Youtube/Crno na bijelo
Dritan Abazović

Potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović ocenio je da bi najbolje bilo da se Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvu (SPC) potpiše posle izbora mitropolita crnogorsko-primorskog, jer je to, kako je ukazao, bila želja i preminulog mitropolita Amfilohija.

– Najvažnije je da se to pitanje reši na najbolji mogući način i u skladu sa Ustavom Crne Gore – rekao je Abazović.

Što se tiče ugovora, kako kaže, namera Vlade je bila – i prilikom donošenja aktuelnog Zakona o slobodi veroispovesti, da sve verske zajednice – uključujući i SPC, budu deo jedinstvenog pravnog poretka Crne Gore.

– Potpisivanje ugovora je korak u tom pravcu, a verujem da će Vlada – koja ugovor potpisuje u ime svih građana, shvatiti potrebu da takav Ugovor postane javan i pre čina potpisivanja – kaže Abazović.

Najvažnije je, ističe, da se to pitanje reši na najbolji mogući način i u skladu sa Ustavom Crne Gore.

Kada je reč o regionalnim odnosima, Abazović ističe da je za Crnu Goru od izuzetne važnosti da vodi dobrosusedsku politiku sa svima, a naročito sa Srbijom.

Na pitanje kako se ipak dogodilo da pre Srbije poseti Kosovo, potpredsednik crnogorske vlade odgovario je da je na Kosovu boravio prilikom odlaska u službenu posetu Republici Severnoj Makedoniji.

– Očekujem uskoro posetu svim zemljama regiona i pozivam sve građane tih zemalja da posete Crnu Goru tokom letnje turističke sezone – naveo je Abazović, ne precizirajući da li je iz Srbije stigao bilo kakav poziv.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime