Youtube
Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović

Crnogorski političar albanske nacionalnosti Dritan Abazović postao je ključni igrač u Crnoj Gori jer je postao ključan faktor za formiranje vlasti.

Abazović je u prvom intervjuu nakon izbora u Crnoj Gori za albansku televiziju ABCNews kazao da je ponosan što će kao Ulcinjanin i Albanac biti čovek koji “menja igru”.

– Ključno je da stvorimo vladu zasnovanu na stručnjacima. Promena u spoljnojpolitici neće biti. Svaka nacija i religija će biti zaštićeni i imaće bolju zastupljenost nego sada. Neće biti razloga za strah – kazao je Abazović, prenosi portal oslobođenje.ba.

Ipak, ono što se prigovara ovom sarajevskom studentu, doktoru političkih nauka su i prve reakcije prosrpskih pristalica koji su noć nakon izbora već izazvali incidente i fizički napali grupe Bošnjaka u Pljevljima.

Kako Abazović na to gleda i kako misli zaštititi sve vere i nacije u multietničkoj Crnoj Gori ukoliko vlast bude pravio sa strankama čije su pristalice nacionalistički nastrojene, za sada nije jasno.

Abazović je kazao da će sada odnosi Albanije i Crne Gore biti mnogo bolji.

U intervjuu nije isključio ni eventualnu saradnju s Đukanovićem ukoliko bi pristao na ekspertsku vladu, ali je evidentno prva opcija saradnja sa prosrpskim strankama.

Kao predsednik Ujedinjene Reformske Akcije (URA) Abazović je nametnuo četiri principa za buduću vlast:

– Crna Gora ostaje privržena međunarodnim ugovorima koje je potpisala prethodna vlada (članstvo u NATO).

– Posvećenost EU putu.

– Vlada će se zasnivati na stručnjacima.

– Nova vlada bit će posvećena vladavini zakona, uključujući reviziju svih diskriminatorskih zakona, poput Zakona o slobodi vere.

Građanska Crna Gora nema alternativu i neophodno je sačuvati mir, međunacionalni i međuverski sklad u Crnoj Gori nakon parlamentarnih izbora, poručio je lider koalicije Crno na bijelo, Dritan Abazović.

On je na svom Fejsbuk profilu pozvao građane da pobedu slave u svojim domovima.

– Nisu nam potrebne nikakve tenzije, ostanite kod kuće, svako nasilje ugrožava pobedu i smenu režima – naveo je Abazović.

Upozorio je da svaki vid nasilja ili provokacija sa bilo čije strane, baca senku na izbornu pobedu u kojoj su, kako je naveo, poraženi korupcija i organizovani kriminal.

– Zato vas molim da se suzdržite od toga i slavite u svojim domovima na dostojanstven način – poručio je Abazović.

Kao nikada do sada, istakao je, u Crnoj Gori je potrebno sačuvati mir, međunacionalni i međuverski sklad, kao i građansko biće Crne Gore.

– Ne dozvolite da svojom neodgovornošću ili preko ubačenih pojedinaca ugrozimo istorijsku pobedu. Ovo je zemlja svih nas, i zato čuvajmo jedni druge. Građanska Crna Gora nema alternativu – poručio je Abazović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here