Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 29.10.2014.
22:18
b92.net A

Borci protiv ebole ostavljeni da umru sa pacijentima

Bolnica u Sijera Leoneu, u kojoj su smešteni pacijenti oboleli od ebole, predstavlja jedno skučeno, zagušljivo i veoma toplo mesto. Medicinske radnike zaposlene u toj bolnici društvo i porodica su odbacili, pa su često neispavani i gladni, ali ujedno i odlučni da iskorene ovaj virus iz svoje zemlje.

Sa njima žive i mole se da se ne zaraze
 

Medicinsko osoblje bolnice koju stoprocentno finansira vlada Sijera Leonea nema drugi dom osim Zelene zone te ustanove u kojoj su smešteni nestabilni kreveti na kojima mogu pronaći malo mira i sna. Kada se odmore oni odlaze u Žutu zonu gde oblače posebnu zaštitnu uniformu i vraćaju se na rad u Crvenu zonu u kojoj se nalaze oni za koje se sumnja da su oboleli od teškog virusa.

Za mnoge od ovih zdravrstvenih radnica bolnica je jedino mesto gde ih zajednica i porodice ne izbegavaju. Većina radi ovaj posao iz strasti, a ne zbog novca.

"Iznajmimo kuću, a onda stanodavac sazna da radimo u bolnici i izbaci nas", kaže 32-godišnja Džoja Koroma. "Kada se vratimo porodicama oni nam kažu da moramo da odemo. I rođaci nas se plaše. Mi ovo radimo zato što nam je to posao, služimo humanosti", objašnjava ova žena.

Život između zona. Zelena bi trebalo da je sigurna, ali 57 odsto osoblja se zarazi
 

Koroma i njene koleginice uopšte nisu dobile platu otkako su počele da rade. U bolnici se nalazi 100 kreveta u kojoj se leče pacijenti, među kojima i nekoliko dece obolele od ebole. Koroma i njene koleginice često ne stignu ni da jedu, a skoro su uvek iscrpljene jer ponekada nemaju gde da spavaju, pa pređu u mušku sobu koja se nalazi samo na nekoliko koraka od obolelih.

"Porodica nas odbacuje, a ne shvata da smo ovde zbog njih. Mi smo ti koji se brinu o njihovoj budućnosti i žele da iskorene virus iz zemlje", ističe Koroma.

Svakodnevni izazovi sa kojima se suočavaju medicinske sestre u Sijera Leoneu, jednoj od zemalja koja je najteže pogođena epidemijom uopšte nisu laki, a često se zbog nedostatka finansijskih sredstava suočavaju sa manjkom medicinskog pribora i zaštitom odećom. Osim toga, rizik sa kojim se osoblje susreće svaki dan nije zanemarljiv budući da se prema statistikama SZO čak 57 odsto osobolja zarazi ovim virusom.

"Gladni smo. Niko nam ne pruža pomoć. Otkako smo počeli da radimo ovde, nismo dobili novac", kaže Koroma.

Ni porodice ih više neće
 

Britanka Tanja Baron, izvršna direktorka humanitarne organizacije Plan UK apelovala je da se svet mora ozbiljnije uključiti u suzbijanje virusa, posebno Velika Britanija. Kako kaže, umesto što se svi očajnički trude da ebola ne stigne u njihovu zemlju, trebalo bi da pomognu afričkim vlastima i razbiju lanac bolesti.

"Britanska vlada mora pomoći da se zaštiti lokalno stanovništvo tamo, to je jedini siguran način da ebola ne pređe granicu. Moramo razbiti lanac virusa. Srceparajuće je kako ova bolest utiče na decu, roditelje i njihovo društvo na različite načine", rekla je Britanka.

Ona je posebno skrenula pažnju na medicinsko osoblje koje je na prvoj liniji fronta i osvrnula se na to kako razdvojenost i izolacija od najbližih utiču na njihovo psihičko zdravlje.

Glavna medicinska sestra Crvene zone Fatumata Koroma suočava se sa najvećim rizikom. Ipak, i pored silnog straha od zaraze ona i njene kolege odlučne su u nameri da zaustave virus i sačuvaju živote pacijenata.

"Ovo je naš rat. Nema načina da se od rata pobegne, moramo se boriti. Rat u pravom smislu te reči jer bukvalno ne smete dotaći svoju rodbinu, pa čak ni majku ni sestru od straha da ćete ih zaraziti", zaključuje ona.

POVEZANE VESTI

Sreda 29.10.2014. 22:26
Super posao. Ako ne umres od virusa, umreces od gladi, posto vlada niti placa niti daje hranu. Eto zasto nikad nista nece biti od ljudskog roda. Dobri se zrtvuju za druge, a zgadija ostaje i raznmozava se.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online