Regionalna košarkaška ABA liga zvanično je saopštila da je odlučila je da otkaže nastavak sezone 2019/20 u ABA ligi, ABA 2 ligi i U19 ABA liga šampionatu.

Kako se navodi u zavničnom saopštenju lige, Skupština održana 27. maja putem video linka, detaljno je analizirala situaciju nastalu usled pandemije virusa COVID-19 i donela niz odluka koje će i u ovom veoma delikatnom trenutku, za sport i sve sfere života uopšte, osigurati dalje unapređenje takmičenja.

– Posle analize svih mogućih opcija, Skupština ABA lige j.t.d. odlučila je da otkaže nastavak sezone 2019/20 u 1. ABA ligi, 2. ABA ligi i U19 ABA liga šampionatu. Pored velike želje i iscrpljenih svih mogućnosti da se sezona završi na terenu, klubovi ABA lige su na prvo mesto stavili zdravlje igrača, navijača, stručnih štabova i svih onih koji učestvuju u organizaciji utakmice – navodi se u saopštenju i dodaje:

– Prisustvo i razvoj virusa COVID 19, još uvek nosi veliki broj ograničavajućih faktora. U tom pogledu, zemlje koje pokrivaju takmičenja ABA lige nisu u istoj situaciji, što klubove stavlja u različite pozicije, ograničava mogućnosti okupljanja ekipa posle više od dva meseca pauze i onemogućava sprovođenje adekvatnog trenažnog procesa, što su ključni faktori za bezbedan nastavak sezone. Skupština ABA lige odlučila je da se sezona 2019/20 završi bez imenovanja šampiona u svim takmičenjima.

Dodaje se da je Skupština ABA lige zaključila da je u ovom trenutku, ključno svu energiju usmeriti ka organizaciji sezone 2020/21 koja će, s obzirom na specifičnost situacije, sa sobom nositi izuzetno velike izazove.

– Sa ciljem daljeg jačanja takmičenja, Skupština ABA lige odlučila je da 1. ABA liga u sezoni 2020/21 bude proširena na 14 klubova. Pored 12 klubova iz sezone 2019/20 (Budućnost Voli, Cedevita Olimpija, Cibona, Crvena zvezda mts, FMP, Igokea, Koper Primorska, Krka, Mega Bemax, Mornar, Partizan NIS, Zadar), Skupština ABA lige odlučila je da za sezonu 2020/21 specijalne pozivnice dodeli Borcu i Splitu.

Doneta je odluka da se u ABA 2 liga u sezoni 2020/21 učetsvuje 12 klubova na osnovu rezultata u nacionalnom šampionatu.

– Svih šest zemlja pod okriljem takmičenja ABA lige (Slovenija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, Crna Gora, Srbija i Hrvatska) imaće po dva predstavnika. U slučaju da se iz neke države ne prijave klubovi koji su to pravo stekli na osnovu rezultata, upražnjena mesta biće popunjena sa specijalnim pozivnicama. Skupštini ABA lige takođe je donela odluku da advokatski timovi Crvene zvezde i ABA lige potpišu sporazum o vansudskom poravnanju u skladu sa odlukama Skupštine, čime će se na miran način rešiti sudski spor – navodi se.

Skupština ABA lige donela je odluku da će u najkraćem mogućem roku obaviti razgovore sa predstavnicama Evrolige, kako bi osigurala najbolji mogući status za svoje klubove.

– Istovremeno, ABA liga i klubovi će detaljno pratiti situaciju sa razvojem virusa COVID-19, biće u stalnom kontaktu sa državnim i zdravstvenim organizacijama i u skladu sa eventualnim ograničenjima vršiti usklađivanje svojih daljih koraka – zaključeno je u saopštenju ABA lige.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime