Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.02.2019.
16:35
b92.net, Vestionline A

"Obese nas, ukradu nam novac i onda kažu 'evo vam mrvice'"

"Sve što Venecueli treba da se oporavi jeste da američki predsednik Donald Tramp "ukloni svoju zaraženu ruku" sa zemlje koja leži na najvećim rezervama nafte".

EPA-EFE
Nikolas Maduro

To je rekao predsednik Venecuele Nikolas Maduro za AP.

Kako navodi agencija, on je na trenutke bio vrlo oštar, a na trenutke vrlo miroljubiv prema američkoj administraciji. 

Smatra da su američke sankcije prema naftnoj industriji Venecuele glavni uzrok sve težeg stanja i hiperinflacije u toj državi, koja je prema procenama ekonomista prevazišla milion odsto. 

- Zaražena ruka Donalda Trampa šteti Venecueli - rekao je Maduro u intervjuu za AP. 

Maduro se takođe pozvao na podršku Kine i naročito Rusije, koja već godinama investira u naftnu industriju u Venecueli, a dobavlja joj i oružje. 

Stanovišta koja su zauzeli Tramp i predsednik Rusije Vladimir Putin rizikuju da pretvore trenutnu krizu u Venecueli u visokorizičnu geopolitičku borbu dveju zemalja, koja, kako kaže Maduro, podseća na neke od najopasnijih situacija u Hladnom ratu. 

Uprkos sve većem domaćem i stranom pritisku, Maduro kaže da se neće odreći vlasti kako bi rešio političku krizu. 

Ponovio je da ne želi da prihvata humanitarnu pomoć, nazvavši američke donacije "mrvicama" u poređenju sa onim što su SAD uradile zamrznuvši račune na kojima se nalazi više milijardi dolara državnog novca. 

- Obese nas, ukradu nam novac i onda kažu 'Evo vam ove mrvice' i naprave globalnu predstavu od toga - rekao je Maduro za AP. 

Agencija podseća da Madurova izjava dolazi samo nekoliko časova nakon što je britanski milijarder Ričard Branson najavio da će održati humanitarni koncert u pograničnom kolumbijskom gradu Kukuti, u nadi da će prikupiti 100 miliona dolara za humanitarnu pomoć narodu Venecuele. 

- Sa dostojanstvom kažemo 'ne' globalnoj predstavi. Ko god želi da pomogne Venecueli je dobrodošao, ali imamo i više nego dovoljno kapaciteta da platimo sve što nam je potrebno - kaže Maduro. 

Nakon što je Maduro otkrio da se ministar spoljnih poslova te zemlje tajno sastajao sa američkim zvaničnicima u Njujorku, pozvao je specijalog izaslanika SAD Eliota Ejbramsa u posetu Venecueli, prenosi AP. 

Prema rečima neimenovanog venecuelanskog zvaničnika, rekao je da se poslednji od dva sastanka ministra spoljnih poslova Venecuele sa američkim zvaničnicima dogodio 11. februara - četiti dana nakon što je Ejbrams izjavio da je "vreme za dijalog s Madurom davno prošlo". 

Maduro je u intervjuu za agenciju AP oštro kritikovao "svađalački" stav Donalda Trampa prema Venecueli, ali je izrazio nadu da će se uskoro sastati s njim kako bi rešili krizu koja je nastala pošto se lider opozicije Huan Gaido proglasio za privremenog predsednika. 

Ministar spoljnih poslova je Ejbramsu poručio u Njujorku, kako kaže Maduro, da u Venecuelu dođe "privatno, javno ili tajno". 

- Ako hoće sastanak, samo neka mi kaže kad, gde i kako i biću tamo - rekao je Maduro. 

SAD za sada nisu komentarisale Madurove izjave. 

Venecuela, kako navodi AP, sve dublje tone u "politički haos" uzrokovan američkim zahtevom da Maduro odstupi sa vlasti. 

SAD i njihove saveznice smatraju da je Gaido legitimni predsednik Venecuele, a da je Maduro osvojio drugi mandat izbornim krađom.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online