Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 12.12.2018.
00:49
Đ. Janković - Vesti A

Otrov sele iz Loznice

Sredinom ove sedmice završeno je prepakivanje otpada cijanidne soli iz stare dotrajale ambalaže u novu atestiranu metalnu burad i ona bi ovog meseca trebalo da bude odvezena iz magacina nekadašnje lozničke Fabrike autotraktorskih kočnica (FAK), najverovatnije u Nemačku.

Đ. Janković
U jednom od magacina nalazi se 75 tona cijanidne soli

Posao je izvela jedna domaća firme iz Beograda, koju je angažovalo Ministarstvo zaštite životne sredine, a prema rečima Dejana Kojića, izvršnog direktora FAK-a, time je okončana prva faza posla i sada se očekuje transport.

On je objasnio da je zbog dugog stajanja došlo do propadanja ambalaže, iz neke nagrižene korozijom je i isticao sadržaj, tako da je pre transporta bilo potrebno opasan otpad prebaciti u odgovarajuću metalnu burad, što je i rađeno nekoliko prethodnih dana. Prema nezvaničnim informacijama, cijanidna so trebalo bi da se izmesti iz Loznice do kraja godine, a moguće je i nešto ranije.

U jednom od magacina FAK-a već osam godina nalazi se oko 75 tona cijanidne soli na čije se uklanjanje odavno čeka. Opasna materija stoji maltene u centru Loznice, nadomak kuća i nedavno podignutih stambenih zgrada, tek nešto dalje od gradske bolnice, i grad se više puta obraćao nadležnim ministarstvima tražeći njeno izmeštanje, iako su burad sklonjena "na kvalitetan način, zaključana i imaju fizičko-tehničko obezbeđenje".

Cijanidna so nastala je u tehnološkom procesu tokom rada pogona FAK-a za termičku obradu metala i od 1990. je velika količina gomilana na otvorenom u krugu firme. Bila je spakovana u oko 300 plastičnih buradi i više metalnih kontejnera koji su vremenom propali pa je opasni otpad isticao i zagađivao tlo. Za ovaj problem čulo se krajem 2008. kad su Lozničani saznali za opasan otpad u FAK-u.

Posle privatizacije preduzeća 2004, po nalogu nadležnih inspekcija, ograđen je prostor u kome se nalazila cijanidna so, a onda je šest godina kasnije u kampanji Očistimo Srbiju prepakovana u metalnu burad i smeštena u halu gde se do sada nalazila. Trebalo je da 2010. bude i uklonjena iz grada, ali je FAK tada bio izbrisan iz APR-a tako da nije postojalo odgovorno lice da obavi proceduru izmeštanja i opasan otpad nije napustio magacin.

Ostao je uskladišten u 406 metalnih buradi, od kojih su 22 zapremine od 100 litara, a ostala od 200. Inače, magacin u kome su burad pre tri godine skladištena promenio je vlasnika koji je od FAK-a tražio da isprazni prostor, ali ovo preduzeće to nije moglo da ispuni bez podrške nadležnog ministarstva.

Ostalo je da se vidi kada će biti organizovani utovar i transport ovog opasnog otpada iz grada, a onda Loznica treba da se reši i preostalih opasnih materija ostalih u porušenim pogonima Viskoze.

Bilo je krajnja vreme

- Čula sam da ta burad uskoro idu iz grada i bilo je krajnje vreme. Ne znam koliko je to bilo opasno, ali sigurno nije bilo dobro da takav otpad bude bilo gde, a kamoli na 500 metara od centra Loznice. Još da iz onih Viskozinih ruševina sklone hemikalije koje su tamo ostale, pa da mirno spavamo - komentariše jedna mlađa Lozničanka.


 

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online