Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 16.09.2014.
08:18
B. Božin - Vesti A

Merkelova i Gauk na demonstracijama

Ispred Brandenburške kapije u nedelju je održan masovni protest protiv naraslog antisemitizma u zemlji, kojem su prisustvovali i nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik Joahim Gauk, ali i mnogi predstavnici iz političkog i društvenog života.

Nikada više mržnja prema Jevrejima: Protest u Berlinu
 

- Slogani poput "Jevreji su ubice dece" ili "Jevreje u gas" ovog leta su mogli da se vide i čuju u Evropi, ali i na nemačkim ulicama. Pod okriljem kritike izraelske politike, najednom se sasvim otvoreno pojavio ogoljeni antisemitizam, što je za mnoge Jevreje bio šok - rekao je u intervjuu za "Bild am zontag" predsednik Jevrejskog svetskog kongresa Ronald S. Lauder.


"Bild" je, inače, jedan od najžešćih bastiona u novije vreme u borbi protiv antisemitizma, a na fasadi upravne zgrade njihovog izdavača je postavljena ogromna svetleća poruka protiv mržnje prema Jevrejima.


- Upravo za Nemce je ovo pitanje od posebne važnosti - naglašava Lauder, jer se u poslednjih 25 godina desila jevrejska renesansa u Nemačkoj, koja treba da se nastavi. Za to je potrebno poverenje, a da ono ne bi bilo iznevereno, antisemitizam se mora iskoreniti svim snagama. Siguran sam da će to Nemačkoj uspeti, poručio je predsednik Jevrejskog svetskog kongresa.


Zabrinjavajuća činjenica je da danas u Nemačkoj nema nijedne jevrejske ustanove koja nije pod policijskom zaštitom. To je scenario zbog kojeg, 69 godina posle naci-Nemačke, moramo da se stidimo, poručuje "Bild".

Širom zemlje je svih deset jevrejskih škola i 20 vrtića neprekidno pod policijskom zaštitom, a ustanove zaštićuju ne samo spolja nego i iznutra uglavnom bivši članovi tajne službe Mosad ili bivši vojnici izraelske armije. Samo u Berlinu ima oko 60 jevrejskih ustanova (između ostalih sinagoge i muzeji) pod stalnim nadzorom 350 naoružanih čuvara, od toga po dva policajca patroliraju u 12-časovnim smenama.

Na internetu se takođe sve češće mogu naći antisemitiske izjave i poruke, koje nailaze na sve manje otpora među korisnicima socijalnih mreža.

Tužna svakodnevica u Nemačkoj

Pokušaj "Bilda" da opiše život jedne jevrejske porodice u Nemačkoj, pokazao se kao teško ostvariv, jer zbog straha od toga da će biti meta napada niko od njih nije hteo da se predstavi punim imenom i prezimenom. U Jevrejskoj zajednici u Berlinu su upozorili svoje članove da nošenje tradicionalnih jevrejskih obeležja u javnosti nosi povećan rizik da postanu žrtve napada. "Tužna svakodnevica u Nemačkoj", rezimira "Bild".

POVEZANE VESTI

Utorak 16.09.2014. 08:20
Koji foliranti nemci, i dalje su fasisti najgori posle rvata.
Utorak 16.09.2014. 14:56
Kakav se baronja oždrebi takav i umre.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online