Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 26.09.2018.
03:00
Lj. Ivanović - Vesti A

Iza kulisa dodele prestižne nagrade (3): Tolstojev poraz u finalu

O nekom piscu retko ili nikada ne sude savremenici. Naprotiv, oni često mogu biti potpuno smeteni, da vrhunski rad uopšte ne registruju. Ima nekoliko dobrih primera tome, ali ću istaći dva drastična. Recimo, danas veoma malo ljudi zna ko je Sali Pridom, najbolje svetske knjižare nemaju njegove knjige, vrlo retko i književni kritičari znaju ko je on, a po glavi bi se počešali i najbolji studenti svetske književnosti. To je zato što se on u današnjem svetu smatra trećerazrednim pesnikom s kraja 19. veka. I verovatno su u pravu.

wikipedia.org
Lav Nikolajevič Tolstoj

A to je prvi dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1901. godine. Dobro, mnogi nobelovci su zaboravljeni, ali je zanimljivo ko je bio u užem izboru Švedske akademije kao direktni rival Pridomu. Bio je to Lav Nikolajevič Tolstoj! I nije dobio nagradu.

To, naravno, ne umanjuje njegovu veličinu nimalo, niti Nobel Pridoma može da spase zaborava. Ali je to dobra slika o sudu savremenika o nekome. A taj sud je prečesto varljiv.

Postoji još jedan drastičan primer. Naime, francuski pisac je napravio mali eksperiment sa jednim drugim nobelovcem. Serž Vole je uzeo 50 stranica romana "Palata" francuskog pisca Kloda Simona (1913-2005) i poslao na adrese 19 renomiranih izdavača u Francuskoj.

Naravno, nije nigde pisalo Simonovo ime. Presuda je bila zastrašujuća.

Iza kulisa dodele prestižne nagrade:

1. Nobel Srbima pusti san

2. Seks, korupcija i ostavke

Kultni roman francuskog pisca nagrađenog Nobelovom nagradom 1985. godine nikome nije pao za oko. Od 19 izdavača njih 12 je rukopis odbilo, a sedam "autora" nije ni udostojilo odgovora. To je, dokazao je tužno Vole, pokazatelj kakvi su izdavači današnjice.

I to ne neki marginalni, već oni najugledniji, s najzvučnijim urednički imenima. Toliko i o urednicima i njihovom sudu.

"Palata" na meti kritike

Neki od urednika našli su se pozvanim da u odbijenici rukopisa primete i šta nije u redu, pa je tako jedan napisao da su "rečenice preduge i izmiču koncentraciji čitaoca", a drugi da "ni radnja ni likovi nisu dobro izgrađeni". Podsećanja radi, "Palata" je roman o Španskom građanskom ratu i smatra se svojevrsnim Simonovim obračunom sa Džordžom Orvelom i njegovim romanom "Omaž Kataloniji". Obojica pisaca su se borili u tom ratu na strani republikanaca, ali s tom razlikom što se Simon borio na strani staljinističke levice, a Orvel na strani katalonskih anarhista.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online