Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 22.11.2014.
20:33
Beta, Srna A

U svemiru dve žene i kafica

Prva žena astronaut iz Italije, Samanta Kristoforeti (37) poleteće u nedelju za Međunarodnu svemrisku stanicu, gde će se pridružiti Ruskinji Eleni Serovoj kao deo dugotrajnog šestočlanog astronautskog tima. Ovo je tek drugi put u 16-ogodišnjoj istoriji Međunarodne svemirske stanice, da dugotrajna posada stanice ima dve žene. Kurijozitet ove misije je i da će se prvi put u svemiru popiti kafa, pošto Italijanka sa sobom donosi specijalni aparat.

Samanta Kristoforeti nosi u svemir i aparat za kafu
 

Kristoforeti će poleteti sa kosmodroma u Kazahstanu sa dvojicom kolega astronaouta. Italijanka je pilot lovačkih aviona i kapetan u italijanskom ratnom vazduhoplovstvu. Ruskinja Serova (38), koja je već u svemiru, je raketni inženjer i nalazi se u orbiti od kraja septembra.

Obe će provesti po šest meseci u svemirskoj stanici koja se nalazi na visini od 429 kilometara. One idu stopama šest Amerikanki koje su imale duže boravke na stanici. Dve Amerikanke bile su zajedno na stanici sa četiri muškarca 2010. godine. Još dve žene stigle su do ranga komandanta svemirske stanice.

Italijanka donosi aparaz za espreso

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) uskoro će popiti prvu kafu, zahvaljujući aparatu za espreso, specijalno dizajniranom za uslove u bestežinskom stanju. Specijalni aparat za espreso kafu, težak oko 20 kilograma, rezultat je saradnje italijanske kompanije "Argotek" za aeronautički inženjering i čuvene italijanske marke kafe "Lavaca". Samanta (37) neće biti samo prva Italijanka koja će se boraviti u svemiru već i prva žena astronaut u istoriji osvajanja kosmosa koja će popiti pravi italijanski espreso u orbiti.

I Serova i Kristoforeti ne vole da odgovaraju na pitanja vezana za to što su žene. Italijanka je izbegla većinu pitanja vezanih za njen pol uoči planiranog poletanja u svemir u nedelju. Serova je pokušala isto to da uradi pre svog poletanja na šestomesečnu misiju krajem septembra, ali su je ruski novinari ipak pitali da li sa sobom nosi šminku i šta će raditi sa kosom tokom šest meseci.

Ona je ignorisala pitanje o šminki, a za frizuru je odgovorila.

"Imam pitanje za vas, zašto ne pitate za Aleksandrovu kosu na primer", misleći na kolegu Aleksandra Samokutajeva koji je sedeo pored nje na konferenciji za štampu. "Žao mi je, to je moj odgovor, hvala," dodala je.

Kristoforeti je prva žena koju je Evropska svemirska agencija poslala na dužu svemirsku misiju.

Serova je samo jedna od četiri Ruskinja koje su letele u svemir i prva koja će provesti duže vreme na ovoj svemirskoj stanici. Rusija je prvi put poslala ženu u svemir 1963, Valentinu Terješkovu, dve decenije pre Amerike, a 1984. je imala prvu ženu koja izašla u svemirsku šetnju, Svetlanu Svatiskaju.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.11.2014. 04:52
Svetlana Savickaja, ne Svatiskaja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online