Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 04.01.2019.
08:37
Vestionline, Tanjug A

Raseljeni Srbi ni za Božić ne mogu u Ðakovicu

Raseljeni Srbi iz Ðakovice ni predstojeći Badnji dan, ni Božić, neće moći da dočekaju u svom gradu, jer je pokret "Samoopredeljenje" najavio protest za 6. januar, kaže predsednik Udruzenja raseljenih Ðakovčana Ðokica Stanojević za današnju "Politiku".

A. Čukić
Đokica Stanojević

Ovo će biti druga godina kako je raseljenim Ðakovčanima onemogućeno da posete grad na Badnji dan, iz koga je 8.000 Srba i Crnogoraca nasilno proterano 1999. godine, napominje list.

U gradu su sada ostale samo tri monahinje u manstiru Uspenje Presvete Bogorodice. Prošle nedelje upokojila se četvrta monahinja, Nadežda Isailović, a iz bezbednosnih razloga više stotina Ðakovčana nije bilo u mogućnosti da dođe na njenu sahranu.

- Iz Samoopredeljenja su i na ovaj Badnji dan najavili demonstracije. Mimoza Šalja koja organizuje proteste javno je pozvala Albance, "zemljake", da se pridruže u nedelju 6. januara u 8:00 sati. Na sve ovo ćute privremene vlasti u Prištini, ćuti međunarodna zajednica, šefovi kancerlarija u Prištini, ćuti svet - kaze za "Politiku" Stanojević. 

On pita zar ne mogu ni u crkvu da odu, ni da posete svoje uzurpirane kuće.

- Hteli smo da idemo na sahranu Nadeždi Isailović, ali nismo hteli da naše dojučerasnje komšije protumace da ih provociramo. Nama Ðakovčanima ni na sahrane u svoj grad nije dozvoljeno da odemo - kaže Stanojević.

On napominje da su poslednji put bili u Ðakovici 28. avgusta, ali da je grupa ekstremnih Albanaca iz grada autobus zasula kamenicama, što inace čine kada vide da se organizovano dolazi. I sada za Badnji dan se mnogo Ðakovčana prijavilo za odlazak, ali organizovano se neće ići.

- Ti koji organizuju protest su isti oni koji su u javnost izasli sa laznim otpuznicama na kojima se nalaze imena više od 400 Srba i Albanaca, a koje su prosledili Specijalnom tužilaštvu Kosova.

Prednjači Mimoza Šalja koja je na spiskove stavila one Srbe koji nipošto ne žele da prodaju svoje kuće, stanove i koji su pred Opštinskim sudom u Ðakovici pokrenuli postupak kako bi im se imovina vratila. Ima već 150 tužbi, ali albansko pravosuđe nije maklo s mrtve tačke", navodi Stanojević. 

On ponavlja da je Ðakovica zabranjena za Srbe, a tri preostale monahinje koje žive u manastiru Uspenje Presvete Bogorodice zbog bezbednosti ne izlaze iz manastirske porte.
 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online