Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.09.2018.
10:00
Vestionline, Sputnjik A

Američka baza u Poljskoj usmerena protiv Rusije

Planovi za otvaranje američke vojne baze u Poljskoj predviđaju projektovanje snaga prema granici sa Rusijom, izjavio je za Sputnjik zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško.

EPA/Zurab Kurtsikidze
 

Prema njegovim rečima, takav korak bi značio da "Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici konačno prelaze na bezbednosne šeme iz vremena Hladnog rata".

Istovremeno, Gruško je naglasio da bi raspoređivanje američke vojne baze u Poljskoj značilo povredu Osnivačkog akta Rusija - NATO-a, koji direktno zabranjuje takve korake.

- Protivimo se ovome iz mnogo razloga, jer će takva odluka, ako se realizuje, značiti dalje pogoršanje bezbednosne situacije - rekao je diplomata.

Gruško je upozorio da će pojavljivanje ove baze primorati Moskvu da preduzme niz "dodatnih vojno-tehničkih mera predostrožnosti" koje će pouzdano osiguravati bezbednost Rusije u novim uslovima.

- Imamo različite mogućnosti da ojačamo našu bezbednost - dodao je zamenik ministra, naglasivši da bi raspoređivanje baze bio - korak koji je u suprotnosti sa interesima evropske bezbednosti -

On je dodao da će čitava stvar biti praćena neprijateljskom retorikom, jer će morati da se javnosti dokazuje da je takav korak legitiman.

- On je savršeno nelegitiman. Apsolutna je glupost da Rusija razmatra neke agresivne planove prema baltičkim zemljama i Poljskoj - naglasio je Gruško.

On je dodao da će se u tom slučaju dobiti mešavina neprijateljske propagande, neprijateljske politike i neprijateljskog vojnog planiranja.

- Ne sme biti nikakvih iluzija: stvaranje takve baze blizu naših granica namenjeno je projektovanju sile prema ruskoj granici - zaključio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, istakavši da Moskva ne beži od dijaloga.

- Stalno raspravljamo o ovim pitanjima u kontekstu odnosa Rusije i NATO-a, s obzirom na to da je u okviru Rusija - NATO formulisana i stavljena na papir odgovarajuća obaveza NATO-a. O ovim pitanjima razgovara se i u Beču. O tome je naš stav dobro poznat - zaključio je diplomata.

Ranije je američki predsednik Donald Tramp, nakon razgovora sa poljskim kolegom Andžejem Dudom, izjavio da Sjedinjene Američke Države razmatraju mogućnost postavljanja stalne američke baze u Poljskoj, a Varšava je za nju spremna da plati "milijarde dolara". Pre toga je Poljska predložila da Sjedinjene Američke Države rasporede na njenoj teritoriji američku oklopnu diviziju, preuzimajući troškove na sebe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online