Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 22.07.2014.
17:24
Telegraf A

Šta bi se dogodilo sa planetom nakon nuklearnog rata?

Stručnjaci su svesni činjenice da na Zemlji postoji veliki broj nuklearnog naoružanja, i odlučili su da urade eksperiment uz pomoć kojih bi saznali kakve bi bile posledice.

Nulearni rat bi imao pogubne posledice po čovečanstvo
 

Grupa naučnika je odlučila da uz pomoć kompjutera izvrši eksperiment u kom je učestvovalo 100 nuklearnih bombi, u zamišljenom ratu između Indije i Pakistana, kako bi dobili odgovor na pitanje “Šta bi se dogodilo sa planetom nakon nuklearnog rata?”. Rezultati su zastrašujući!

Naučnici su uz pomoć kompjutera posmatrali kakav bi bio ishod imitacije regionalnog nuklearnog rata između Indije i Pakistana u kom svaka strana baci po 50 15-kilotonskih bombi. Nakon toga, iskorišćeni su kompjuterski modeli kako bi se ispitale posledice po okolinu, a predviđanja su poprilično dramatična i sumorna.


Došlo bi do otpuštanja pet megatona prašine (odnosno ugljenika) u atmosferu zbog čega bi se blokiralo Sunce, usledila bi kiša puna prašine koja bi uništila ostatak čovečanstva, a temperatura Zemlje bi počela da opada i došlo bi do smrtonosnih mrazeva, nakon čega bi usledila glad na globalnom nivou.

Nakon dobijanja odgovora na svoje pitanje, stručnjaci su shvatili da bi posledice nuklearnog rata bile katastrofalne i smrtonosne za milione ljudi na planeti, i nadaju se da će njihovi rezultati ohrabriti svetske sile poput SAD-a i Rusije u otpočinjanju razgovora u kom bi shvatili koliko je nuklearno oružje opasno po čovečanstvo.

- Poznavanje uticaja 100 malih nuklearnih bombi bi trebalo da motiviše sile da eliminišu više od 17.000 nuklearnog oružja, koliko danas postoji – zaključili su naučnici.

Pogledajte kako bi se rezultati nuklearnog rata odrazili po planetu u godinama nakon njegovog prestanka:

Nulta godina

Pet megatona ugljenika otpušta se u atmosferu što zaklanja sunčeve zrake i planeta počinje da se hladi, a crna kiša ubija na milione ljudi.


Prva godina

Prosečna temperatura na Zemlji pada za jedan stepen Celzijusovih.

Druga godina

Sezona rasta useva skraćena je za 10 do 40 dana i nastupa glad na globalnom nivou.

Peta godina

Zemlja je u proseku za 1,5 stepen hladnija nego prvog dana, ujedno i hladnija nego što je to zabeleženo u proteklih 1.000 godina, a padavine bi se smanjile za 9 odsto. Ozon je tanji u proseku za 25 odsto, povećava se UV zračenje, a mogućnost za dobijanje raka kože je uvećana za 80 odsto.

Deseta godina

Ozon se postepeno oporavlja i tanji je za samo 8 odsto nego što je bio pre rata.

Dvadeseta godina

Planeta počinje polako da se zagreva i samo je za pola stepena hladnija nego što je njena prosečna temperatura danas.

Dvadesetšesta godina
Broj padavina raste na 4,5 odsto što je opet manje nego što je to danas slučaj.


Nadamo se da će sve svetske sile koje poseduju nuklearno oružje konačno shvatiti kolika je njegova stvarna opasnost i uništiti ga.

POVEZANE VESTI

Utorak 22.07.2014. 17:38
Ova zadnja recenica kao da je dosla iz bjele kuce.
Utorak 22.07.2014. 18:17
Зашто не пружимо једни другима руку пријатељства.
Utorak 22.07.2014. 18:04
daj boze nuklearnog rata da bude da pocrkaju ove danasnje glave lude dako dodju pametnije koima je stalo do istine.AMINN
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online