Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 27.03.2019.
00:09
Ekipa "VESTI" A

Biće Kosovo opet srce Srbije!

Heroji rata s NATO 1999. godine i građani Srbije u Kragujevcu su održali Centralno narodno obeležavanje 20. godišnjice početka agresije na SRJ s koga je poručeno da agresija traje i danas i da zločin mora da se pamti, a dominirao je transparent "Ne u NATO".

Tanjug
Imamo misiju: Novica Antić

Na trgu Kod krsta, predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić kazao je da NATO agresije nije prestala nakon tih 78 dana 1999. godine.

- Nisu uspeli ono najvažnije, da uzmu naše srce i dušu, našu kolevku Kosovo i Metohiju. To opet pokušavaju da učine ovih dana. Zato je važno da svaki Srbin zna šta je bila naša misija pre 20 godina. Naša vojska je dobila taj rat, ali su ga izgubili političari. Svi koji su se borili, s Kosova su otišli s uverenjem da će se brzo na njega vratiti. Nadam se da će se to vrlo brzo desiti i da će Kosovo ponovo biti Srbija i srce Srbije, a ne ovako oteto - rekao je Antić.

Nisu nas uništili

On je podsetio da su nas bivši saveznici izložili pogromu i predložio da se svakog 24. marta u Srbiji obeležava zajednički stradalnički čas za nova pokolenja.

Komandant jedinice PVO koja je oborila američki nevidljivi avion F-117 pukovnik Zoltan Dani podsetio je da je 19 članica NATO napalo malu državu.

- Odnos snaga bio je katastrofalan. Oni su računali da će za tri-četiri dana da unište radarske stanice i PVO jedinice. Onda su produžili na sedmicu, a na kraju su videli da ne mogu da reše ni nakon 78 dana. Tada su preko Rusa pokrenuli akciju da se rat zaustavi jer su prestali da lete svi piloti osim britanskih i američkih. Francuska armija je izašla iz komande NATO i rekli su da neće da učestvuju u tome jer je prevara - rekao je pukovnik Dani.

Saborac iz Rusije

Na skupu u Kragujevcu govorili su i predsednik Udruženja ratnih veterana Republike Srpske Duško Vukotić i dobrovoljac iz Rusije Albert Andijev, inače Osetin. Albert je na ostao bez oka, ali je nastavio da se bori.

Putem video snimka emitovana je izjava ratnog komandanta 549. motorizovane brigade generala Božidara Delića, a pročitano je i pismo podrške reditelja Emir Kusturice.

Pismo grčkog junaka

Na skupu je pročitano pismo grčkog kapetana Marinosa Ritsudisa koji je odbio da učestvuje u ratu protiv SRJ i vratio ratni brod u luku, zbog čega je bio osuđen na dve i po godine i izbačen iz vojske.

"Za mene ste vi pobednici jer se niste obazirali na moćnije zemlje. Vi i heroji koji su dali svoje živote zaslužujete sve nagrade i medalje. Mnogo vam hvala što ste porukom vašeg slobodnog života učinili svet srećnim", naveo je Ritsudis kome se u Beogradu nepoznati umetnik zahvalio grafitom.

Protest veterana

U Beogradu je održan anti-NATO protest, u organizaciji veterana i nekoliko pokreta.

Poručeno je da se zločin NATO ne sme zaboraviti i da Srbiji nije mesto u toj organizaciji. Učesnici su od zgrade Generalštaba prošetali do ambasade Rusije i Hrama Svetog Save da zapale sveće za sve stradale. Nosili su transparente: "NATO, marš odavde", "Stop NATO fašizmu"...

Da mi je decu da zagrlim

Najemotivniji trenutak obeležavanja 20 godina od NATO agresije na SRJ u Nišu bilo je obraćanje penzionisanog deminera i zastavnika prve klase iz tog grada Slađana Vučkovića (53). On je na samom početku rata ostao bez obe šake i noge kada je pokušao da deaktivira kasetni projektil.

Slađan je priznao da mu je najteže bilo da se pomiri s tim da više nikada neće moći da zagrli svoju decu.

- Sećam se eksplozije i dima, i kako pokušavam da nađem naočare. Kroz maglu vidim da nemam desnu šaku, za levu ne znam... Krv mi se sliva niz lice, ali vidim saborce. Ne osećam bol, osim u duši. Pomislio sam da sam držao decu za ruku, a da više neću moći da ih pomilujem. Kažu da vojnici ne plaču. A kada su mi deca došla u posetu plakao sam. Plačem i sada u duši. Tada su mi deca bila mala, a na meni je bio veliki teret, kako im objasniti da im je tata drugačiji jer je radio svoj posao i uništavao bombe koje su očevi neke druge dece bacili na nas - ispričao je Vučković i izazvao suze svih okupljenih.

U razgovoru za "Vesti", Vučković otkriva šta mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao pošto ga je čvrsto zagrlio kada je završio sa govorom.

- Ponovio je ono što mi je kazao pre početka skupa, da mi se zahvaljuje na svemu što sam učinio za otadžbinu i što sam ostao vojnik koji pokušava da se sazna prava istina o razmerama NATO zločina nad Srbijom - kaže Vučković koji je predsednik organizacije za zabranu kasetne municije Akcija i pomoć i član međunarodne humanitarne mreže Koalicija protiv kasetne municije.

Gađanje civila te 1999. godine NATO je nazvao kolateralnom štetom, mada su uz najsavremenija sredstva navođenja kasetne bombe u Nišu bacali na pijacu koja udaljenu tri kilometra od aerodroma. Slično je bilo i kada su sravnili sa zemljom čitavo naselje u Aleksincu, sedam kilometara od kasarne.

Slađan priznaje da ga nije ganulo što je šest članica NATO-a izrazilo žaljenje zbog bombardovanja SRJ.

- Svaki put kada treba da zavežem pertle na cipelama ili da zaključam vrata setim se dana kada sam izgubio ruke. Vreme leči mnogo toga, ali ne mogu da im oprostim. Uvek ću pitati koliko je to njihovo žaljenje iskreno - kaže Vučković.

Pred licem zla

Slađan je u govoru poručio da plače nad svakim detetom koji je te 1999. stradalo.

- Plačem za malom Milicom iz Batajnice, za trudicnom iz Niša, Sanjom iz Varvarina... Moja deca su prerano odrasla, suočila se sa zlom koje nosi rat. Zato NATO agresoru nikada nisam oprostio, niti zaboravio šta je učinio - istakao je Slađan Vučković.

Istina o uranijumu

Vučković je na jugu Srbije aktivan i kako bi se otkrila prava istina o bombardovanju osiromašenim uranijumom.

- Boriću se dok sam živ da se ovaj problem iznese do kraja na videlo jer jug Srbije ima velikih problema zbog toga - kaže Vučković.

Kobna 107. bomba

Slađan Vučković izgubio je ruke 25. aprila 1999. godine uklanjajući kasetne bombe sa Kopaonika.

- Bilo je prohladno popodne. Tog dana sam neutralisao 106 kasetnih bombi i na red je stigla kobna 107. - priseća se Vučković.

Lekari su morali da mu amputiraju ruke, a kada su ga otpustili nije dozvolio da ga iznesu na nosilima.

- Sin je tada imao samo pet godina i nije želeo da da me pozdravi. Moj otac je tražio od doktora da mu iseku ruku i da mi je presade. I ovde u komšiluku deci je bilo jako čudno da vide čoveka bez ruku, ali sada me obožavaju - kaže ovaj hrabri deminer koji uz proteze radi na kompjuteru i vozi automobil. Često izlazi u javnost i bez proteza.

Zadojeni rodoljubljem

Pukovnik Dragan Milenković bio je pilot jednog od 14 poluispravnih migova 29 koji su se suprotstavili armadi od 600 neprijateljskih aviona.

- Znali smo da taj trenutak mora da dođe i bili smo spremni jer nije imao ko drugi da brani zemlju. Prve večeri sam sa Slobodanom Perićem bio u pripravnosti i komandanta puka Milenko Pavlović (poginuo 4. maja 1999. iznad Valjeva) naredio je da napustimo hangar. Bio je u pravu jer je on prvi pogođen. NATO bombarderi mogli su da lansiraju raketu iz susednih zemalja pre nego što bi ih naš pilot na radaru primetio - priča pukovnik Milenković.

On kaže da su svi jugoslovenski piloti bili zadojeni rodoljubljem i dovoljno obučeni.

- Mlađe pilote smo ostavili sa strane. Rečeno je: Idemo, ako ne preživimo, da ima ko od tih mlađih da ostane i brani državu - seća se junak koji je branio srpsko nebo.

POVEZANE VESTI

Sreda 27.03.2019. 10:40
Долази време да Срби добију миран, спкојан живот на Балкану. То се неће десити док се сав Балкански олош не истера са вековних СРПСКИХ ТЕРИТОРИЈА!!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online