Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 10.01.2019.
00:26
Lj.I - D.D A

Novi Holbruk deli Kosovo?

Čim je dobio pismo američkog predsednika Donalda Trampa u kome ga ovaj poziva na što skorije zaključenje sporazuma sa Srbijom, Hašim Tači je 21. decembra hitno otputovao u Berlin gde se, zajedno sa trojicom saradnika, susreo sa ambasadorom SAD Ričardom Grenelom.

EPA/Felipe Trueba
Ričard Grenel

Kako prenosi "Vašington post" u tekstu od 6. januara, ovaj sastanak ni izbliza nije bio protokolaran. Tači je ciljano išao kod Grenela, a za to postoji i dobar razlog. Naime, ovaj američki diplomata slovi za osobu od najvišeg poverenja predsednika Trampa, a u vašingtonskim krugovima ga nazivaju i "osobom kojoj se treba javiti kad nešto zatreba u Evropi".

Tači je tom prilikom samo kratko izjavio da će se "založiti za što skorije ukidanje carina koje je Priština nametnula na robu koja stiže iz Srbije".

Međutim, prema navodima vašingtonskog lista, ovaj sastanak je imao veći značaj. List ističe ko je američki ambasador za kojeg Donald Tramp uvek ima uho. Grenel je vrlo blizak saradnik Džona Boltona, aktuelnog savetnika za nacionalnu bezbednost Trampa, koji je prvi pomenuo mogućnost korekcije granica. Bio mu je isprva portparol, a potom i glavni savetnik dok je Bolton obavljao dužnost američkog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama u administraciji predsednika Džordža Buša mlađeg.

Za vreme dva mandata demokratskog predsednika Baraka Obame, Grenel nije imao poziciju u administraciji, ali se na velika vrata vratio pobedom Trampa 2016. i bio je prvi američki ambasador kojeg je Tramp imenovao po ulasku u Belu kuću i to u Berlinu.

Podsetimo, krajem decembra je Donald Tramp uputio dva pisma vrlo slične sadržine srpskom i kosovskom predsedniku Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju u kojima ih ne samo hrabri da što pre zaključe pravno obavezujući sporazum o normalizaciji odnosa, uz poslovičnu pretnju "katastrofom koja bi usledila ako on izostane", već je pozvao dvojicu političara i da zajedno s njim proslave taj događaj u ružičnjaku Bele kuće.

Pre imenovanja u diplomatskoj misiji SAD pri UN 2001, Grenel je bio savetnik nekolicini istaknutih republikanaca, među njima i Džordžu Petakiju, Dejvu Kempu i Džonu Mekejnu. U UN je proveo punih osam godina, jedini član misije koji se nije promenio u dva mandata. Kao medijski strateg, koji ima i svoju konsultantsku kuću, Grenel je bio taj koji je formulisao pristup medijima kad je reč o famoznom ratu potiv terorizma, Iranu i Severnoj Koreji. Tramp je imao dilemu na koju poziciju da ga postavi, te je vagao između ambasadorske pozicije pri NATO-u ili UN. Na kraju se opredelio za Berlin.

Tako je Grenel postao prvi otvoreni homoseksualac koji je imenovan na najvišu diplomatsku poziciju.

Skandal majstor

Iako je u vašingtonskim konzervativnim krugovima cenjen, Grenel u Nemačkoj ne uživa naročiti ugled. Uspeo je da već u prvim mesecima mandata razljuti domaćine rekavši da "apsolutno želi da podstakne konzervativce širom Evrope, uključujući i Nemačku". Ovim je pogazio diplomatski protokol jer se od ambasador očekuje da budu politički neutralni u pitanjima zemlje domaćina. Tada je zatraženo i da mu bude uskraćeno gostoprimstvo, ali se prašina ipak slegla bez većih posledica.

Jasni signali

Da se pozicija Vašingtona u pogledu kosovskog problema donekle promenila, prvi je signalizirao upravo Džon Bolton. Upitan u Kijevu šta misli o razgraničenju o kome se tada govorilo u Beogradu, Bolton je 24. avgusta odgovorio:
- Naša politika je da ako dve strane mogu međusobno da se dogovore, ne isključujemo teritorijalne korekcije i nije naše da o tome sudimo. Očigledno je reč o teškom pitanju jer da nije tako, odavno bi bilo rešeno. Ali mi nećemo, niti mislim da će bilo ko iz Evrope stajati na putu ako dve strane mogu da postignu zajedničko i zadovoljavajuće rešenje.

Selaković: Teška godina

Tekst "Vašington posta" prvi je ovogodišnji signal mogućeg kompromisa Beograda i Prištine oko Kosova. Da su vezano za Kosovo pred Srbijom komplikovana dešavanja, naciji je poručio Nikola Selaković, generalni sekretar predsednika Srbije.

- Ova 2019. neće biti laka zbog složenih i komplikovanih dešavanja. Mislim da postoje različite političke igre, pa je važno da smo složni i da jačamo naša prijateljstva po svetu - kaže Selaković i otkriva da su u toku pripreme za dolazak ruskog predsednika Vladimira Putina u Beograd.
U navode američkog lista o obećanju Hašima Tačija kako će ukinuti takse na robu iz Srbije ne veruje potpredsednik Srpske liste Igor Simić. Tvrdi da je to "izmišljotina" jer su svi članovi vlade u Prištini iz Tačijeve stranke glasali da takse budu uvedene. Podseća da se Tačijeva desna ruka, predsednik kosovske skupštine Kadri Veselji javno hvalio kako je predlog Ramuša Haradinaja bio da takse budu 30 odsto, a njegov 100 posto.

- To je klasična igra dobrog i lošeg policajca u kojoj će jedan glumiti kako eto ne mrzi Srbe, poštuje ih kao sagovornike, pre svega pregovarački tim i predsednika Aleksandra Vučića, kad se govori o pregovorima u Briselu, a s druge strane, Haradinaj će zastupati tvrdu struju koja treba da stvori uslove da Srbima na KiM život bude što teži - istakao je Simić.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online