Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 08.10.2018.
00:56
Lj. Ivanović - Vesti A

Opasne igre velikih sila (1): Tutnji na ruskom frontu

Na Dalekom istoku Rusije završeni su vojni manevri, najveći od kraja Sovjetskog Saveza. U vežbama pod nazivom Vostok 2018, učestvovale su i jedinice kineske vojske. Pitanje je za kakav se to rat oni spremaju, šta govori napetost Rusije u odnosima sa Zapadom i treniranje vojske na Dalekom istoku?

EPA
Zajednički manevri: Zagrljaj ruskog i kineskog vojnika na vežbi Vostok 2018.

Nakrcali su Rusi armiju tamo odakle im, navodno, ne preti ništa. Podigli su Severnu i Pacifičku flotu, oko 300.000 vojnika, avijaciju i artiljeriju. Takvi manevri za nemačke stručnjake nisu veliko iznenađenje. Gustav Gresel, iz Evropskog saveta za spoljnu politiku (ECFR) sa sedištem u Berlinu, podseća da ruska vojska svake godine održava vežbe u, kako sami kažu, "različitim strateškim pravcima": prema jugu, zapadu ili istoku. Između toga održavaju se i manevri u centralnim delovima zemlje.

- Sada je ponovo na redu istok. To je uobičajeni plan održavanja manevara - naglašava Gresel za "Dojče vele".

Ni obim angažovanih vojnih snaga nije iznenađenje za poznavaoce prilika. Naime, vojne vežbe na istoku uvek su veće od onih na zapadu zemlje, s obzirom na to da na osnovu Bečkog dogovora na zapadu postoji ograničenje broja vojnika koji smeju da učestvuju u vojnim vežbama. Na istoku to nije slučaj. Reč je o Ugovoru o snazi konvencionalnih snaga u Evropi, kojim se faktički ograničava obim vojnih vežbi u evropskom delu Rusije.

Posebno zanimljivo u vezi s ovim manevrima jeste učešće kineskih vojnika. U poređenju s Rusima, oni su poslali vrlo mali broj vojnika, svega 3.000, uz nekoliko aviona i helikoptera. Od 2003. godine te dve zemlje održale su oko 30 zajedničkih vojnih vežbi, ali Kinezi dosad još nikad nisu učestvovali u ruskim strateškim manevrima.

Inače, Kinezi delimično raspolažu čak i sa modernijom tehnikom od Rusa. Ali, kada je reč o školovanju oficirskog kadra, ili o premeštanju i fleksibilnom rukovođenju trupama, oni tu za Rusima znatno zaostaju.

Američki general Džozef Danford izjavio je da Vašington ozbiljno zabrinjava visok tempo modernizacije snaga Rusije, a Moskvu je nazvao najvećom pretnjom za Evropu. Danford, koji je na čelu Združenog Generalštaba oružanih snaga SAD, naveo je da "nema nijedne jedinice ruskih oružanih snaga koja u nekom stepenu nije bila modernizovana". Ranije je američki general priznao i da su SAD izgubile vojnu superiornost u svetu zbog Rusije i Kine. On je naglasio i da su ruska i kineska vojska izgradile kontramere i strategiju za suzbijanje američke superiornosti.

Ipak, veliki manevri ne znače i veliku moć. Pre svega, savremeni ratovi ne podrazumevaju velike trupe. Amerikanci su sa 120.000 vojnika za dve nedelje zbrisali iračku armiju od milion ljudi. Ali, reč je o slanju poruke, kako navode u Moskvi, ponajpre zbog ideje Vašingtona da SAD izađu iz Sporazuma o smanjenju raketa srednjeg i kraćeg dometa.

Ruski vojni eksperti navode da je Pentagon dobio rekordni iznos od oko 4,6 milijardi dolara za sprovođenje evropske inicijative za odvraćanje. Većina ovih sredstava trošiće se na jačanje američkih vojnih baza u Evropi, razvoj i održavanje vojne infrastrukture. Podsetimo, vojni budžet Rusije za 2018. godinu iznosi 46 milijardi dolara. Poređenja radi, Pentagon je dobio više od 700 milijardi, Ministarstvo odbrane Velike Britanije oko 60 milijardi, a Francuske i Nemačke po 40 milijardi dolara.

NATO gleda u nebo

Britanski, francuski i nemački borbeni avioni izveli su simulaciju presretanja ruskih aviona na nebu iznad Zapadne Evrope, u okviru vežbe NATO sa ciljem odvraćanja ruskih letelica od ulaska u saveznički vazdušni prostor i pokazivanja napora Evrope da integriše svoju protivvazdušnu odbranu.

Oko 60 aviona NATO uglavnom iz evropskih članica spremno je da brani vazdušni prostor Alijanse, navodi Rojters i dodaje da se NATO suočava sa dramatičnim povećanjem ruske vazdušne aktivnosti na njegovim granicama od pripajanja Krima Moskvi 2014. godine. Tokom 2016. godine zabeleženo je rekordnih 870 presretanja u vazdušnom prostoru NATO, a poslednji incident dogodio se 7. septembra kada su dva američka aviona ispratila dva ruska bombardera iznad Arktičkog okeana.

SUTRA - Opasne igre velikih sila (2): Rupe u odbrani Baltika

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online