Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 31.12.2018.
16:35
Tanjug, Vestionline A

Šta je Kim pisao Trampu?

Severnokorejski lider Kim Džong Un poslao je američkom predsedniku Donaldu Trampu "pomirljivu poruku" u trenutku kad su stali pregovori o nuklearnom programu te zemlje, objavio je danas južnokorejski list "Chosun Ilbo".

Epa/Kevin Lim
Kim Džong Un i Donald Tramp

Kimova poruka "nalik pismu" predata je u petak preko kanala čiji identitet nije poznat, naveo je list, pozivajući se na neimenovane diplomatske izvore.

U tekstu južnokorejskog lista se ne preciziraju detalji poruke ali se navodi da se sadržaj odnosi na pregovore dve zemlje i da je pomirljivog tona.

Kancelarija predsednika Južne Koreje Mun Džae Ina objavila je u nedelju da je Kim poslao pismo južnokorejskom kolegi u kojem poručuje da želi više međukorejskih samita u sledećoj godini da bi se postigla denuklearizacija poluostrva.

Ni američki Stejt department, niti američka ambasada u Seulu nisu se za sada oglasili povodom ovog izveštaja, prenosi Rojters.

Navodi se i da Munova kancelarija nije mogla da potvrdi pisanje lista.

"Postoji kanal za dijalog između Severne Koreje i SAD kojim aktivno komuniciraju, ali ne znam je li to imalo formu pisma ili nečega drugog", rekao je portparol Muna.

Na samitu sa Trampom u junu Kim je obećao da će raditi na denuklearizaciji.

Obe strane su, kako napominje britanska agencija, imale teškoća po tom pitanju. Oni takođe tek treba da ugovore novi termin sastanka američkog državnog sekretara Majka Pompea i višeg severnokorejskog službenika Kim Jong Čola posle iznenadnog otkazivanja susreta u novembru.

Državni mediji u Pjongjangu odaju priznanje Trampu za njegovu spremnost da nastavi dijalog, ali kritikuju Stejt department zbog jačanja sankcija.

Zastali pregovori uticali su i na međukorejske odnose - Kim nije posetio Seul ove godine kao što je bilo dogovoreno na samitu dve Koreje u septembru u Pjongjangu.

"Chosun Ilbo" navodi da je Kim u pismu Munu poručio da bi došao u Seul "u bliskoj budućnosti" nakon novogodišnjeg obraćanja naciji u utorak.

Kimovo novogodišnje obraćanje pruža retku priliku za javni nastup mladog lidera i pažljivo ga prate susedne države jer otkriva smernice njegove unutrašnje i spoljne politike, navodi Rojters.

Munov portparol je rekao da je Kim u pismu južnokorejskom predsedniku naveo da mu je žao što nije došlo do njegove planirane posete Seulu, izrazivši "čvrstu odlučnost" da se to ostvari.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online