Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 23.02.2019.
23:27
Vestionline, b92.net A

"Ne znam zašto se digla prašina, nisam rekao ništa novo"

Pošto je dijalog Beograda i Prištine prekinut, nikakvih daljih koraka za sada nije bilo, osim iznošenja ideje o razgraničenju.

Tanjug
Ivica Dačić

To je rekao prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dacicć i naveo da su otvorene mogućnosti za različite ideje koje bi predstavljale kompromis.

Upitan da li razgraničenje treba da znači i razmenu teritorija, Dačić je novinarima rekao da ne zna zašto se nedavno digla prašina kada je pomenuo razgraničenje. 

''Nisam rekao ništa novo... rekao sam da imamo otvorene mogućnosti za različite ideje koje bi predstavljale kompromis", kaže Dačić, a na pitanje da li bi bila prihvatljiva razmena teritorija u sklopu razgraničenja, navodi da je to stvar dogovora i razmene različitih viđenja šta ko misli da treba da bude kompromis. 

- U ovom trenutku je iluzorno govoriti... Mislim da uopšte neće doći do bilo kakvog dogovora, jer neke zemlje u Evropi podržavaju Haradinaja da istrajaju u ovoj taksi upravo zato da bi se odložiili ovi razgovori do posle izbora u Evropskom parlamentu - rekao je Dačić. 

Naveo je da je polazna osnova Beograda za pregovore definisana Ustavom Srbije i odlukom Skupštine Srbije usvojenom još u vreme Tomislava Nikolića, te da u toj platformi nema razgraničenja i razmene teritorije. 

- To su polazne platforme, i Priština ima svoju polaznu platformu, ali ako vodite razgovore o nekim kompromisima onda treba da izađete sa tim šta su ti neki kompromisi. U toj varijanti, a i sam predsednik Vučić je rekao, da će sva rešenja do kojih se dođe u nekim razgovorima ili postoje kao predlozi izaći pred narod na odlučivanje - rekao je Dačić. 

- Za sada, pošto je dijalog prekinut, nikakvh daljih koraka, osim iznošenja te ideje (o razgraničenju), nije bilo - dodao je Dačić. 

On je naveo i da neke zemlje nisu oduševljene tim predlogom jer smatraju da granice Kosova uošpte ne treba da se menjaju i da Beograd samo treba da prizna takozvano Kosovo. 

- U situaciji kada postoje ove takse mislim da je iluzorno da mi uopšte razgovaramo o bilo kojim varijatnima, jer dijalog uopšte suštniski nije počeo - kaže Dačić. 

Kao najveći rezultat sadašnje vlasti Dačić vidi u tome što je uspela da pitanje Kosova i potrebe da se dođe do kompromisa ponovo vrati na sto. 

Sa aspekta američke politike, Dačić kaže da bi promena američke administacije bila loša po interese Srbije zato što bi se vratili oni koji uopšte ne podržavaju da se dođe do bilo kakvog kompromisa. 

- Oni su do sada samo imali tu ideju da mi priznamo Kosovo. Kad god se pokretalo to pitanje oni uvek kažu, ma šta ima o tome da razgovaramo, to je pitanje već rešeno. Mi smo pokazali da to pitanje nije rešeno i to je najveći rezultata ove vlasti i zalaganja koje smo imali pre svega Vučić i ja - kaže Dačić. 

Naveo je da je 13 zemalja povuklo priznanje takozvanog Kosova, da Prištini nije uspelo da uđe u Interpol i Unesko. 

- Time se gubi taj nivo osećaja da je sve već rešeno - kaže Dačić. 

Kako je naveo, u mnogim zemljama je postojala velika sumnja prema odlukama njihovih vlada da priznaju takozvano Kosovo, a da je jedna od tih zemalja Italija, 

- Poljska nije uspostavila doplomatske odnose, u Češkoj takođe postoje velika protivljenja. Da li će to dovesti do promene stava administracije, to ćemo videti u narednom peridu. Ono što je sigurno je da se međunarodna situacija u ovoj oblasti menja, da sve veći broj zemalja povlači svoje odluke o priznanju - rekao je Dačić. 

Naveo je i da se Kosovo ponovo prijavilo za Interpol, te da ne razume toliku potrebu za izazivanje novih nestabilnosti. 

- Ta prijava nema nikakve šanse da uspe. Taj rezultat će biti za Kosovo još gori - kaže Dačić. 

Upitan o dokumnetu od 17 tačaka koje predlažu Albanci na KiM koji se pojavio u nemackcim medijima, Dačić kaže da je to video i ranije na društvenim mrežama, ali da to nije nikakav dokument, niti ima bilo kakve veze sa razgovorima i pregovorima. 

Upitan u kakvim je odnosima sa ministrom Nenadom Popovićem posle njegovih optužbi na Dacicćev račun, Dačić kaže da su njihovi odnosi "isti koji su bili ranije". 

- Nismo imali nikakve odnose - dodaje Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online