Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
10
Petak 24.10.2014.
15:47
Srna A

“SAD teži novom svetskom poretku koji odgovara samo njima“

Sistem globalne bezbednosti ozbiljno je oslabljen i nema garancija da će moći da sačuva svet od naglih promena, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin na međunarodnom debatnom forumu Valdaj. Kako je istakao, SAD zagovara jednostrani diktat u globalnim pitanjima, i teži svetskom poretku koji odgovara samo njima.

Sistem globalne bezbednosti je znatno oslabljen, pa svet neće moći da se sačuva od naglih promena: Vladimir Putin
 

"Gomilaju se kontroverze u svetu i treba da se zapitamo da li imamo ili nemamo pouzdanu mrežu bezbednosti", rekao je Putin.

On je dodao da nema garancija da je postojeći sistem globalne i regionalne bezbednosti sposoban da zaštiti ljude.

"Sistem je oslabljen, iscepkan i deformisan", rekao je ruski predsednik.

Govoreći o sankcijama, Putin je naglasio da je Rusija bila snažna zemlja više od dve decenije nakon kraja hladnog rata i da nema nameru da moli nekoga povodom toga.

Putin je kritikovao "jednostrani diktat" SAD u globalnim pitanjima, rekavši da su takozvani pobednici hladnog rata želeli novi svetski poredak koji bi odgovarao samo njima, preneo je Rojters.

Ruski predsednik je rekao da Rusija nije inicirala tenzije na relaciji Istok-Zapad.


Politički motivisane sankcije su velika greška

Vladimir Putin veruje da su politički motivisane sankcije greška zato što kao povratni efekat donose veću ekonomsku zatvorenost zemalja.

"Politički motivisane sankcije samo su povećale trend prema ekonomskoj i finansijskoj `suverenizaciji` i nameri država i njihovih regionalnih udruženja da na neki način sebe zaštite od spoljnih pritisaka", rekao je Putin na međunarodnom forumu Valdaj.

Putin je dodao da "sve više država pokušava da odbaci zavisnost od dolara i stvori alterantivni sistem za finansije, računovodstvo i rezervne valute", preneo je TASS.

Ruski predsednik je uveren da je u ovom trenutku "globalna poslovna zajednica izložena pritisku bez presedana" od vlada zapadih država.

"Vidimo šta se dešava kada se politika pomeša sa ekonomijom na kratkovid način i kada se logika koristi zameni logikom konfrontacije, čak i ako to šteti njihovim sopstvenim ekonomskim pozicijama i poslovnim interesima", rekao je Putin.

On je ocenio da "zajednički ekonomski projekti i uzajamne investicije zbližavaju različite zemlje i pomažu da se riješe aktuelni međudržavni problemi".

POVEZANE VESTI

Petak 24.10.2014. 15:46
Putine zvekni im jednu mušku zaušku.
Petak 24.10.2014. 15:50
смрдљиви американци су зло овог света,веће од радикалног ислама
Petak 24.10.2014. 15:56
Poslеdnji boj Anglosaksonaca za hеgеmoniju koju gubе Svaka nacija koja prеtеndujе na izuzеtnost i mеsijanstvo upotrebom sile čineći zločine i genocid završavala jе propašću svojе državе. Anglosaksonska vazalna еlita izvršavajući bez pogovora NAREĐENjA FAMILIJE priprеma isto takvu sudbinu svojim narodima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online