Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 20.05.2019.
08:03
B. C. - Vesti A

Koaliciji treći mandat!

Čudo se dogodilo! Koalicija Liberalne i Nacionalne stranke dobila je pravo da treći put zaredom formira Saveznu vladu Australije. Ovako glasi za sada još nezvanični, ali potpuno pouzdani rezultat federalnih izbora, koji su održani minule subote. Pobedu je proglasio i premijer Skot Morison, koji je zadržao poziciju uprkos procenama raznih anketa da Laburisti imaju veće šanse za pobedu.

EPA/Mick Tsikas
Premijer Australije Skot Morison

- Uvek sam verovao u čuda. Večeras stojim pored tri najveća čuda u mom životu, moje supruge i moje dve ćerke, a sada nam se dogodilo još jedno! Koliko je dobra Australija i koliko su dobri Australijanci! Ovo je najbolja zemlja na svetu - ushićeno je uzviknuo Morison.

- Ovo je pobeda za sve vas koji ste pratili rezultate u svojim domovima, za moju vladu i mene, za sve u mom timu i za sve koji ste nas podržali. Sve ovo večeras nema veze sa mnom ili sa Liberalnom strankom, već sa svakim Australijancem koji želi da ga njegova vlada smatra za najvažnijeg. A, sada nas sve čeka veliki posao da ovu zemlju učinimo još boljom za život. Bože, blagoslovi Australiju!

Nekoliko minuta posle ponoći, kad je Morison izgovorio pobedničke reči, još se nije znalo da li će Koalicija sama formirati kabinet ili će morati da se osloni na jednog ili dva nezavisna kandidata, ali je bilo apsolutno jasno da su Liberali i Nacionalisti pobedili ne samo suparnika, već i prognoze raznih agencija za ispitivanje javnog mnenja, koje su nagoveštavale trijumf Laburista.

Stoga, u izbornoj večeri, nekoliko minuta pre ponoći, lider opozicije Bil Šorten priznao je poraz i podneo ostavku ne mesto prvog čoveka Laburističke stranke, koja već treći put uzastopno trpi poraz na federalnim izborima.

- Ne želim da podgrevam lažnu nadu, iako još milioni glasova treba da se prebroje. Ipak, jasno je da Laburisti neće moću da formiraju Vladu - poručio je utučeni Šorten i saopštio javnosti da je čestitao rivalu. - Pozvao sam Skota Morisona i čestitao mu na pobedi. Njemu, njegovoj supruzi Dženi i njihovim ćerkama želim sve najbolje. Izmad svega, poželeo sam Morisonu sreću i hrabrost u vođenju naše zemje u budućnosti, jer su nacionalni interesi iznad svega ostalog - poručio je Bil Šorten.

Dosadašnji lider Laburista istakao je da je došlo vreme za promene u njegovoj stranci.

- Iza nas je veoma teška kampanja, na momente je bila čak i otrovna. Ali sada, kad je sve završeno, svi imamo obavezu da ispoštujemo volju australijskog naroda i doprinesemo nacionalnom jedinstvu. Što se mene tiče, ostaću poslanik za sedište Marbirong u Melburnu, ali neću biti kandidat za lidera Laburista na narednom stranačkom izjašnjavanju - istakao je Bil Šorten, dok ga je zadivljenim pogledom posmatrala njegova supruga Kloi.

Narednih dana analize će pokazati gde se tačno krije ključ pobede Koalicije. Ipak, ono što je već sada jasno jeste činjenica da su Liberali dobili Kvinslend, a da su njihovi koalicioni partneri iz Nacionalne stranke zadržali sva svoja sedišta iz prethodnog saziva Parlamenta.

Podrška krosbenčera

Prema nepotpunim rezultatima iz prvih nedeljnih sati, Laburisti i Nacionalisti imaju sigurna 74 poslanička mesta u Donjem domu Parlamenta. Za formiranje Vlade potrebna su im još dva koja će lako dobiti u pregovorima sa nezavisnim krosbenčerima koji şu u izbornoj noći sa sigurnošću dobili šest mandata.

S druge strane, Laburisti imaju sigurnih 66 poslanika, što je daleko manje od 72 iz prethodnog saziva, a većinu ne mogu da formiraju sve i da im se priključe svi nezavisni kandidati ili da dobiju pet sedišta koja u nedelju u 7.00 ujutro još nisu bila poznata. 

Abot ispao iz Parlamenta

U noći velike pobede, Liberalna stranka pretrpela je i jedan težak udarac. Posle četvrt veka ova stranka izgubila je sedišta Varinga na severu Sidneja, koje je duže od dve decenije držao bivši premijer Toni Abot. Njega je na izborima pobedila nezavisna kandidatkinja Zeli Stegal, označavajući time verovatno i kraj Abotove političke karijere.

Za razliku od njega, stolicu u Parlamentu zadržali su ministar unutrašnjih poslova Piter Daton i državni blagajnik Džoš Frajdenberg, uprkos velikom gubitku glasova u odnosu na 2016. Daton je osvojio sedište Dikson u Kvinslendu, sa samo 0,24 odsto glasova prednosti u odnosu na rivalku Eli Frans iz Laburističke stranke, dok je Frajdenberg odbranio Kujong sa nešto većom prednošću u odnosu na konkurente.

Preminuo bivši premijer Houk

Nekadašnji premijer Australije Bob Houk preminuo je u 89. godini. Houk je bio na ovoj fukciji od 1983. do 1991. godine i jedan je od premijera sa najdužim stažom.

Si-En-En je preneo reči njegove supruge koja je opisala svog muža kao najvećeg Australijanca u posleratnoj eri.

- Bob Houk i Pol Kiting i njihove vlade modernizovale su australijsku ekonomiju, krčeći put za neviđeni ekonomski rast i otvaranje novih radnih mesta - navela je gospođa Houk u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online