Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.09.2018.
17:48
Vestionline, Tanjug A

EU Samit o Bregzitu: Da neće ići znalo se i pre skupa?

Danas, nakon što su pregovori o Bregzitu doživeli ozbiljni fijasko juče u Salcburgu, čini se da je u pravu bio Donald Tusk, predsednik ES, kad je dan uoči sastanka lidera zemalja članica EU prognozirao da plan Tereze Mej neće uspeti.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istovremeno, čini se da su uzalud bili apeli britanske premijerke doskorašnjim partnerima u Uniji da prihvate njene "ozbiljne" predloge za buduću saradnju Britanije i EU, jer bi, kako je rekla, oni mogli da dovedu do "zajedničke bliske veze". 

Priznajući da još ima dosta teškog posla, te da je svesna zbog čega su u EU zabrinuti, Mej je, između ostalog, insistirala na tome da su njeni predlozi "jedini ozbiljan i kredibilan" način da se izbegne čvrsta granica sa Severnom Irskom. 

Kako je preneo BBC na srpskom, deset minuta je britanska premijerka, na neformalnoj večeri u Salcburgu pričala i apelovala na lidere Evropske unije da sporazum o Bregzitu bude postignut u naredna dva meseca, ponavljajući da pregovori neće biti produženi.

Inače, neformalno okupljanje lidera EU u austrijskom gradu bila je prva prilika da premijerka iznese svoj plan o Bregzitu, ali je, kako ocenjuje portal "Politiko", prosto bilo neugodno koliko su do izražaja došla stara neslaganja, a pojavila se nova.

Britanski su mediji dali možda najjasniju sliku o tome šta se dogodilo u Salcburgu.

 

- Britanska premijerka je ponižena, Evropska unija odbacila je njen predlog - ocenili su mediji na Ostrvu, navode reči Donalda Tuska, prema kojem "delovi plana Tereze Mej jednostavno neće ići i predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je nazvao lažovima probregzit političare. 

Predlog Mejove kritikovala je i premijerka Škotske Nikola Sterdžon, ocenivši kao "užasnu" njenu izjavu kojom je pozvala Evropsku uniju da prekine zastoj koji je nastao zbog Bregzita.

Sterdžonova je na Tviteru poručila da će "ako je taktika (Mej) da okrivi EU za to što dogovora nema, naneti veliku štetu svima kojima treba da služi".

Koliko je Tereza Mej "promašila" s predlozima pokazuje i to što nije prošao ni predlog da Britanija potpiše zajednicki pravilnik o trgovini roba i kombinovanog carinskog područja.

Istina, ta je ideja prilično nepopularna i u njenoj partiji, a pojedini zvaničnici torijevaca čak veruju da bi takav predlog mogao da naruši britanski suverenitet, ističući da građani nisu bili za to ni kada su 2016. glasali za Bregzit.

I dok francuska ministarska za evropske poslove Natali Loaso upozorava danas da ta zemlja mora da bude spremna za opciju u kojoj sporazum o Bregzitu neće biti postignut, a "Špigl" navodi da nemačka vlada očekuje da uticaj toga u oblasti rada bude "relativno mali", Donald Tusk uveren je da Evropska unija i Britanija mogu naći kompromis o Bregzitu.

Mej u međuvremenu poručuje da je najbolji ishod pregovora za Veliku Britaniju da ona napusti EU s postignutim dogovorom, ali i da je napuštanje bloka bez dogovora bolje nego napuštanje uz loš dogovor.

Bregzit i migranti, bile su najvažnije teme samita u Austriji, ali uz fijasko dogovora o izlasku Britanije Politiko primećuje i da su mnoge druge stvari na tom neformalnom skupu "krenule po zlu", navodeći pri tome prilično lošu organizaciju samog skupa. 

Tako su se, navodi Politiko, televizijski novinari raspravljali sa obezbeđenjem koje je htelo da im uzme kreme, šminku i komplete za brijanje, Internet je pukao, Medija centar je bio premali za 1.000 novinara, a prostorija je, zahvaljujući staklenom plafonu i iznenađujuće toplom septembru postala sauna. 

- Kelneri su toliko puta ispustili čase i šoljice sa kafom na popločan pod da su prisutni doživeli samit kao grčku svadbu - opisuje Politiko, dodajući da su se nezgode i kvarovi nastavili do samog kraja samita, kada je tokom govora nemačke kancelarke Angele Merkel prestao da radi audio prenos.

Ali, nisu se samo novinari žalili...navodi Politiko, koji priznaje da su neformalni samiti Evropskog saveta uvek pomalo problematični, jer se lideri sastaju na ručkovima uz minimalnu pratnju, gde ne postoje zvanični zapisnici koji bi dokumentovali sastanke, kao ni zajednički formalni pisani zaključci. 

Za razliku, međutim, od sličnih sastanaka u Bratislavi, Valeti, Talinu i Sofiji, koji su prošli gotov bez problema, "Salcburg je bio haos", primetio je jedan diplomata, a Politiko u prilog tome naveo da ambasadori nisu imali čak ni prostoriju u kojoj bi sedeli i čekali da lideri EU završe večeru.

Pregovori o izlasku Britanije iz EU su u ključnoj fazi, a datum do kojeg bi Britanija trebalo da izađe iz Unije je 29. mart 2019. 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online