Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Sreda 29.01.2014.
14:16
Vestionline A

Ukrajina se raspada: Krim predlaže otcepljenje i stvaranje Malorusije

Situacija u Ukrajini počela je dodatno da se komplikuje od kada je premijer Mikola Azarov podneo ostavku, a predsednik Viktor Janukovič mandat za sastav vlade poverio opozicionaru Arseniju Jacenjuku. Tvrdo Janukovičevo jezgro sa Krima preti otcepljenjem ako vlast preuzmu opozicionari, a prvi predsednik nezavisne Ukrajine upozorava da je država pred građanskim ratom.

10 regiona otkazalo Janukoviču poslušnost
 

Glavna opoziciona osovina - Vitalij Kličko, Oleg Tjagnikob i sam Jacenjuk (funkcioner partije Julije Timošenko) - odlučila je da za sada odbije predlog Janukoviča. Jacenjuk je za jednu kijevsku televiziju rekao da bi možda preuzeo dužnost premijera, ali pod uslovom da se ispune zahtevi opozicije,

Prvi i glavni je da Ukrajina smesta potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU. asocijaciji s EU. Drugi uslov je da se vrati Ustav iz 2004. godine i da se započnu ozbiljne reforme u zemlji, između ostalog i raspuštanje specijalaca iz jedinice "Berkut" i borba protiv korupcije.

Traži se raspuštanje ozloglašene specijalne jedinice
 

A da se stvari komplikuju govori i saopštenje pristiglo sa poluostrva Krima, najvernijeg Janukovičevog regiona. Vlasti Krima su poručile da će u slučaju preuzimanja vlasti u Kijevu od strane, kako kažu, "opozicionih Evromajdanovaca" otcepiti Krim od Ukrajine. Neki tamošnji političari već predlažu da se od regiona sa juga i istoka zemlje, i dalje lojalnih režimu, formira Federalna republika (negde čak koriste i termin država) Malorusija, što je u srednjem veku bio naziv za Ukrajinu.

Za sada je čak 10 od 27 regiona otkazalo poslušnost vlasti u Kijevu, a demonstranti su osvojili administrativne uprave i institucije na tom području, osnovali Narodnu gardu i zabranili rad vladajućoj stranci Parije regija, na čijem je čelu predsednik Janukovič.

Zemlja se podelila po regionima
 

Prvi predsednik nezavisne Ukrajine posle raspada Sovjetskog Saveza Leonid Kravčuk upozorio je danas da je zemlja "na ivici građanskog rata", dok parlament vodi debatu o amnestiji za demonstrante. Kravčuk je u parlamentu pozvao sve strane da se ponašaju "maksimalno odgovorno".

Predsednik Viktor Janukovič želi da amnestija bude uslovljena izlaskom demonstranata iz državnih objekata. Opozicija je do sada odbijala taj zahtev, uz insistiranje na prevremenim izborima.

Kravčuk je rekao poslanicima da "čitav svet i Ukrajina shvataju da je država na ivici građanskog rata". "Ovo je revolucija. Ovo je dramatična situacija u kojoj moramo biti maksimalno odgovorni. Potrebno je da radimo na ovom planu korak po korak da bi se konfrontacija ublažila", rekao je bivši predsednik.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.01.2014. 14:35
Kako je lako naceti drzavu koja je verski podeljena, sa losom vladom i ekonomijom. Malo vrbovanja, calovanja i propagande - gotov posao. Zapad se vec usavrsio u tome, a ljudi nikad nista ne nauce.
Sreda 29.01.2014. 14:30
Bice haosa u svetu.pandorina kutija je otvorena 2008-me nelegitimnim otcepljenjem Srbske provincije Kosova i Metohije i njenim priznavanjem od vecine zemalja. Sada sledi domino efekat u evropi i ostalom delu svete.
Sreda 29.01.2014. 14:49
Ako vojska na vreme ne preuzme stvar u svoje ruke,izbice gradjanski rat u Ukrajini.Da je JNA na vreme reagovala i izvrsila drzavni udar,danas bi Jugoslavija jos postojala.Problem je bio u tome da to nije odgovaralo nekim generalima i oficirima iz JNA,koji su videli priliku za licno bogatanje.Armija 4 u Evropi i najprofesionalnih oficira,dozvolila je nekakve paravojske i preku noc obucene "generale" "specijalce" da im vode ratove za licne interese.Ti zlikovci koji su se obogatili na racun patnje naroda,ne interesuje ih nacionalna pripadnost,saradjivali medju sebe,(i sa stranim mocnicima) bez razlike sa koje strane su bili.Njihova nacionalna pripadnost je "novac".
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online