Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 13.04.2018.
08:20
aljazeera.net A

Pet stvari koje treba znati o potencijalnom američkom napadu na Siriju

Stručnjaci procenjuju šta bi moglo uslediti nakon što su SAD obećale da će raketirati sirijski režim, prenosi Al Džazira.

pixabay.com
Američki vojnici (Foto: Arhiva)

SAD su obećale su da će raketnim napadima uzvratiti na navodnu upotrebu hemijskog oružja u napadu sirijske vlade na Dumu, grad pod kontrolom sirijskih pobunjenika. Rusija, saveznik sirijskog predsednika Bašara al Asada, obećala je da će uzvratiti ako Pentagon zaista izvede napade za ono što Moskva naziva "izmišljenim" napadom hemijskim oružjem.

Analitičari su odgovorili na pet pitanja šta se može očekivati posle.

Koja vrsta američkih raketa će biti ispaljena?

Lorens Korb, bivši pomoćnik ministra odbrane SAD, kazao je za Al Džaziru da će američka vojska najverovatnije koristiti projektile Tomahavk. SAD je prethodno koristio Tomahavk rakete u napadima na Siriju prošle godine.

Pentagon je saopštio da je sa dva borbena broda u Mediteranu ispaljeno 59 krstarećih Tomahavk raketa na aerodrom Šajrat u pokrajini Homs, a meta je bila sirijska vazdušna baza, za koju američki zvaničnici kažu da je iz nje izveden hemijski napad. Šest pripadnika sirijske vojske je ubijeno u američkom raketnom napadu.

- Prema nezvaničnim izvorima, SAD je u Sredozemno i Crveno more rasporedio nekoliko nosača sa krstarećim raketama. Takođe, mogu se očekivati i napadi na borbenim avionima, jer SAD imaju ogromne vazdušne baze u zemljama Zaliva - rekao je bezbednosni i vojni stručnjak Fuad Šahbazov.

Šta su najizglednije mete?

- SAD će najverovatnije napasti komandne centre i kontrolu sirijske vojske, kao i skladišta hemijskog oružja. Na osnovu trenutne lokacije američkih krstarećih raketa smeštenih na brodovima ratne mornarice, pro-Asadova uporišta duž Mediterana, u pokrajini Latakija, mogu očekivati napade sa mora - rekao je on.

Šta je cilj napada?

Glavni cilj napada bila bi prevencija svake buduće upotrebe hemijskog oružja. Ali ostaje nejasno da li SAD znaju gde je to oružje uskladišteno u Siriji, naglašavaju stručnjaci.

- SAD će najverovatnije držati borbene avione i mornaričke brodove na udaljenosti od ruskih snaga. Kako se čini, ono što dolazi biće tzv. "pozicioni napad" u kojem će biti korišćene krstareće i druge rakete kako bi se izbegla mogućnost sukoba između ruskih i od Amerike podržanih letelica i brodova - kaže Afzal Aštraf iz Centra za sukobe, bezbednost i terorizam.

- Ako do toga ipak dođe, veoma velika crvena linija će biti pređena i dolazimo u veoma teško stanje koje uključuje rat između Rusije i SAD, a to je nešto za šta niko zaista nije spreman - dodaje on.

Koji je najizgledniji odgovor Rusije?

- Reakcija Moskve će vjerovatno biti ograničena na javnu osudu, ako SAD ne napadne rusku vojsku - smatra Lorens Korb.

Međutim, Šahbazov kaže da treba obratiti pažnju na upozorenja ruskog ministarstva odbrane na odmazdu.

- Ruski odgovor će uključivati raketne napade na opozicione snage i vojne položaje američkih specijalnih snaga - rekao je on, dodavši da je malo verovatna dugotrajna kopnena operacija protiv pobunjenika.

Mogu li se protivraketni sistemi koje Moskva ima u Siriji suprotstaviti američkim napadima?

Šahbazov je kazao da je ruski glavni protivraketni sistem u Siriji, S-300 Gladiator, raspoređen u toj zemlji krajem 2016. godine.

- Međutim, moguće je da će Rusija koristiti svoj moderni sistem S-400 koji je već duže od godinu dana raspoređen u Siriji. Ovaj sistem bi mogao biti pretnja za sve moderne borbene avione. Ali Rusija još nije koristila ovaj sistem u Siriji - rekao je on.

Ašraf se slaže, kazavši da će brojne mete koje SAD u Siriji napadne verovatno biti pogođene.

- Ako Rusi ostanu dosledni svojim rečima, neke od tih raketa će biti presretnute. Nijedan protivvazdušrni sistem nije savršen, tako da pretpostavljam da će prilično značajan broj raketa proći do svojih meta - zaključuje on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online