Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 19.03.2019.
15:57
Radio Slobodna Evropa A

Da li se Briselski dijalog završava u Njujorku?

Visoka predstavnica Evropske unije o zajedničkoj spoljnoj politici i odbrani Federika Mogerini u nedavnom govoru u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija naglasila je da je "ključna" uloga ove institucije u dijalogu o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova.

A. Čukić
Aleksandar Vučić i Hašim Tači (Foto: Arhiva)

Maja Kocijančič, portparolka Mogerinijeve, podseća da je EU dobila mandat od Generalne skupštine UN da "olakša dijalog". Ona je za Radio Slobodna Evropa (RSE) objasnila da se dijalog Beograda i Prištine tiče svih elemenata koji su neophodni za potpunu normalizaciju odnosa i za rešavanje "svih otvorenih, delikatnih i složenih pitanja".

- Pravno-obavezujući sporazum, koji će biti rezultat pregovora Beograda i Prištine, treba da bude u skladu sa principima i vrednostima EU, sa međunarodnim pravom i treba da bude politički prihvatljiv za njihove (beogradske i prištinske) izborne jedinice, kao i zemalja u regionu, EU i međunarodnu zajednicu - naglasila je Kocijančič.

I ostali političari koji su upućeni u proces, naglašavaju da se govor Federike Mogerini u sedištu UN ne može tumačiti kao prebacivanje dijaloga sa evropskog tla na prekookeanski teren.

Igor Solteš, zastupnik u Evropskom parlamentu, koji je i izveštač za Kosovo u ovoj instituciji, smatra da govor Mogerinijeve ne treba shvatiti kao mogućnost da se pregovori vode izvan okvira EU. Evroposlanica Tanja Fajon takođe je mišljenja da sporazum Srbije i Kosova treba da postignu isključivo dve strane, ali da Mogerini ima podršku ostalih evropskih institucija u procesu.

- S obzirom na kompleksnost kosovskog pitanja i angažmana Ujedinjenih nacija, logično je da Savet bezbednosti potvrdi taj dogovor - rekla je Fajon za RSE, istakavši da sporazum treba da bude rezultat kompromisa i obostrano prihvaćen kako u Beogradu tako i Prištini".

Posle runde koja je održana u julu prošle godine, pojavile su se ideje o razgraničenju kao mogućnosti za postizanje istorijskog sporazuma. Nakon te runde, i usred debate za i protiv mogućeg razgraničenja, EU je utvrdila načela na kojima se treba zasnivati budući sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

Evropski zvaničnici su u više navrata objasnili da bi, između ostalog, sporazum koji bi postigle dve strane, trebalo da bude prihvatljiv za zemlje regiona, za sve članice EU, ali bi trebalo da ga "podrži i Savet bezbednosti UN". Neophodnost podrške Saveta je i Mogerini u više navrata istakla u raznim nastupima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online