Youtube/Crno na bijelo
Dritan Abazović

Lider koalicije “Crno na bijelo” Dritan Abazović razgovarao je sa čelnicima Demokratskog fronta.

Sastanak je trebalo da otkloni razlike u stavovima koji se tiču karaktera buduće Vlade, koja je i po sporazumu tri koalicije zamišljena kao ekspertska. Izvesni otpori sa tim u vezi, kako su mediji izveštavali, postoje u okviru DF-a, pa je cilj današnjih razgovora Andrije Mandića i Milana Kneževića sa Abazovićem bio da se ta neslaganja prevaziđu, do čega nije došlo.

Od izvora iz tri koalicije koje bi ubuduće trebalo da čine većinu u parlamentu saznaje da se ulažu napori kako bi do srede, za kada je zakazana konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore, bila dogovorena makar mesta šefa parlamenta, predsednika i potpredsednika Vlade.

U koaliciji “Crno na bijelo” navodno insistiraju na dogovaranju nešto šireg paketa koji bi obuhvatio i bezbednosni sektor.

Sa druge strane, postoji bojazan da bi neizbor šefa parlamenta u sredu javnosti poslao poruku o nepostojanju spremnosti i kapaciteta za efikasan dogovor. To bi moglo da bude rizično i zbog činjenica da se odlaže predlaganje mandatara za sastav nove Vlade, za šta je rok mesec od konstituisanja Skupštine.

Ukoliko bude postignut dogovor po kojem će Vlada suštinski imati ekspertski karakter, sa neminovnošću da se na određenim funkcijama nađu i političari, čija su imena u široj javnosti nesporna, već u sredu bi mogao biti izabran i šef parlamenta. Ta funkcija se poslednjih dana vezivala uz ime Alekse Bečića, ali izvori sugerišu da su to za sada spekulacije, da će se sve ipak rešavati u okviru paketa i da bi ukoliko mesto predsednika parlamenta pripadne Demokratama, to mogao biti i neko od funkcionera te starnke, a ne Bečić.

Ako dogovor do srede izostane, on bi mogao biti postignut do naredne sednice Skupštine, za sedam ili deset dana.

Saznanja govore i da je bilo govora o Zakonu o slobodi veroispovesti, uz posredovanje SPC, te da to ne bi trebalo da bude tačka sporenja niti predmet budućih nesporazuma.

Jedini zvanični stav stigao je danas iz koalicije “Za budućnost Crne Gore”. Oni su kratko odgovorili kako pregovori tri koalicije traju, te da veruju u ishod koji će biti usklađen sa očekivanjima građana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here