazeta ekspres navodi tri nova poteza Prištine, sa malo drugačijim sadržajem.

Prema njihovim saznanjima, prva mera predviđa da vlasnici vozila zamene srpske registarske tablice onim sa kosovskim oznakama. Druga mera bi se odnosila na zabranu prevoza na Kosovo robe stranih kompanija proizvedene u Srbiji. Naime, Koka-kola, Henkel i još neke Zapadne kompanije sada su izuzete od carine od 100 odsto. Treća mera bila bi odluka prištinske vlade da ne priznaje srpska dokumenta koja se odnose na kvalitet proizvoda.

Ohrabrivanje drskosti

Nedavno je i predsednik Srbije izjavio da raspolaže informacijama da se vlasti u Prištini spremaju na nove sulude poteze, ali je domaća javnost ostala bez informacije kakav će biti odgovor Beograda.

Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da treba povući jasne kontramere.

- Našim odbijanjem da Prištini odgovorimo recipročnim merama prizivamo nove mere i ohrabrujemo njihovu drskost u nadi da ćemo svojom popustljivošću privoleti Zapad da reaguje. Pošto se to ne dešava, krajnje je vreme da Srbija ozbiljno odgovori kontramerama - kaže Anđelković za "Vesti".

Raskinuti sve dogovore

On precizira da bi bilo dovoljno opozvati priznanje kosovskog carinskog pečata, registarskih tablica, dokumenata, kao i da se raskinu svi aranžmani postignuti od 2011. do 2016. godine s obzirom na to da ih Priština ne poštuje ili zloupotrebljava kako bi tehničke pregovore pretvorila u statusna rešenja".

Međutim, srpski zvaničnici apeluju na Brisel i Vašington da urazume Prištinu, ukazujući na humanitarni aspekt mera koje krše i pravila CEFTE, čiji je EU garant, ali se konkretan odgovor Beograda još ne nazire.

Kompanije popustile

Navodno su velike strane kompanije koje imaju proizvodnju u Srbiji obavestile Prištinu da će robu ubuduće isporučivati iz fabrika u Makedoniji, Mađarskoj i drugih zemalja. Tako bi i te zapadne kompanije dale vetar u leđa ekonomskom ratu koji je Priština pokrenula protiv Srbije uz prećutnu podršku političkih sponzora na Zapadu.

SAD šalju naoružanje

Uoči sednice kosovske skupštine 14. decembra, na čijem dnevnom redu će biti odluka o formiranju takozvane vojske Kosova, u Prištinu su stigla 24 oklopna automobila hamvi. To je samo deo isporuke na osnovu ugovora Kosova sa SAD o kupovini 51 vozila ove marke.

Iako su Brisel i generalni sekretar NATO-a prethodnih dana izjavljivali da je rano za vojsku i da su moguće opasne posledice, američki ambasador u Prištini Filip Kosnet se pohvalio da "Vašington dosledno podržava transformaciju Kosovskih snaga bezbednosti u oružane snage".

Ksenija Božović: Političari zarađuju na carinama

Francuski internet portal Kurije de Balkan piše da studenti i penzioneri protestuju svaki dan u Severnoj Mitrovici zbog uvođenja poreza od 100 odsto na proizvode iz Srbije, ali da nema nestašice, jer srpska roba ulazi na Kosovo alternativnim putevima, "na veliku korist lokalnih političara i njihovih albanskih prijatelja".

U opširnoj reportaži portal prenosi da u Mitrovici i drugim mestima na severu Kosova rafovi u prodavnicama izgledaju puni. Ispred njih su parkirani kamioni s kosovskim tablicama puni srpskih proizvoda koji se bez problema isporučuju supermarketima.

Ksenija Božović, bliska saradnica ubijenog Olivera Ivanovića, reporteru francuskog portala ispričala je da roba dolazi alternativnim putevima na zvaničnom administrativnom prelazu.

- Nalazimo srpske proizvode svuda po Kosovu. Cene se nisu značajno promenile. U severnom delu Mitrovice nema lekova u državnim apotekama, ali je tako već dve godine. To ne bi moglo da se radi bez saglasnosti Beograda i Prištine. Profit od toga ima uži krug ljudi, veoma blizak sprskim i kosovsko-albanskim političarima - rekla je Ksenija Božović.

Ona je dodala da su učesnici protesta primorani da idu na demonstracije jer im je zaprećeno da će u suprotnom izgubiti posao.

Direktor nezavisne kablovske televizije Mir Nenad Radosavljević smatra da dešavanja na Kosovu služe da odvrate pažnju od pregovora predsednika Srbije i Kosova, Aleksandra Vučića i Hašima Tačija o podeli teritorije, uz saglasnost velikih sila kao što su SAD.

Portal dodaje da je sa stanovništvom teško razgovarati jer je strah svuda prisutan. Navode i reči Rade Trajković, političarke s Kosova, da su srpske vlasti "dovele mafiju na sever Kosova da rukovodi institucijama i da oni koji se ne pokoravaju gube posao, ili im pale automobile i fizički ih napadaju".

Put u siromaštvo

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da su mere Prištine na KiM dovele Srbe na ivicu humanitarne katastrofe

- posledice usled rasta cena proizvode trpe i Albanci na Kosmetu - rekla je Brnabićeva i dodala da je još kineski mislilac Lao Ce rekao da ograničenja i zabrane u svetu dovode da ljudi žive siromašnije.

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online