Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 31.01.2019.
03:00
Đ. Barović - Vesti A

Položaj ratnih veterana u Srbiji (4): Za četnike nema penzije

Pre nekoliko dana "Večernje novosti" su "iznenadile" veteransku populaciju tvrdnjom da će predlog novog zakona o pravima boraca odnositi i na veterane, vojne i civilne invalide, kao i članove porodica i onih koji su ratovali protiv NATO. Zapravo, pogodnosti iz predloga novog zakona o pravima boraca, vojnih invalida, civilnih invalida rata i članova njihovih porodica, odnosile bi se, prema ovom tekstu, na učesnike svih ratova - počev od balkanskih, pa zaključno sa NATO bombardovanjem 1999.

commons.wikimedia.org/Aleksandar Simić
Pripadnik Ravnogorskog pokreta

To znači, tvrdio je ovaj dnevnik, da će zakon važiti i za četnike, ali i pripadnike vojske Kraljevine Jugoslavije od 6. do 17. aprila 1941, te učesnike Ravnogorskog pokreta od 17. aprila 1941. do 15. maja 1945.

Objavljeno je da bi u te nove pogodnosti našla bi se mesečna primanja, penzije, invalidnine, dodaci za negu, jednokratna novčana pomoć, besplatna rehabilitacija i oporavak, povlašćena vožnja, besplatno putovanje i za pratioce, finansijske dotacije za vozilo, besplatne sahrane i još mnogo prinadležnosti imaće borci, ratni invalidi i njihove porodice i potomci.

Ovu lepu priču je, ipak, demantovao ministar rada Zoran Đorđević, izjavljujući da mu nije jasno kako se ta informacija pojavila u javnosti.

- Ne kažem da neće biti nekih novih stvari i prava, ali o tome se nije raspravljalo, pogotovo kada se radi o tome da će određena prava biti priznata. Ništa se ne krije i novi zakon će biti na javnoj raspravi. Ovakvi navodi u medijima mogu samo da naštete onima koji očekuju to pravo i državi koja želi da pruži ljudima najviše moguće. Ne bežimo od toga, ali smo tek u izradi i još nismo krenuli u javnu raspravu - rekao je ministar rada.

Bez obzira na to, naši sagovornici se slažu da bi veći deo problema mogao biti rešen novim Zakonom o borcu, koji je prošao javnu proceduru 2016, i od tada je u skupštinskoj proceduri. Međutim, na različiti način shvataju benefite koji bi proizašli iz novih zakonskih rešenja.

Željko Vasiljević kaže da je donošenje novog Zakona o veteransko-invalidskoj zaštiti bitan, ali ne i dovoljan potez države da se poboljša položaj ratnih veterana i vojnih invalida.

- Potrebno je sprečavati diskriminaciju veterana po bilo kom osnovu, pa tako i po osnovu isplata prinadležnosti. Neophodno je osnivanje centara za lečenje obolelih veterana, naročito od specifičnih bolesti nastalih učešćem u ratnim dejstvima, a zatim i omogućiti besplatnu zdravstvenu zaštitu od posledica povreda ili bolesti. Veteranima je potrebna pomoć prilikom stambene izgradnje, što je izvodljivo formiranjem državnog fonda, a zatim i obezbeđivanje besplatnih lokacija od lokalnih samouprava - nabraja Vasiljević.

Sve zavisi od ministra

Dušan Vukojević Mars ističe da nije sporno da se sve "vrti" oko novog zakona, u kome je, priznaje, i dobrih i loših rešenja, ali da je problem drugačiji.

- Nemam dileme da će to rešenje biti bolje od desetak dosadašnjih, ali ključna zamerka je što omogućava prevelika ovlašćenja resornom ministru. Zabrinjava što sve zakone, propise, pravilnike, normative, imenovanja komisija vanrednih, nižeg ili višeg stepena, donosi i potpisuje isključivo ministar. Po novom zakonu sve bi bilo njegovim rukama, pa ako ministar bude dobar, tada će i zakon biti takav, a u suprotnom - neka nam Bog pomogne - naglašava Vukojević.

Nacionalna priznanja

Naši sagovornici se slažu da država što pre na delu mora da pokaže da nema diskriminatorski odnos veteranskoj populaciji. Tu pre svega misle na ustanovljavanje nacionalnog priznanja za učesnike ratova koje bi omogućilo i dobijanje nacionalnih penzija, ali i besplatno lečenje za sve borce.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online