Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 21.01.2019.
02:00
D. N. Petrović - Vesti A

Život među svetinjama

Prelepo i radosno proslavili su Srbi u Starom Rasu, postojbini Nemanjića i srpske države, Badnje veče i Božić, uz molitve, pesmu, igru i vatromet dočekali su i srpsku Novu godinu, a s nestrpljenjem i ponosom čekaju i Svetog Savu.

D. N. Petrović
Na Uneskovoj listi: Manastir Sopoćani

- Za nas je januar mesec najveće radosti i ponosa. Svuda i stalno ističemo da smo privilegovani jer smo se rodili i živimo tamo gde su rođeni, gde su zemljim hodali, gde su badnjake sekli i Hrista i Božić slavili Stefan Nemanja, njegovi veliki sinovi Stefan Prvovenčani, Vukan, Rastko Nemanjić Sava i brojni drugi kraljevi i carevi iz loze Nemanjića. Mada se trudimo da budemo pošteni i ponosni Srbi i dobri pravoslavci, često se zapitamo, da li smo mi koji danas živimo u Deževskoj dolini i Starom Rasu njihovi dostojni naslednici - ističe profesor Mirko Popovac koji živi na pedesetak metara od ostataka Nemanjine saborne crkve i hrama Svetog Save koji se gradi.

Aco Mutavdžić ističe da je srećan što je rođen i što živi "na temelju Srbije", tamo gde je, što se srpstva tiče, sve počelo:

- Badnji dan, Božić i Sveti Sava za mene i moju porodicu su posebni dani, obeležavam ih uvek u porti Petrove crkve, pored koje živim, i u svom domu uz želju da nam donesu radost, sreću, zdravlje, slogu i bolji život. Božić je ovde, u Nemanjićkoj postojbini, čini mi se, drugačiji i lepši, očekujem da se moji sunarodnici Srbi ostanu na ovim prostorima, da se mole Bogu u ovdašnjim svetinjama, da se ne sele i da čuvaju svoje veru i tradiciju.

Mladi inženjer Uroš Nićiforović, koji živi u naselju Postenje, nedaleko od Petrove crkve, takođe veli da je ponosan što se rodio i rastao pored Petrove crkve, Deževe, Đurđevih stupova, Starog Rasa i Sopoćana, najvećih srpskih svetinja i svetskih kulturnih dobara pod zaštitom Uneska. Od predškolskih dana za njega i njegovu generaciju Božić i Sveti Sava su posebni dani.

- Rastao sam uz oca Gerasima, igumana sa Đurđevih stupova, koji je umeo sa decom i koji nas je podučavao da čuvamo svoju veru, crkvu i tradiciju i da poštujemo i volimo svoju naciju, ali da ne mrzimo druge i da poštujemo različitosti i svaku drugu veru. Uvek nam je govorio da se ponosimo što smo Rašani i naslednici slavnih Nemanjića i mi to danas, kada smo odrasli, i činimo. Srećan sam što se veliki broj mladih u Starom Rasu posvetio svojoj veri i što u dve većem broju odlazi u crkvu. Badnjake sam sekao sa mojim Nićiforovićima, u šumi gde ih vekovima sečemo, a potom smo svi uživali u porti Petrove crkve - ističe Nićiforović.

Miris tamjana i priče kaluđera

- Za svaki Božić i Svetog Savu poželim da se setimo naših velikana, da bar malo budemo bolji ljudi i da više poštujemo ono što su nam slavni preci ostavili. Poželim i da naša država više pažnje posveti pažnje svojoj postojbini i da neke glave u Beogradu shvate šta sve imamo, da u Stari Ras dovedemo što više turista i da u celom svetu više poradi na promociji ovadašnje kulturne baštine. Rodio sam se i odrastao uz manastir Sopoćani, uz molitve i cveće lepi jova, uz miris tamjana i priče kaluđera, ovde ću i ostati - poručuje Miroslav Mladenović, ugledni domaćin i vernik iz Sopoćana.

Čekajući izgradnji hrama

Srbi u Deževskoj dolini jedva čekaju da se završi izgradnja hrama Svetog Save u Deževi i nadaju se da će Božić 2020. godine slaviti u ovoj svetinji koja će biti ponos svih Srba širom sveta.
- Mi i sada u još nezavršenom hramu povremeno održavamo molitve, nadamo se da ćemo, uz pomoć naših vernika i dobrotvora, koja nam je i te kako potrebna, hram završiti ove godine i da ćemo se svi ovde okupiti 6. januara 2020. godine da se radujemo i zapalimo badnjak - ističe paroh deževski Ivan Jeremić.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online