Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 26.07.2014.
21:22
telegraf.rs A

Nema više ''mačo Balkanaca'' u Srbiji?

Temperamentni Balkanci, za koje je često važilo da su pošteni, a grubi, da znaju da popiju, ali i da apsolutno dominiraju svojim ćerkama i suprugama, usled vremena u kojem je sve više žena emancipovano i obrazovano, morali su da se ili malo smire, ili da se ''prikriju'', pišu beogradski mediji.

NI muškarci više ne veruju u takav tip mačoizma (Foto: Ilustracija)
 

Iako se često pominjalo da kada je u pitanju temperamentnost, postoje brojne predrasude kada su ljudi sa ovog područja u pitanju, stručnjaci objašnjavaju da je dokazano da ako se ide po vertikali sever-jug, svi južnjaci imaju izraženiji temperament. Tako su Balkanci slični i ljudima sa Pirinejskog i Apeninskog poluostrva, tvrdi ''Telegraf''.

Prema rečima psihoterapeuta Zorana Milivojevića, balkanski temperament najbolje je još davno predstavio Jovan Cvijić opisavši kako je muškarcima sa ovog područja jako bitna čast i da ''im je u krvi da dominiraju''. Navodi i da uz takav tip muškaraca ide i odgovarajuća žena.

''Iako se možda čini da nije tako, takav tip muškaraca postoji i danas i to u otvorenom i prikrvenom obliku. Muškarci koji žive na planinama, npr, svoju dominaciju pokazuju u otvorenom obliku, dok su oni u gradovima najčešće prikriveni'', smatra Milovojević.

On objašnjava i da takav muškarac ima određene prednosti – žena pored njega može biti pasivna, ona ne donosi odluke, već se uglavnom bavi decom i porodicom. Iako ovaj sistem izgleda prevaziđeno, on postoji u velikom broju zemalja u svetu, kaže Milivojević.

Bio ovaj sistem dobar ili ne, slike mačo tipa koji u kafani zna da popije, a kod kuće je njegova ''prva i poslednja'' sve se ređe mogu videti. Muškarci su se povukli i više ni sami ne veruju u pojam mačoizma.

''U moderno doba rodne uloge su se potpuno raspale, više nema podele na muške i ženske poslove. Žene su uspele da dokažu da su podjednako sposobne, ali su se našle u problemu da nađu muškarca koji je istovremeno i inetligentan, džentlmen, romantičan, ali i mačo'', smatra Milivojević i dodaje da je ''mačo danas karikatura s akojim izlaze sponzoruše i striptizete''.

Slično objašnjenje ima i psiholog Žarko Korać koji takođe smatra da je ''mačo'' nestao sa obrazovanjem i emancipacijom žena.

''Mačo tip koji dominira ženom danas ne postoji. Žene su danas dovoljno sposobne da mogu da rade isto što i muškarci'', smatra Korać.

POVEZANE VESTI

Subota 26.07.2014. 21:49
Neko rece da su nekada zene bile neravnopravne sa pravim muskarcima a da su danas ravnopravne sa nikakvim
Nedelja 27.07.2014. 09:36
Zato ima balkanskih mačo sileđija, koji i te kako maltretiraju svoje prodice. Glavni cilj im jeste formiranje porodice, inače ne bi imali nad kim da dominiraju...
Ponedeljak 29.09.2014. 12:16
Slazem se sa neko_odavde .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online