Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Četvrtak 24.07.2014.
16:11
Srna A

Deca komunizma varaju, a kapitalizma ubijaju

Ljudi koji su odrasli u komunizmu skloniji su varanju da bi uspeli u životu, dok su kapitalisti u većem procentu spremni i na ubistvo da bi ostvarili cilj i pobedili konkurenciju, pokazuju istraživanja.

Berlinski zid podelio i mentalitet Nemaca
 

Istraživanje koje su sproveli nemački ekonomisti Armin Falk i Nora Zeh otkrilo je da kapitalistički tržišni sistem deluje veoma koruptivno. Učesnicima ekperimenta obećano je da će, ako ubiju miša, moći da zarade veći novac.

U prvoj fazi studije 46 odsto učesnika odbilo je da ubije miša, mada im je za ubistvo ponuđeno 10 evra. Međutim, kada je u testiranje uključena mogućnost nadmetanja i napredovanja, čak 76 odsto aktera odlučilo je da zaradi ubistvom.

Druga studija pod vođstvom psihologa i ekonomiste Dena Arlija sa Univerziteta Djuk, koja je sprovedena u Berlinu, gradu koji je bio podeljen između dva bloka, pokazalo je da su "istočnjaci" skoniji varanju.

Od testiranih ispitanika 90 ih je bilo poreklom iz nekadašnje Istočne Nemačke, a 98 iz Zapadne. Učesnici eksperimenta trebalo je da baci kocku 40 puta i zapišu rezultat svakog bacanja. Što su veći rezultat dobili, to su više zaradili – za svaku tačkicu dobili su evro.

Pre svakog bacanja trebalo je da odluče hoće li u obzir uzeti rezultat s gornje strane kocke ili sa donje. Trik je u tome da nikome nisu morali da prijave za koju su se stranu odlučili, što im je omogućilo da bez problema varaju – da se pretvaraju da su se odlučili za stranu koja donosi više bodova. Na primer, ako su se odlučili za gornju stranu i dobili dvojku, mogli su da lažu i kažu da su odabrali donju koja im je donela pet bodova.

Ovaj test se u psihološkim istraživanjima često koristi za analizu sklonosti varanju. Naime, rezultate je moguće lako proveriti, jer bi statistički morali da odgovaraju matematičkoj verovatnoći koja iznosi 50 odsto.

Na kraju su zapadni su Nemci dobili rezultat od 55 odsto u korist većih brojki, što znači da su malo varali. Istočni Nemci su varali više – njihov rezultat je u proseku bio 60 odsto.

Ipak, istočni Nemci pokazali su i bolje lice, odnosno da su darežljiviji od zapadnih Nemaca. Kada se ukazala prilika da poklone osvojeni novac, istočni su dali 72 odsto novca, a zapadni 70 odsto.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.07.2014. 16:22
Četri sotonska carstva; imperatori, komunisti, fašisti i demokrate; ovo poslednje je najveća prevara; najviše je opasno kad većina greši!
Četvrtak 24.07.2014. 16:46
У комунизму су лопови крали тоалет папир,сапун,оловке... У капитализму лопови краду творнице тоалет папира,сапуна,оловака... У комунизму су радници добијали вишкове.У капитализму су радници вишак. У комунизму је пуно људи крало мало.У капитализму мало људи краде пуно. У комунизму смо по мишљење морали ићи у Београд. У капитализму по мишљење морамо ићи у Брисел. У комунизму се радило мало и још су раднике називали херојима рада. У капитализму се ради пуно и још те називају нерадником,ленштином,паразитом. У комунизму није било слободе избора,људи су се бојали партије.
Četvrtak 24.07.2014. 16:26
Koje ludo istrazivanje,zivim na tom zapadu i svaki dan vidim,realnost je drugacija,treba samo pogledati oko sebe,spekulacija i prevara kao i kod nas,da se krene od ulice,saobracaja,kako se postuju propisi,....Na zapadu postuju zakon iz dva razloga,ako su pretjerano religiozni i kad se boje novcane kazne.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online