Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 25.10.2018.
10:04
Vestionline, Tanjug A

Njujork tajms: Tramp ponosan što je nacionalista

Američki predsednici, po pravilu, za sebe ne kažu da su nacionalisti, pošto ta reč u svetu nosi negativnu istorijsku konotaciju, dok je predsednik Tramp, u nastojanju da svoje konzervativno izborno telo podstakne da u što većem broju izađe na kogresne izbore u novembru, počeo da koristi upravo tu reč, i da se njome ponosi, piše "Njujork tajms".

EPA/Justin Lane
Donald Tramp: Ja sam nacionalista. To nije reč koja se često koristi

Na mitingu u Hjustonu, početkom nedelje, on je usvojio taj izraz – tipično za njega - bez ikakvih ograda.

- Ne treba da koristimo tu reč, ma stvarno- rekao je svojim pristalicama i u skladu sa načinom na koji pristupa političkim suptilnostima, nastavio: 

- Znate šta, ja sam nacionalista, O.K? Ja sam nacionalista. Nacionalista! Koristite tu reč! Koristite tu reč!

Upitan zašto je upotrebio tu reč, s obzirom da je povezuju sa rasizmom, Tramp nije ustuknuo.

- Nikad nisam čuo tu teoriju, a sve sam ih čuo. Ali, ja sam neko ko voli ovu zemlju- rekao je on i dodao:

- Ja sam nacionalista. To nije reč koja se često koristi. Neki je koriste, ali ja sam veoma ponosan. Mislim da bi je trebalo oživeti. 

"Njujork tajms" ukazuje da postoji razlog zbog koga raniji američki predsednici generalno nisu koristili tu reč za sebe. Izraz "nacionalista" je u SAD korišćen da bi se u negativnom smislu opisali političari i pokreti u nekim drugim državama.

Na domaćem planu je ta reč imala prizvuk ekstremizma, posebno zato što se jedna njegova varijanta – "beli nacionalizam" - koristi za bele rasiste. 

Američki političari su se tradicionalno držali bezbednijeg termina - "patriotizam".

Tramp je, međutim, sa entuzijazmom prihvatao reči i ideje kojih su se njegovi prethodnici klonili.

Usvojio je slogan "Amerika na prvom mestu" da bi opisao svoju spoljnu politiku, uprkos asocijacama koje je nosila sa izolacionistima i simpatizerima nacista na čelu sa Čarlsom Lindbergom pred Drugi svetski rat, dok je neke novinare nazivao "neprijateljima naroda", uprkos asociranju na Staljina. 

U Hjustonu je, takođe, optužio "radikalne demokrate" da žele da sat vrate nazad" i uspostave vladavinu "korumpiranih globalista željnih moći", dodavši:

- Znate šta su globalisti? Globalista je neko ko želi da planeti bude dobro, ne vodeći mnogo računa o našoj zemlji. Znate šta, to neće moći. 

Politički protivnici su ga odmah optužili da izraz globalista koristi na način koji podseća na antisemitizam.

To, inače, nije prvi put da Tramp na sebe kači značku nacionaliste, ali dosad nije bio toliko gromoglasan.

U februaru prošle godine u Beloj kući je rekao:

- Znate, neko je rekao ‘on je možda totalni nacionalista’, što ja jesam u punom smislu. 

Par meseci kasnije, u intervjuu za "Vol strit džornal", on je priču ublažio, rekavši za sebe da je "i nacionalista, i globalista", što je nastavio i na forumu u Davosu, uveravajući svet da "Amerika pre svega ne znači Amerika usamljena".

U kampanji za izbore za Kongres SAD, međutim, globalisti su opet postali neprijatelji.

Tramp se u Hjustonu hvalio i time koliko ga ostatak sveta ne voli.

Za njega je suviše mnogo i 30 odsto, koliko ga, prema anketama, poržava ljudi van SAD. 

Ako me stranci ne vole, rekao je, "to je zato što im više ne dozvoljavamo da nas pljačkaju". 

- Najnepopularniji predsednik (SAD u svetu), razmislite o tome. Ali ja sam jedan od najpopularnijih predsednika u ovoj zemlji i to je dobro- dodao je on. 

Na mitingu u Hjustonu masa je zviždala na svaki pomen reči "globalista" i pozdravljala pominjanje izraza "nacionalista", čemu bi sledila erupcija izvikivanja imena zemlje: "USA! USA!". 

To je jedino odobravanje koje je Trampu neophodno, bez obzira šta ostatak sveta o tome mislio, konstatuje "Njujork tajms". 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online