Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Sreda 07.11.2012.
05:32 >> 12:38h
B92, Beta A

Obama ostaje predsednik SAD-a

Posle dramatične trke, u kojoj su mnoge države odlučene sa nekoliko desetina hiljada glasova, američki predsednik Barak Obama je dobio novi četvorogodišnji mandat. On je pobedio republikanskog kandidata Mita Romnija. Prema trenutnom stanju stavari Obama je dobio 303 elektorska glasa, a Romni 206. Međutim, gasovi iz Floride još nisu prebrojani.

Ostaje stanovnik Bele kuće: Barak Obama pobedio Mita Romnija
 
Obama izgubio jug - Obama je izgubio u Severnoj Karolini i Indijani, državama koje tradicionalno glasaju za republikanske kandidate, a koje je na prethodnim izborima dobio. Izborna je tesna u Virdžiniji, gde u ankete prognoziraju Romnijevu pobedu.
Florida se još čeka - Elektorski glasovi na Floridi i dalje nisu izbrojani, a prema predizbornim anketama u toj državi je neizvesno, i velika je verovatnoća da bi nju mogao da dobije Romni. Međutim, konačan ishod u Floridi ne može da utiče na rezultat glasanja.

Iako je u ukupnom broju glasova bio mnogo bliži Obami nego Mekejn pre četiri godine, Mit Romni nije uspeo da vrati republikancima dovoljan broj država, tako da će kandidat Demokratske stranke da ostane na čelu Sjedinjenih Američkih Država.

Red za glasanje u Floridi, važnoj državi koja više ne može da odluči pobednika
 
Barak Obama  je u sredu 7. novembra reizabran za predsednika SAD, pošto je dobio više od 270 elektorskih glasova u ključnim "sving državama" i tako pobedio rivala Mita Romnija.

Obama je u poruci na Tviteru zahvalio je biračima na podršci. Pošto su ga američke televizijske mreže proglasile pobednikom on je poslao tri poruke na Tviteru.

"Ovo se desilo zahvaljujući vama. Hvala", naveo je Obama.

Slavlje Obaminih glasača u Čikagu
 

U Obaminom štabu u Čikagu u toku je slavlje zbog reizbora. "Svi smo zajedno u ovome. Tako smo vodili kampanju i pokazali kakvi smo. Hvala vam", naveo je Obama u poruci na Tviteru, dok je sledećoj kratko poručio: "Još četiri godine".

Romni čestitao Obami na pobedi

Romni priznao poraz

Republikanski kandidat za predsednika Mit Romni čestitao je danas američkom predsedniku Baraku Obami reizbor i poželeo mu uspeh u vođenju SAD u naredne četiri godine. U obraćanju pristalicama u štabu u Bostonu Romni je rekao da je lično čestitao Obami.

"Želim im svima dobro, posebno predsedniku, prvoj dami i njihovim ćerkama", rekao je republikanski kandidat. On je dodao da se kandidovao za predsednika zato što je "zabrinut za Ameriku".

"Molim se da će predsednik biti uspešan u vođenju naše nacije", dodao je Romni.

Demokrate zadržale tesnu većinu u Senatu

Novoizabrani predsednik SAD Barak Obama ponovo će biti suočen sa podeljenim Kongresom, pošto su demokrate zadržale kontrolu nad Senatom, a republikanci većinu u Predstavničkom domu posle juče održanih izbora.

Juče se glasalo za 33 od 100 mesta u Senatu, gde je važno bilo demokratama da odbrane svoju tesnu većinu. Pomoglo je što su poražena dva republikanska kandidata iz Misurija i Indijane koji su dali neke eksplozivne komentare o silovanju i abortusu, a nije prošao i jedan liberalni republikanac u Masačusetsu.

Skoro u svim neizvesnim državama demokrate su pobedile - Viskonsinu, Virdžiniji, Konektikatu, Mizuriju, Ohaju, Pensilvaniji, Novom Meksiku i Floridi. Time su došli u solidan položaj da zadrže ili čak povećaju prednost od 53-47 u Senatu.

Demokrate su bile u opasnoj poziciji jer su branili 23 mesta, a izgubili su nekoliko svojih veterana koji odlaze u penziju u državama gde glasači naginju republikancima. Ali demokrate su imale neke jake kandidate dok su republikanci minirani kandidatima koji su se pokazali suviše konzervativnim.

Očekuje se da će demokrate zadržati kontrolu nad Senatom, ali neće biti blizu većine od 60 mesta potrebne da se lako usvajaju zakoni.

Više od dve milijarde dolara potrošeno je na baraž negativnih reklama u borbi za Predstavnički dom Kongresa. Biralo se svih 435 mesta u Predstavničkom domu, i republikanci su zadržali kontrolu, mada su demokrate malo popravile rezultat. To znači da će Obama imati teškoće da progura bilo koji ambiciozan zakon u drugom mandatu.

Očekuje se da će vođa demokratske većine u Senatu Hari Rid i predsednik Predstavničkog doma repblikanac Džon Bejner ostati na čelu ta dva doma.

POVEZANE VESTI

Sreda 07.11.2012. 05:55
На западу ништа ново.
Sreda 07.11.2012. 07:52
Šteta je što Romni nije pobedio . Republikanci su bolji u rešavanju problema , veći su patrioti a belci južnjaci engleskog , škotskog i irskog porekla većinom glasaju za njih dok su demokrate bez vizije i redovno dobijaju glasove od crnaca , azijata , latino amerikanaca , neradnika i slabije obrazovanih koji najviše zavise od države . A ovih drugih je sve više .....Sve u svemu Amerika će i dalje da propada
Sreda 07.11.2012. 12:34
Nit' se zna kad je rodjen, ni koja mu je religiozna pripadnost, karijera puna crnih rupa, kod nas takvu biografiju ima samo Dzej. Obama je bolji za svet, Romni bi se sigurno sa svima tukao. Obama ce Amere iznutra da dotuce.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online