Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 23.08.2014.
08:15
J. L. Petković - Vesti A

Beograd dere kožu kosovskim Srbima

Grupu od deset novinara, koja se u četvrtak veče vraćala sa Kosova za Beograd iz Velike Hoče, zadržala je sat vremena srpska policija na prelazu Jarinje, ne dozvoljavajući kombiju u kome su bili da pređe u centralnu Srbiju. Problem je nastao jer je vozač kombija opštine Gračanica dan ranije za Beograd otišao preko prelaza Merdare gde je dobio prokupačke probne registarske tablice, a kaznu su mu napisali jer navodno ne može s takvim tablicama da uđe u centralnu Srbiju preko drugog administrativnog prelaza.

S kojom tablicom u srbiju: Prelaz Jarinje

Novinari, koji su se vraćali sa obeležavanja 16 godina od otmice kolega sa Radija Prištine, Đura Slavuja i Ranka Perenića, pušteni su nakon intervencije ministra policije Nebojše Stefanovića, ali problem sa propisom koji u praksi ograničava slobodu kretanja Srbima južno od Ibra je ostao.
 

U potrazi za boljim rešenjem: Nino Brajović

- Ti propisi ograničavaju slobodu kretanja i hitno moraju da se menjaju. U policiji nam je rečeno da je policajac postupio u skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja, članom 295 koji reguliše upotrebu privremenih tablica iz čega proizilazi da naši građani na KiM, a to se posebno odnosi na one koji žive južno od Ibra, jer moraju da koriste privremene kada pređu u centralnu Srbiju, mogu da prelaze samo preko Merdara. Uradićemo sve što možemo da se traži bolje rešenje, ali je to, pre svega do policije koja treba da nađe bolji mehanizam da bi ljudi mogli da koriste sve prelaze, kaže Nino Brajović, generalni sekretar Udruženja novinara Srbije.

Gratis za Albance sa juga Srbije

Kada građani sa Kosova ulaze u centralnu Srbiju moraju da plate mesečno osiguranje bez obzira koliko ostaju, dok građani Srbije kada ulaze na Kosovo imaju opciju da plate osiguranje od 20 evra za sedam dana. Kosovska Vlada je prošle godine donela odluku da su Albanci iz tri opštine sa juga Srbije prilikom ulaska na Kosovo oslobođeni plaćanja osiguranja.
- Ne znam zašto to Vlada Srbije ne uradi recimo za Srbe sa Kosova koji ulaze u Srbiju, kaže Budimir Ničić.


Srbi južno i severno od Ibra žive u različitim okolnostima, podseća gradonačelnik Gračanice Branimir Stojanović.


- Dok Srbi na severu imaju mogućnosti da voze sa srpskim registarskim tablicama i vozačkim dozvolama RS, Srbi južno od Ibra to nemaju. A propisi koji su na snazi apsolutno ne prepoznaju bilo šta što postoji na Kosovu i Metohiji, dakle sistem nije prilagođen za ove okolnosti. Često se dolazi u situaciju da službenici koji sprovode te propise u strahu da ne budu kažnjeni ih sprovode rigoroznije nego što bi imalo potrebe. Propise treba upodobiti kako se takve stvari ne bi dešavale. Ne želim da verujem da MUP Srbije, niti bilo koja institiucija želi da oteža Srbima život - kaže Stojanović.

Bedžet Pacoli

Plaćaju osiguranje Pacoliju

Građani Kosova koji ulaze u Srbiju osiguranje na prelazima plaćaju Dunav osiguranju, dok građani Srbije koji ulaze na Kosovo plaćaju osiguranju Siguria koje je u vlasništvu Bedžeta Pacolija. Inače, predstavnik kosovske Asocijacije osiguravajućih društava za razgovore sa srpskim osiguravajućim društvima u Briselu je Rahman Pacoli, brat Bedžeta Pacolija, potpredsednika Vlade Kosova.


Osim što su ograničeni pravilima, sloboda kretanja Srbe na Kosovu bije i po džepu. U praksi to izgleda ovako: Srbin koji živi južno od Ibra i koji ima tablice za oznakom KS (dogovorene u Briselu, a južno od Ibra uglavnom te oznake imaju samo Srbi) pri ulasku u centralnu Srbiju na prelazu Merdare mora da plati osiguranje od 108 evra za mesec dana i ne mora da skida tablice. Međutim, ako ima tablice RKS
(po kojima kosovski saobraćajac neće znati da ste Srbin) pri prelasku u centralnu Srbiju plaća 108 evra osiguranje i mora da da još 2.000 dinara za probne tablice. Osim toga, njihovo korišćenje plaća još 500 dinara po danu. Dakle, Srbina južno od Ibra, mesec dana boravka u centralnoj Srbiji košta najmanje 250 evra.


Političari u mafijaškom kolu 

- Beograd i Priština, odnosno Borko Stefanović i Edita Tahiri još pre više od tri godine postigli su dogovor o slobodi kretanja koja se plaća, ali nismo znali da će to plaćanje trajati ovoliko dugo. Mislim da je u pitanju čista pljačka građana i Srbije i Kosova. U pitanju je "mafijaška" pljačka naroda od strane osiguravajućih društava koja se navodno godinama dogovaraju kako da reše problem i lažu narod. Te biće rešeno u junu, te u septembru, pa u februaru i tako pune tri godine. Političari sve to nemo posmatraju jer su verovatno pojedini i uključeni u to mafijaško kolo.

Neshvatljivo je da su Vlade Srbije i Kosova uspele da postignu dogovor o takozvanoj slobodi kretanja, a da tri godine ne mogu da narodu omoguće tu istu slobodu, nego mu deru kožu i maltretiraju na svakom koraku - kaže Budimir Ničić, predsednik Društva novinara Kosova i Metohije. 

POVEZANE VESTI

Subota 23.08.2014. 08:28
Ništa bolje nisu prošli ni srbi iz saokrajine,republike srpske e to je srbija, gledajte vi papire i bežite negde gde se normalno živi.
Subota 23.08.2014. 19:58
To policijo, samo oštro, videćemo dokle ćemo Vas plaćati za vaš "savestan" rad.
Sreda 27.08.2014. 06:54
Sami sebi smo najveci neprijatelji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online