Agošton: Ovo je najveći politički skandal

0

U Srbiji stranke mogu sve pa i da same sastavljaju biračke spiskove: Andraš Agošton

 

Popis glasača za izbore nacionalnih saveta, koji se odvija u senci polemike o statutu i nadležnostima pokrajine, prate nepravilnosti i zloupotrebe, čiji su vinovnici partijski aktivisti. Upućeni kažu da popisivači obilaze samo one koji glasaju za njihovu partiju, te da se na spisak upisuju i osobe koje su se odavno iselile iz zemlje. Popis romskih glasača, kako saznajemo, započeo je u potpunom haosu i dosad nije doneo nikakav validan rezultat.

 

Slovacima pomaže crkva

Birački spiskovi za nacionalne manjine koje nemaju jaku partiju gotovo su prazni, pa zato sadašnji nacionalni saveti traže različite načine kako da popišu punoletne glasače. Slovački nacionalni savet dogovorio se sa Slovačkom evangelističkom crkvom da popis obavljaju sveštenici te verske zajednice.

– Ovakav postupak sastavljanja biračkih spiskova predstavlja najveći politički skandal u Srbiji. Samo država može da sastavlja birački spisak jer samo ona može garantovati da prikupljeni podaci neće biti zloupotrebljeni. Krši se i Ustav, koji pravo izbora nacionalnog saveta daje svim pripadnicima svake manjinske zajednice. Zato ćemo se žaliti Ustavnom sudu – kaže predsednik Demokratske stranke vojvođanskih Mađara Andraš Agošton.

Izbori za nacionalne savete mogu biti neposredni ili posredni, s tim da je neposredno

Za svakog birača 35 dinara

Prema Zakonu o nacionalnim savetima iz avgusta ove godine, izbori za 19 manjinskih saveta u Srbiji odvijaće se u više od 170 opština i na devet jezika. Sve aktivnosti u evidentiranju birača i izjašnjavanju finansiraju se iz državnog budžeta, a, primera radi, popisivačima se isplaćuje 35 dinara za svakog upisanog birača.

glasanje moguće samo ako se na spisak dobrovoljno upiše više od pola pripadnika određene nacionalne manjine. Upis birača obavljaju i lokalne samouprave, ali one evidentiraju samo one koji im se sami jave.

– U birački spisak Hrvata treba da se upiše preko 28.000 osoba da bismo mogli neposredno birati nacionalni savet, a dosad smo upisali samo 1.000 ljudi. Pred našim aktivistima većina ljudi zatvara vrata – kaže predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić.

U Savezu vojvođanskih Mađara, međutim, tvrde da popis teče u regularnim uslovima i najavljuju da će brzo upisati 117.000 ljudi, što je, kako se procenjuje, polovina punoletnih pripadnika mađarske zajednice u pokrajini.

– Samo jedan odsto građana mađarske nacionalnosti nije hteo da stranačkim aktivistima da potrebne podatke. Smatram da će broj Mađara koji se budu upisali na spisak pokazati koliko je ta manjina jaka na političkoj sceni u Srbiji, ali i u inostranstvu – rekao je potpredsednik SVM-a Zoltan Devavari.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here