Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 19.08.2018.
19:40
aljazeera.net A

Zašto je Merkel spremna da spasi Erdogana?

Kroz razgovore nemačke kancelarke i ruskog predsednika o Siriji, Iranu i američkoj politici sankcija kao nezaobilazna tema postavilo se pitanje Turske.

EPA/Clemens Bilan
Redžep Tajip Erdogan i Angela Merkel (Foto: Arhiva)

To što ga je nemačka kancelarka, prvi put od ruske aneksije Krima 2014. godine, pozvala na bilateralni susret u Nemačkoj, ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi da zahvali u dobroj meri američkom predsedniku Donaldu Trampu i njegovom spoljnopolitičkom kursu.

Trampovo nepropuštanje nijedne priliku da kritikuje Nemačku i Evropsku uniju, pretnje evropskim članicama da će izmaći američki bezbednosni kišobran u okviru NATO-a, izlazak iz iranskog nukelarnog sporazuma, kao i kažnjavanje EU carinama na čelik i aluminijum, a Turske carinama i sankcijama, doprinele su da Merkelova i Putin češće komuniciraju i u četiri oka, uprkos suprotstavljenim stavovima.

Već iz obraćanja javnosti dvoje lidera, pred razgovore u dvorcu Mezeberg blizu Berlina, moglo se čuti da im se suprotstavljeni stavovi po brojnim pitanjima, kao što je Ukrajina, nisu ni malo promenili. Međutim, ono što se na prvi pogled nije moglo primetiti jeste činjenica da će u tročasovnim razgovorima o brojnim temama provejavati pominjanje jedne države - Turske.

U stvari, nemačku kancelarku, koliko god imala kritika na poteze turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, međunarodne okolnosti teraju da učini što je više moguće da u Turskoj ne dođe do bezbednosnog i finansijskog sunovrata.

Merkelova je naglasila da je veoma važno izbeći humanitarnu krizu u provinciji Idlib u Siriji. Zvanični Berlina strahuje da bi u slučaju ofanzive Asadovih snaga tu došlo i do sukoba sa turskom vojskom, koja je prisutna u ovom pograničnom regionu a i podržava pojedine pobunjeničke grupe.

Berlinski analitičari procenjuju da je Merkelova u razgovorima sa Putinom nastojala da izbegne scenarije u kojem bi Turska bila uvučena u sukob ili bila na udaru kolona izbeglica, jer bi sve to značilo novu izbegličku krizu, tj. pravu noćnu moru za EU, samo nekoliko meseci pred izbore za Evropski parlament.

- Mislim da će Merkelova pokušati bar da kupi neko vreme i pokušati da Putina ubedi da ne da zeleno svetlo Asadu da u potpunosti uništi Idlib - rekao je uoči razgovora analitičar Olaf Benke.

U situaciji u kojoj SAD više nisu odlučujući faktor na Bliskom istoku, Merkelova se priklanja Rusiji i nastoji da noćne more izbegne diplomatskim putem i to samitom lidera Rusije, Turske, Nemačke i Francuske.

Nemački analitičari primećuju da je zvaničnom Berlinu sve prihvatljivije da Asad, podržan od Rusije, bude deo uspostavljanja posleratnog reda u Siriji. Interes Berlina je jasan - uspostavljanje kakve takve stabilnosti otvoriće vrata za povratak bar dela od oko 600.000 sirijskih izbeglica u Nemačkoj. Merkelovoj su sada preči trenutni interesi Nemačke i EU pa je zarad njih spremna i da proguta oštru retoriku koja se protekle dve godine čula na relaciji Ankara - Berlin.

Na kraju, podsećanje - Nemačka je najveći turski ekonomski partner sa trgovinskom razmenom koja je prošle godine iznosila 37 milijardi evra. Oko 7.000 delom ili u potpunosti nemačkih kompanija posluje u Turskoj, investirajući oko 13 milijardi evra, dok je Turska je šesnaesto po veličini izvozno tržište za Nemačku koja tamo proda robu u vrednosti od 21,4 milijarde evra.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online