Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.12.2018.
08:57
b92.net, Vestionline A

"Bild": Američki vojnici odlaze, Rusija rešava sudbinu Sirije

Odlazak američke vojske iz Sirije doneće celom regionu Bliskog istoka niz promena, prognozira nemački "Bild". Korist od toga imaće Rusija, koja će sada zajedno sa Turskom i Iranom rešavati sudbinu Sirije. Novi odnos snaga neće ići naruku sirijskim Kurdima, kao ni Izraelu, ocenjuje nemački list.

pixabay.com
 

Prema pisanju "Bilda", položaj sirijskih Kurda biće ozbiljno otežan, jer će se naći pod pritiskom Ankare. Nova situacija ne odgovara ni Izraelu, s obzirom na to da američki vojnici više neće kontrolisati sirijsko-iračku granicu, što će omogućiti Iranu da nesmetano obavlja svoje vojne isporuke.

Što se tiče Nemačke, piše "Bild", ona će biti prinuđena da preuzme veću odgovornost kada je reč o rešavanju budućnosti Sirije. 

"SAD više ne mogu da budu svetski žandar. Nalazimo se u zemljama za koje većina ljudi nikada nije ni čula. Iskreno govoreći, to je smešno", prenosi "Bild" reči Donalda Trampa povodom njegove odluke da povuče američku vojsku iz Sirije i Avganistana.

Eksperti u tom koraku vide kraj ere u kojoj su SAD preuzimale na sebe odgovornost za zaštitu zapadnih vrednosti po celom svetu, napominje nemački list. 

Prema stavu "Bilda", najveću korist od povlačenja američkih snaga iz Sirije imaće Rusija. Već su održani pregovori ruskih i turskih ministara odbrane i inostranih poslova, a početkom sledeće godine planiran je novi sastanak lidera Rusije, Turske i Irana "koji će sada određivati sudbinu Sirije".

"Bild" piše da će se sa povlačenjem američkih odreda ozbiljno pogoršati položaj Kurda koji zauzimaju značajne teritorije na severoistoku Sirije. Turska je već objavila da želi da očisti sirijski sever od kurdskih ustanika.

Kurdske jedinice su tim povodom u petak predale sirijskim vladinim snagama pogranično utvrđenje Manbidž, strahujući da bi turska vojska mogla da krene u ofanzivu na taj grad.

List konstatuje da Berlin sada neće moći da se drži po strani kada je reč o rešavanju političke budućnosti Sirije. Nemačka će 1. januara ponovo postati članica Saveta bezbednosti UN, u mandatu od dve godine. Ministar inostranih poslova Hajko Mas izjavio je da će nemački glas u Savetu bezbednosti imati veću težinu, kao i da Berlin neće zazirati od teških odluka.

"Bild" ocenjuje da će Trampova odluka o povlačenju američkih vojnika iz Sirije biti košmar za Izrael, jer su do sada Amerikanci kontrolisali granicu između Iraka i Sirije, sprečavajući isporuke oružja iz Irana. Predstavnici Izraela strahuju da bi Teheran uskoro mogao "ponovo da destabilizuje region". 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online