Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.01.2019.
03:00
Đ. Barović - Vesti A

Položaj ratnih veterana u Srbiji (2): Invalidi na prosjačkom štapu

Ironijom sudbine, Srbija je među prvih pet zemalja u svetu koja je donela zakon u oblasti zaštite prava ratnih vojnih veterana i invalida. Bilo je to davne 1863. Međutim, vek i po kasnije, poslednja verzija sličnog zakona - Zakona o borcu, već je dve godine u skupštinskoj proceduri, a da nema ni naznake kada bi moga da se nađe pred poslanicama.

youtube/RTV Rubin
Dušan Vukojević Mars

Iščekujući taj zakon, veterani i ratni invalidi su pre dve godine dobili bar nešto - 4. decembar, novoustanovljen Dan ratnih veterana posvećen palim i preživelim učesnicima ratova.

Sagovornici "Vesti", predstavnici najbrojnijih veteranskih udruženja kažu da isplata ratnih dnevnica za one koji su ratovali 1999, a zatim i definisanje Dana borca nesporno dobar prvi

korak kako bi se izrazilo poštovanje prema onima koji su branili otadžbinu, ali da nije dovoljan.
Dušan Vukojević Mars, potpredsednik Udruženja ratnih vojnih i mirnodopskih invalida Srbije (URMVI) - kategorije koja je u svakoj zemlji najcenjenija jer su u odbrani otadžbine dali delove svoje tela, kaže da je u Srbiji oko 30.000 invalida iz ove grupe, a da su nebriga države i društva prema njima, samo vrh ledenog brega problema u kojima su veterani uglavnom glavni krivci.

- U Srbiji je oko 400 različitih udruženja ili organizacija koja se bave pitanjima veterana i ratnih vojnih invalida, ali po starom srpskom običaju, tu nema zajedništva, već svako tera neki svoj interes. Državi odgovara ovakva vrsta nejedinstva, pa je i "potpomaže" forsirajući one podobne - priča iskreno Vukojević.

youtube/RTV Rubin
U Valjevu krvlju tražili pravdu

Napominje da je postojao pravi galimatijas različitih propisa - od onih koji se nisu menjali iz vremena SFRJ, pa preko propisa doneti tokom postojanja SRJ, SCG i na kraju Srbije.

- Zbog toga je svaki službenik po svom nahođenju tumačio i primenjivao neki zakon, pa nije bila retkost da dvojica ratnih vojnih invalida sa istim povredama na kraju bili sasvim drugačije vrednovani. Aleksandar Vulin je, kao ministar za zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u pokušaju da smisli "originalno rešenje", otišao korak dalje,pa je odbacio sve postojeće zakone i pravilnike i počeo da se rukovodi isključivo raznoraznim instrukcijama od kojih ni jedna nije imala veze sa pravom situacijom na terenu.

Tada je i počela hajka na sve invalide, umesto samo na one koji su zloupotrebljavali zakon. Takođe, Vulin je ukinuo sve invalidnine za ljude iz RSK i RS ukoliko u vreme stradanja nisu bili državljani Srbije, a svi mi koji smo imali uredne papire, na kraju smo završili na sudu, tužeći Ministarstvo jer smo ostavljeni bez ikakvih primanja i prunuđeni da prosimo i umireno dok se ti procesi ne završe. A ti procesi i dalje traju - ogorčeno ističe Vukojević.

Nebriga društva

I Željko Vasiljević, nekadašnji državni sekretar u Ministarstvu rada, boračka i socijalna pitanja, a sada predsednik Pokreta veterana Srbije - jedne od članica opozicionog Saveza za Srbiju, kaže da su problemi s kojima se susreću ratni veterani u Srbiji višedecenijski, te da se mnogi graniče sa naučnom fantastikom.

- Najviše nas boli nebriga društva i države i činjenica da nas se sete samo kada je neki važniji datum. Pa do pre koju godinu međi nisu smeli ni da spomenu borbe na Košarama, a sada se o njima pišu bajke, kao da niko drugi nije branio državu na Kosovu - ističe Vasiljević.

Blokada Hrvata i Bosanaca

Mada postoji Svetska organizacija veterana, Srbija je više puta odbijena za punopravno članstvo, a najglasniji su protiv udruženja iz Hrvatske i BiH.
Tako su iz Srbije članovi ove organizacije samo udruženja koja zastupaju interese veterana iz Drugog svetskog rata.

- Zbog nedostatka finansijskih sredstava i izostanka podrške države, pokušavamo da uspostavimo saradnju s organizacijama iz pravoslavnih zemalja čije je sedište uglavnom u Rusiji - napominje Željko Vasiljević.

SUTRA: Položaj ratnih veterana u Srbiji (3): Država kao maćeha

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online