commons.wikimeida/Venkat Mangudi
Avion "Alitalije"

Ikona italijanskog vazdušnog saobraćaja, nacionalni avio-prevoznik Alitalija, obaviće večeras poslednji let, i to na liniji od Kaljarija do Rima.

Prema agenciji Ansa, poletanjem iz Sardinije i sletanjem na matični aerodrom Rim-Fjumičino večeras u 23:10 časova, Alitalija će ispisati poslednju stranicu svoje bogate 75-godišnje istorije. Zameniće je nova državna avio-kompanija ITA, koja treba da počne sa radom sutra.

Alitalija, čije je ime decenijama bilo vezivano za italijanski ekonomski bum posle Drugog svetskog rata, gubila je novac od 2008. godine da bi 2017. otišla u stečaj i bila stavljena pod stečajnu upravu.

Korona mere ograničenja putovanja avionom dodatno su povećale probleme Alitalije, a kompanija je 25. avgusta ove godine definitivno prekinula prodaju avio-karata.

Evropska komisija je u septembru dala odobrenje novom italijanskom avio-prevozniku ITA (Italia Trasporto Aereo) i odlučila da novu kompaniju ne tereti za 900 miliona evra nezakonite državne pomoći koju je njen prethodnik primio 2017. godine.

Mada neki mediji izveštavaju da brend Alitalija možda neće zamreti i da je na pomolu neki dogovor, inicijalna aukcija za prodaju ovog brenda nije privukla nijednu ponudu, a ITA je ocenila da je početna cena previsoka.

Alitalija je bila treća najveća evropska avio-kompanija krajem 1960-ih, posle Britiš Ervejza i Er Fransa. Od početnih 10.000 prevezenih putnika 1947. godine, ta cifra je narasla na 25 miliona putnika godišnje 1990-ih .

Alitalija je bila prva avio-kompanija na svetu koja je prevozila papu, papskim avionom poznatim pod imenom Šepard uan (Prvi pastir). Četiri pape su letele avionom Alitalije u više od 170 zemalja na svim kontinentima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here