Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Petak 24.10.2014.
19:53
Beta A

Poljska povukla akreditaciju ruskom dopisniku

Poljsko Ministarstvo inostranih poslova povuklo je u petak akreditaciju ruskom novinaru, dugogodišnjem dopisniku iz Varšave Leonidu Sviridovu, koji je poslednjih godina izveštavao iz regiona, a trenutno to radi za Međunarodnu informativnu agenciju Rosija sevodnja.

Poljska odbacuje tvrdnje da je hapšenje u vezi sa špijunažom

Poljski MIP odbio je da odgovori poljskim medijima da li oduzimanje akreditacije Sviridovu ima veze sa špijunskom aferom u kojoj su prošle sedmice uhapšeni jedan poljski visoki oficir i mladi pravnik sa dvojnim ruskim i poljskim državljanstvom zbog špijuniranja u korist Rusije.

"Potvrđujemo da je (Sviridov) 24. oktobra izgubio status stranog dopisnika akreditovanog pri MIP-u. Dalje komentare ne dajemo", saopštio je šturo poljski MIP a ni samom ruskom novinaru nije objašnjeno zbog čega mu povlače akreditaciju i traže da vrati propusnicu.

Kako saznaje poljska agencija elektronskih medija IAR, poljska diplomatija nema konkretne dokaze da je Sviridov bio deo špijunske mreže a u stvari su bile sumnjive njegove poslovne veze i lobiranje, pošto je između ostalog organizovao putovanja poljskih novinara u Rusiju.

Sviridov koji od 2003. godine živi i radi u Varšavi imao je 2006. godine problema i u Češkoj, pošto je tamošnji MIP odbio da mu produži akreditaciju a dnevnik Mlada fronta Dnes objavio je otvoreno da je špijun, zbog čega je ruski novinar tužio sudu taj najčitaniji češki ozbiljni dnevni list.

Rusija je tada kao uzvratnu meru odbila da izda akreditaciju dopisniku češke televizije iz Moskve, Janu Molačeku.

To što je ostao bez dopisničke akreditacije ne znači, međutim, da Sviridov mora da napusti Varšavu, i on može i dalje da iz nje izveštava.

Generalni direktor MIA Rosija sevodnja Dmitrij Kiseljov pozvao je poljske vlasti da hitno obrazlože svoje odluku zato što to može da se shvati kao otežavanje rada medija.

"Ne nameravam da odlazim iz Poljske. Zahvaljujući slobodi govora svaki novinar može da piše gde želi", kazao je Sviridov, preneli su poljski mediji.

POVEZANE VESTI

Petak 24.10.2014. 20:01
POLJACI SE OPET ZAGREVAJU PIJUCI VOTKU. ZNAJU ZIME U POLJSKOJ NEKADA DA BUDU VEOMA HLADNE. POLAKO SE UVLACI ZIMA U KOSTI.
Petak 24.10.2014. 21:07
dnevnik Mlada fronta Dnes objavio je otvoreno da je špijun,.... Mlada Fronta je rezimska novina i internet tabloid u Ceskoj koliko i nas Blic ili Kurir. Pljuvanje po Rusima je dnevna osnova. Kupljena prosle godine od Babisa, tajkuna koji niti jednu firmu nije stvorio, vec samo kupovao i preprodavao, danasnji ministar finansija. Jednom recju gov...ar.
Subota 25.10.2014. 00:09
Sve vise Rusa bice persone non grata ! "Ne nameravam da odlazim iz Poljske. Zahvaljujući slobodi govora svaki novinar može da piše gde želi", kazao je Sviridov, preneli su poljski mediji. Mora da je slobodu izrazavanja i pisanja ucio kod Putina !?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online