Abadi: Ekstremisti su pretnja za muslimanski svet

0

Teroristi pokušavaju da podele Šite i Sunite: Hajdar al Abadi

 

"To je pretnja za region, i te terorističke grupe pokušavaju da stvore podelu između šiita i sunita", rekao je Al Abadi u razgovoru s prvim potpredsednikom Irana Ešakom Džahangirijem, kako prenosi iranska novinska agencija Irna.

 

Ovo je Abadijeva prva poseta Iranu od kada je postao premijer 8. septembra. Tokom prepodneva ga je primio iranski predsednik Hasan Rohani, a treba da se sastane i s drugim iranskim zvaničnicima.

 

Pred odlazak u Iran, irački premijer je ponovio da se protivi ulasku vojnika neke strane zemlje ili međunarodne koalicije na iračko tle da učestvuju u borbama protiv grupe Islamska držva, koja kontroliše velike sektore u pet irackih provincija, uključujući i provinciju Dijala, na granici s Iranom.

 

On je takođe rekao da se ni jedna regionalna sila neće boriti u Iraku.

 

Da bi se suprotstavio ofanzivi Islamske države u Iraku koja je počela 9. juna, Teheran je dao oružje kurdskim borcima i poslao vojne savetnike iračkim snagama, ali negira da je poslao trupe u Irak.

 

Irak i Iran, dve susedne, većinski šiitske zemlje, imaju dobre odnose od kada je Sadama Huseina svrgla koalicija predvođena SAD 2003. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here