Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 21.03.2019.
00:21
Sputnjik A

Šojgu u Siriji: Upozorenje zapadnim zemljama

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu, po nalogu predsednika Vladimira Putina, posetio je Siriju, gde se sastao sa predsednikom te zemlje Bašarom al Asadom sa kojim je razgovarao o pitanjima borbe protiv međunarodnog terorizma, različitim aspektima bezbednosti na Bliskom istoku i političkom regulisanju situacije u Siriji posle završetka rata, piše Olivera Ikodinović za Sputnjik.

EPA/Abir Sultan
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu

Šojgu je prilikom susreta sa Asadom uručio predsedniku Sirije i ličnu poruku od predsednika Putina.

Ruski ministar je rekao da zapadne zemlje pokušavaju da svedu na minimum sve pozitivne promene u Siriji stvarajući nove prepreke kako se kriza u toj zemlji ne bi prebrodila.

Jasno je da se tu pre svega radi o politici i akcijama američke vojske u Siriji. Dovoljno je setiti se da su predstavnici sirijskih vlasti i Rusije nekoliko meseci tražili pomoć od Amerikanaca u rešavanju problema sirijskih građana u izbegličkom kampu Rukbanu, koji se nalazi u području Tanfa, koji je pod kontrolom SAD. Tamo se nalazi oko 50.000 izbeglica, koje faktički ne mogu da napuste taj logor u kojem nemaju ni pijaću vodu, ni medicinsku pomoć.

Prema informacijama dobijenim od ljudi koji su pobegli iz Rukbana, u tom kampu 60 do 80 odsto dece boluje od raznih bolesti.

Posle susreta sa Šojguom, Asad je rekao da je politička i vojna koordinacija između Sirije i Rusije na visokom nivou i da doprinosi pobedi nad terorizmom u zemlji. Prema njegovim rečima, čitav niz zemalja samo govori da se bori protiv terorizma u Siriji, a zapravo ga podržava i militantima pruža zaštitu, što doprinosi širenju terorizma.

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je i snimak leta ministra Šojgua nad Sirijom, na kojem se vidi da su ministra pratili lovci Su-35S, koji su poleteli sa avio-baze Hmejmim.

- To pokazuje da ministar odbrane lično učestvuje i rukovodi operacijom u Siriji i mislim da je uključen i u koordinaciju akcija sa sirijskom vojskom. Kao drugo, to je signal našim protivnicima u Siriji, koji ih, u stvari, sprečavaju da uspostave mir, sve vreme pokušavajući da destabilizuju situaciju stvaranjem terorističkih grupa, jačajući ih naoružavajući ih - rekao je za Sputnjik vojni politikolog Aleksandar Perendžijev.

Ruska vojska je jedina koja je u Siriju ušla na poziv zvaničnih sirijskih vlasti. Prema podacima s kraja prošle godine, za tri godine ruske vojne operacije razbijene su najveće terorističke grupe, likvidirano je više od 87.500 terorista i oslobođeno je više od 1.411 naselja i više od 95 odsto sirijske teritorije. Poginulo je 112 ruskih vojnika, a skoro polovina njih je stradala u avionskim nesrećama aviona Il-20 i An-26. Gubici vojne tehnike su neznatni.

Ruski eksperti kažu da je operacija u Siriji pokazala da je Rusija naučila da se bori i da pobeđuje sa malo krvi. Šojguova poseta Siriji smatra se porukom koju je ministar poslao ruskim vojnicima u toj zemlji, zaključuje Sputnjik.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online