Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 13.01.2019.
21:15
blic.rs, Vestionline A

Da li će Grci na referendum zbog Makedonije?

Nakon što je podneo ostavku na mesto ministra odbrane i povukao svoju stranku iz vlade, Panos Kamenos izjavio je da je od Aleksisa Ciprasa tražio održavanje referendum o Sporazumu sa Makedonijom.

Tanjug/AP
Panos Kamenos

- Tražim od premijera referendum o Prespanskom sporazumu, koji se može održati zajedno sa izborima za Evropski parlament u maju ove godine. To nije sporazum, već kapitulacija - istakao je Kamenos.

Kamenos, koji se već dugo protivi Prespanskom sporazumu, zbog čega je i ranije tražio referendum o tom pitanju od Ciprasa (što je prvi čovek grčke vlade odbio), najavio i da će članovi njegove stranke koji budu glasali za ratifikaciju biti isključeni iz stranke.

- Ako u ovom trenutku damo poverenje vladi, prodaćemo svoju dušu. U ovom trenutku, kada se postavlja pitanje poverenja vladi, sa teškim srcem govorimo ne. Ako neki promene svoj stav tokom glasanja, oni će biti isključeni iz stranke - rekao je on.

Ranije danas, nakon sastanka sa Ciprasom, Kamenos je izjavio da mu “pitanje Makedonije ne dozvoljava da ne žrtvuje ministarsku fotelju”.

Njegova stranka, desničarska partija Nezavisni Grci (ANEL) koja je sa Ciprasovom levičarskom Sirizom u koaliciji od 2015. godine ima sedam poslanika od 153 koliko koalicija ima u parlamentu. I dalje nije poznato da li će povlačenje ANELA dovesti do vanrednih parlamentarnih izbora ili će Cipras uspeti da pronađe podršku na drugoj strani.

Redovni parlamentarni izbori u Grčkoj trebalo bi da se održe najkasnije do oktobra 2019. godine.

Republika Severna Makedonija

Prespanski sporazum potpisan je 27. juna 2018. godine, a njime je dogovoreno da bivša jugoslovenska republika Makedonija promeni ime u Republika Severna Makedonija, što je i učinjeno izlasavanjem ustavnih promena u Sobranju 11. januara ove godine.

Glasanju u Sobranju prethodio je referendum u Makedoniji. Taj referendum Kamenos je inače ocenio kao nevažeći.

Da bi Sporazum iz Prespe i definitivno stupio na snagu, potrebno je da bude ratifikovan i u grčkom parlamentu, gde Cipras tvrdi da ima većinu uprkos povlačenju koalicionog partnera. Protiv Prespanskog sporazuma je i najveća opoziciona stranka u Grčkoj Nova demokratija, kao i većina opozicionih stranaka.

Gensek NATO pre nekoliko dana uputio je pismo Skoplju i Atini u kojem je izrazio nadu da će obe strane ratifikovati sporazum do 15. februara ove godine, što je uslov da Makedonija nastavi put ka NATO i EU.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online