Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.09.2018.
17:08
Blic.rs, Vestionline A

Naučnici pokušavaju da ožive 40.000 godina starog konja (VIDEO)

Ždrebe, staro oko 20 dana kada je umrlo, otkriveno je u smrznutom zemljištu kratera u Rusiji, poznatog kao "usta pakla".

youtube.com/TTP Videos Library
Ždrebe staro 40.000 godina

Naučnici su uzeli uzorke ćelija bebe konja od pre 40.000 godina u pokušaju da je kloniraju i izumrlu vrstu vrate u život.

Rusko-južnokorejski tim tvrdi da je eksperiment na mužjaku ždrebeta "prvi korak" do njihovog glavnog cilja – da vrate u život izumrlu vrstu runastog mamuta.

Slike iz laboratorije u Jakutsku – najhladnijem gradu na svetu – prikazuju potragu za "živim ćelijama" na lešu boje đumbira, zaleđenom u permafrostu 30. 000 do 40. 000 godina.

Fotografije izbliza ističu izvanredno živo čuvanje u planetarnom prirodnom zamrzivaču.

Ždrebe je otkriveno u zaleđenom zemljištu sibirskog kratera poznatog kao "usta pakla".

Posle deset hiljada godina prašina je skinuta, griva i rep bili su crni – sa tamnom štraftom duž kičme.

– Srećom, mišićna tkiva životinje ostala su neoštećena i dobro očuvana, pa smo uspeli da dobijemo uzorke od ovog jedinstvenog nalazišta za biotehnološko istraživanje - kaže doktor Semjon Grigorijev, vodeći istraživač u ruskom Muzeju mamuta.

Specijalista za kloniranje profesor Hvang Vu Suk doleteo je iz Seula da predvodi istraživanje živog DNK materijala iz ždrebeta.

- Ako uspemo da pronađemo ćelije, onda ćemo uraditi sve što je u našoj moći da kloniramo ovu jedinstvenu životinju – napomenuo je profesor.

- Kobila slične vrste kao izumrla rasa Lenskaja biće upotrebljena kao surogat majka – izjavio je za "Sajberijan Tajms".

Slično tome, kada naučnici budu spremni da kloniraju mamuta, slonica će biti upotrebljena kao surogat.

Ali profesor ističe da je veća sličnost između ždrebeta i modernog konja, nego između mamuta i slona.

- Imamo toliko živih konja. Možemo da dobijemo dobar odabir jajnih ćelija od ovih kobila – napominje.

- I nakon što napravimo embrion klona, lako možemo da ga usadimo u surogat majku. Nasuprot tome, velika je distanca između mamuta i slona – kaže on.

- Postoje neki tipovi slonova koji su veoma slični svojim praistorijskim precima.

Dele ih "milioni godina evolucije".

- Ako imamo jednu živu ćeliju, možemo da je umnožimo i dobijemo onoliko embriona koliko nam je potrebno – dodao je povodom ždrebeta.

- Zapravo, ako uspemo da dobijemo živu ćeliju iz antičkog tkiva, to će već biti jedinstveno po sebi, jer to niko dosad nije učinio. I ako uspemo da kloniramo konja, to će biti prvi korak ka kloniranju mamuta.

Njegov istraživač He Hjun Kim, koji je prvi prikupio žive ćelije iz mrtvog psa, koga je zaledio vlasnik, došao je u Jakutsk da pokuša da napravi proboj.

- Moj tim i doktor Grigorijev će sarađivati i pokušati da dobiju žive ćelije.

POVEZANE VESTI

ZANIMLJIVOSTI Gde plovi Mesec?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online